Ce nu ai voie să faci în Miercurea Mare?

Miercurea Mare

Miercurea Mare, ziua în care Iuda l-a trădat pe Iisus:

Aceasta este ziua în care Iuda Iscarioteanul L-a vândut pe Iisus pentru treizeci de arginți fariseilor și cărturarilor ce voiau să-L ucidă, scrie România TV.

Gestul lui Iuda a făcut ca, mai târziu, ziua de miercuri să fie declarată zi de post. Astfel, alături de vineri (ziua în care Iisus a fost răstignit), miercurea este una dintre cele două zile ale săptămânii în care creștinii postesc pe tot parcursul anului.

Ce nu ai voie să faci în Miercurea Mare?

Miercurea Mare este ultima zi în care se mai pot face treburi pe câmp sau se mai spăla și călca. Din această zi, se spune că bărbații trebuie să stea pe lângă casă și să își ajute nevestele.

În anumite zone, există obiceiul ca, în seara acestei zile, când soarele asfințește, copiii să meargă cu colindul, la sfârșit primind ouă pentru a le vopsi, relatează DC News.

În Miercurea Mare, femeile nu torc și nu cos, ci spală ferestrele pentru ca lumina să pătrundă în fiecare colțișor al casei în zilele de Paște.

Săptămâna Mare se continuă cu Joia Mare, ultima zi în care se pomenesc morții, iar femeile merg la biserică și împart colaci de post, vin, miere și fructe.

Pomenirea femeii păcătoase:

În Miercurea Săptămânii Mari, se face pomenirea femeii păcătoase care, în dorința de a i se ierta păcatele, a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa, ca simbol al pocăinței și îndreptării omului păcătos.

Când Iisus s-a suit în Ierusalim și era în casa lui Simon cel lepros, o femeie păcătoasă s-a apropiat de El și a turnat pe capul Lui acel mir de mare preț. Pomenirea ei s-a pus în acea zi pentru ca, după cuvântul Mântuitorului, să se predice pretutindeni și tuturor fapta ei cea cu multă căldură.

A îndemnat-o dragostea pe care ea a văzut că o are Hristos pentru toți, dar mai cu seamă faptul de acum, când L-a văzut că intră în casa unui lepros. Se gândea deci femeia că îi va vindeca boala după cum l-a vindecat și pe acela. Hristos a tămăduit-o dându-i iertare de păcate.

Foto: Shutterstock.com

Citește și:

Ce e PERMIS și ce e INTERZIS în Săptămâna Patimilor

Vremea de Paște: Temperaturile vor crește semnificativ în toată țara

Planurile de Paște ale Mirelei Vaida, date peste cap de coronavirus: „Trebuia să-i tăiem moțul celui mic”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse