După Florii, se intră în Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, ultima din Postului Paştilor, cea care are cea mai mare importanță în desfăşurarea evenimentelor premergătoare Învierii Domnului. Află ce e PERMIS și ce e INTERZIS în Săptămâna Patimilor, dar și ce nu ai voie să mănânci, chiar din mâncărurile de post.
Trebuie să știi că, obiceiul cere ca, în Săptămâna Mare să se facă curăţenie generală în case și curți și că, potrivit canonului bisericesc din Lunea Mare până în Sâmbăta Învierii, se ajunează (nu se mănâncă nimic) până la apusul soarelui.
Cine nu poate ține post negru, doar cu apă, trebuie să nu mănânce de dulce ci doar alimente de post.
Nu ai voie însă să mănânci urzici și oțet, nici măcare câteva lingurițe puse în salată sau în ciorbele de fasole ori verzituri. Urzicile și oțetul sunt alimente care în mod normal sunt premise în perioadele de post, însă nu acum.
Explicația este aceea că în ceasurile pătimirii pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici și stropit cu oțet pentru a-i spori suferințele iar când a cerut puțină apă, soldații romani i-au dat să bea, în batjocură, oțet. Așa că obiceiurile pascale populare, au exclus aceste două alimente din meniul de post, din Săptămâna Patimilor.
În Lunea Mare se scoate totul la aerisit, se repară lucrurile stricate, se curăță mobila și geamurile și se pot spăla rufe. La țară bărbații pot merge la muncile câmpului, însă doar până miercuri.
Marți și miercuri, la sate, sunt zile de curățenie pe dinafara casei: se gătesc curțile, se dau păianjenii jos de la colțurile casei, se mătură gunoaiele din curte și din fața curții, se curăță șura, se repară gardurile iar șanțurile se curăță și se adâncesc. De miercuri încolo, bărbații nu vor mai face muncile grele, vor ajuta la treburile casei.
Joia Mare este ziua în care, de regulă, se prepară pasca- cea mai importantă coptură rituală a Paștilor- și cozonacii și se înroșesc ouăle. Obiceiul cere ca toate cojile ouălor folosite la pască și cozonaci să nu fie aruncate sau puse pe foc ci să fie păstrate până în Sâmbăta Mare când sunt aruncate pe o apă curgătoare, pentru a da de știre Blajinilor,-poporul care trăiește sub pământ- că Hristos a înviat și că se apropie și Paștele lor, al Blajinilor.
Ultima vineri din Postul Mare are mai multe denumiri: Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Mare, dar e cunoscută în popor și ca Vinerea Seacă fiindcă este zi de post negru complet. Este zi de doliu, ziua în care Iisus a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru a ridica păcatele omenirii, din neamul neamului. În Vinerea Mare este interzis a se coace ceva la cuptor, este interzis să speli rufe sau să arunci apă murdară și de asemenea nu se fac munci grele.
Sâmbătă Mare este ultima zi dinaintea Paştilor, postul se ține până după Învierea Domnului când practic încep cele trei zile ale Paștilor. Sâmbăta se pregătesc marea majoritate a mâncărurilor pentru masa de sărbătoare iar tradiția cere să se pregătească tot acum și hainele noi ce vor fi îmbrăcate în zilele de Paști, precum și un coș cu bunătăți ce va fi dus la biserică penru sfințire. Creștinii care au ținut Postul Mare vor merge după înviere să se împărtășească în Duminica Paștilor precum și copiii, care se împărtășesc fără să fie nevoie să fi postit.
Foto: 123rf
Citeste și:
Ce sunt datoriile karmice și cum plătești greșelile din viețile anterioare