Ce mancam la serviciu?
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/mu-plugins/rro-admin/assets/img/no-picture.jpg)
Ce mancam la serviciu?
Daca ai o slujba solicitanta si iti doresti abilitati profesionale pe masura, este important sa iti asiguri o sursa de energie constanta si sanatoasa, pentru toata ziua.
Spune-mi ce mananci, ca sa-ti spun unde lucrezi
Functionarul (administratie, contabilitate, IT etc.)
- Program de lucru fix: 8-16.
- Program de hranire: o masa pe la 12, din sandvisuri, care inglobeaza micul dejun si pranzul.
- GRESELI: sare peste micul dejun, fortand creierul sa intre intr-o stare de „hibernare”, pana la primirea ratiei de hrana. Randamente profesionale slabe si somnolenta in a doua parte a diminetii, cand dispare si efectul cafelei.
Agentul de vanzari (marketing, asigurari, imobiliare, mass-media, etc.)
- Program de lucru: teren.
- Program de hranire: mic dejun consistent, urmat de o perioada de infometare mai lunga, pacalita cu dulciuri sau fast food (covrigei, merdenele, napolitane, biscuiti).
- GRESELI: lipseste pranzul sanatos. Exista, in schimb, un aport excesiv de dulciuri rafinate si grasimi, care cresc rezistenta la insulina, provoaca dezechilibre energetice si imbolnavesc stomacul.
Omul de afaceri
- Program de lucru: flexibil, prelungit, de dimineata pana seara.
- Program de hranire: haotic. Uneori ia masa la restaurant, cu asociatii sau partenerii de afaceri, la ore variabile. Alteori, sare peste toate mesele pana seara tarziu, cand mananca „pentru toata ziua”.
- GRESELI: lipsa orelor fixe de masa, alimentatie in salturi, dezechilibru energetic. Sunt cei mai predispusi la ingrasare, intrucat organsimul isi va face rezerve calorice la fiecare masa consistenta, „nestiind” cand va fi urmatoarea.
Persoana care lucreaza cu publicul (in servicii, saloane de frumusete, localuri, cabinete medicale, la ghisee)
- Program de lucru fix: 8 -16, 9-17 sau 10-18.
- PROGRAM DE HRANIRE: la fel de fix – mic dejun dimineata, pranz la orele 17-18, cand ajunge acasa.
- GRESELI: intervalul dintre masa de dimineata si cea de pranz este foarte mare, permitand nivelurilor glicemice sa o ia razna.
Studentul
- Program de lucru: extrem de variat
- Program de hranire: si mai variat. Sare peste micul dejun sau mananca ciocolata dimineata, produse fast food si de patiserie de-a lungul zilei, „udate” din belsug cu mai multe cafele si/sau cola.
- GRESELI: totul e gresit. Micul dejun format exclusiv din dulciuri rafinate ii da o infuzie pu-ternica de calorii, rapid absorbite in fluxul sangvin, dar care nu dureaza. Pana la ora 11 dimineata, devine somnolent si cu mari dezechilibre energetice, amplificate pe parcurs de consumul de cofeina si mancarea fast food.
O cafea dimineata, una la pranz, sa te „energizezi, si inca una pe la patru dupa amiaza, cand te lasa puterile. Un mic dejun frugal, alergatura toata ziua, doua merdenele inghitite intre intalniri si un fursec inhatat in graba, la aniversarea unui coleg… Seara, te simti atat de obosita, ca nu mai poti sa mananci nimic. Sau ti-e atat de foame, incat infuleci pranzul si cina la un loc, iar excesul gastronomic nu te lasa sa dormi toata noaptea! A doua zi, iei totul de la capat, cu constiinta vinovata, dar adormita de clasicul: „Ce sa fac? Asta mi-e meseria!”.
Ce mancam la serviciu?
SCHIMBARE IN 4 PASI
- PASUL I Gandeste-te si la stomacul tau, nu doar la munca… Este important sa constientizezi momentul mesei inainte ca organismul sa fie complet epuizat. Daca ti se pare ca nu ai timp de mancare, inseamna ca nu ai timp sa traiesti.
- Pasul II Stabileste-ti clar orele de masa, aceleasi in fiecare zi. Incearca sa eviti programarea intalnirilor sau a altor indatoriri in cele 30 de minute de masa. Daca seful sau o situatie de criza iti cere asta, poti sa te abati de la regula – dar nu mai mult de o data pe saptamana.
- Pasul III Stabileste in week-end cam ce vei manca saptamana urmatoare si in fiecare seara ce mananci a doua zi. Astfel vei avea o varianta sanatoasa la primul semn de foame si nu vei mai apela mereu la pizza sau dulciuri.
- Pasul IV Obisnuinta este cea de-a doua natura. O data stabilit un program de hranire, el va fi simplu de urmat, dar si mai simplu de continuat, dupa ce devine obisnuinta. Vei privi cu un dispret suveran sau cu intelegere matura obisnuintele alimentare nesanatoase ale colegilor…
Micul dejun este obligatoriu. Masa de dimineata trebuie sa contina 30% dintre substantele nutritive de care organismul nostru are nevoie zilnic.
Nu trebuie sa-ti lipseasca zilnic
Lactatele
Laptele, iaurtul sau branzeturile nu trebuie sa lipseasca din dieta ta zilnica. Daca tii regim de slabire sau doar sarac in grasimi, alege variantele degresate.
Cerealele, painea integrala
Pentru o rezerva stabila de glucoza, alege cereale integrale si produse din acestea, cu indice glicemic scazut (paine integrala, cu tarate, muesli, ovaz, grau incoltit, orez brun, paste integrale etc.) Cu cat glucoza si insulina sunt mai bine reglate, cu atat creste capacitatea de functionare a creierului.
Legumele si fructele
Sunt bogate in vitamine si antioxidanti – o sursa de sanatate si energie. Oamenii care mananca multe fructe si legume au cel mai mic pericol de a se imbolnavi de cancer, hipertensiune, boli de inima, artrite, diabet. Antioxidantii incetinesc procesul de imbatranire si sunt benefici pentru creier.
Nu uita! O cantitate de 300 grame de spanac proaspat are o capacitate antioxidanta mai mare decat 125 grame de vitamina C.
Meniu zilnic
|
|
Ora 7 |
Omleta cu branza, ceapa, ardei si masline, paine integrala. Suc de portocale.
|
Ora 9 |
O cafea
|
Ora 11 |
Un iaurt cu fructe
|
Ora 13 |
Pranz format dintr-o salata mare de sezon, cu sunca, friptura din piept de pui sau ton din conserva, cu paine integrala. Tarta cu fructe. Poti sa vii cu salata de acasa, s-o comanzi la un serviciu de catering sau s-o mananci la un restaurant.
|
Ora 15 |
Fructe sau cereale, cafea.
|
Ora 18 |
Paste cu legume gratinate sau budinca de legume cu peste la cuptor. Un pahar de vin rosu.
|
Ora 20 |
O placinta cu mere si lapte sau iaurt. Noapte buna!
|
Expertii sustin ca micul dejun este un mijloc excelent pentru a-ti pune in miscare procesele cerebrale. Prima masa a zilei intensifica functionarea creierului – invatarea, memoria, performantele intelectuale – si bunastarea psihologica si emotionala in general.
Ce mancam la serviciu?
Consuma cu moderatie
Cofeina din cafea, ceai si preparatele cola. Cofeina este un psihomotor lejer, cu efect stimulant. O cafea dimineata si, eventual, inca una dupa-amiaza sunt suficiente pentru a-ti inviora creierul. Dar mai mult nu inseamna mai bine. In exces, cofeina creste iritabilitatea, anxietatea, tensiunea arteriala. Cercetatorii americani au stabilit ca un consum mai mare de cafea poate creste rapiditatea luarii unei decizii, nu si oportunitatea ei.
Zaharul creste nivelul glicemiei din sange si poate provoca dezechilibre importante. Nivelurile ridicate de glucoza pot determina imbatranirea rapida a intregului organism, inclusiv a creierului, accelerand reactiile chimice din celule. In general, pofta de dulciuri apare pe la ora patru dupa-amiaza. Daca esti inca la serviciu, mananca un fruct sau bea-ti cafeaua. Daca programul de lucru s-a terminat, dezvata-te de obiceiul prost al consumului de dulciuri, inlocuindu-l cu o activitate placuta sau de relaxare: o carte buna, un film, o plimbare, cumparaturi, o sedinta de masaj, coafura etc.
Alcool In doze moderate (un pahar pe zi), vinul rosu are aceeasi capacitate oxidanta cu cea a unei cesti cu capsune. Pe de alta parte, vinul ingreuneaza absorbtia celorlalte substante nutritive din alimente, a vitaminelor si mineralelor. In exces, afecteaza sistemul nervos si induce tulburari ale somnului.
Sare Creste tensiunea arteriala si afecteaza digestia, ducand la cresterea iritabilitatii si scaderea performantelor intelectuale.
CUM MANCAM
- Nu scrie, nu citi si nu lucra la calculator in timp ce mananci. Ar fi bine sa inchizi si telefonul pe durata mesei. Nu te angaja in discutii lungi, pline de argumente sau si mai rau, contradictorii.
- Nu manca in picioare sau ghemuita intr-un fotoliu, cu farfuria pe genunchi. Asaza-te la masa, pe un scaun cu spatar, si tine-ti spatele drept, rezemat de acesta.
- Stabileste-ti un orar de masa si respecta-l cu strictete. Organismul tau are nevoie de stabilitate alimentara pentru a-ti oferi performante.
- Bucura-te de mancare. Nu renunta la placerile gas-tronomice, care fac parte din bucuriile vietii si te mentin activa, atat fizic cat si psihic. Incearca sa pastrezi o atmosfera agreabila in timpul mesei si sa mananci cu moderatie, mestecand bine fiecare inghititura.
- Echilibreaza-ti dieta zilnica: mai multe proteine dimineata (oua, sunca, felii de friptura rece, branzeturi), mai multe legume si fructe la pranz (salate), mai multi hidrati de carbon seara (paste, budinci, sufleuri), si un pahar cu lapte inainte de culcare, ca sa dormi bine.
de Mihaela Doina Radulescu;