Doneaza 5% din sangele tau pentru a darui… 100% viata
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/mu-plugins/rro-admin/assets/img/no-picture.jpg)
Sangele este singurul medicament din lume care nu se gaseste in farmacii. El poate fi procurat doar prin bunavointa semenilor nostri, dispusi sa doneze sange, voluntar sau contra cost. Este un gest simplu, care poate salva viata unui om.
Antoaneta Bugner e psiholog si de patru ani este presedintele Fundatiei Donatorilor Benevoli de Sange din Romania. Ea spera ca si in Romania donarea de sange va fi benevola si neremunerata, asa cum este in toate tarile UE. ,,Era intr-o dimineata de sambata.
Se apropiau Sarbatorile. Veneam la serviciu pentru ca organizasem o donare cu cativa slujitori ai Bisericii. Eram in intarziere, asa ca m-am hotarat sa iau un taxi. I-am cerut taximetristului sa ma duca la sediul Fundatiei Donatorilor de Sange. M-a intrebat sec si impersonal: „Aveti probleme?”.
I-am raspuns entuziasmata ca merg de bunavoie. Nu m-a crezut si mi-a spus ca el nu ar dona sange nici in ruptul capului. M-a enervat atitudinea lui, dar am uitat repede incidentul. Luni, la prima ora, agitatie mare: un copil de 12 ani fusese accidentat de o masina.
Pierduse sange si tatal lui voia sa doneze cat mai repede. Socata, l-am recunoscut in persoana tatalui pe soferul de taxi. Am facut tot ce mi-a stat in putinta sa-l ajut. Copilul a fost salvat. Asa s-au intamplat lucrurile, iar eu de atunci spun tuturor aceasta poveste cu final fericit, ca un laitmotiv pentru donarea benevola de sange.
Am capatat statut de fundatie (Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange), dupa ce, cativa ani buni, un grup de prieteni si cunostinte incepusera sa vina sa doneze de cate ori ii chemam, impresionata de un caz sau altul.
Numarul lor s-a marit de-a lungul timpului, iar acum derulam o campanie impreuna cu Centrul de Politici pentru Sanatate, cu scopul de a mari numarul de donatori siguri si sanatosi din tara noastra.” Obiectivul proiectului este sa-i informeze si sa-i motiveze pe tinerii romani sa participe la donarea benevola si neremunerata, sa cultive spiritul voluntar si sa creasca siguranta transfuziei de sange.
- Exista riscul infectarii sau contaminarii prin actul donarii de sange? Categoric, nu ! Toate materialele de recoltare sunt noi, sterile si de unica folosinta (trusele de recoltare sunt depozitate in locuri special amenajate si distruse prin incinerare).
- Cine poate dona sange? Toate persoanele care nu prezinta contraindicatii medicale sau factori de risc pentru boli transmisibile transfuzional (18-65 de ani, peste 50 de kilograme, tensiune arteriala maxima 20 mm Hg si cea minima 10 mm Hg).
- Cine nu poate dona sange ? Cei cu antecedente de hepatita, tuberculoza, sifilis, cancer, carora li s-au facut transfuzii, cei care si-au facut tatuaje sau piercing in ultimele sase luni, cei ce consuma alcool, droguri; contraindicatii temporare la femei: menstruatia, sarcina, alaptarea.
- Ce cantitate de sange donezi? 400 ml, pe care organismul ii recupereaza cantitativ in circa doua ore, iar calitativ – in 14 zile.
- Cat dureaza actul donarii? Intre cinci si zece minute
- Care este intervalul recoman-dat intre donari? 70 zile intre doua donari succesive
- Inregistrarea donatorului in baza de date a institutiei
- Control medical riguros, bazat pe un examen clinic cu masurarea greutatii si a tensiunii arteriale.
- Prelevarea propriu-zisa, care include si recoltarea pentru analizele medicale (grupa sangvina, Rh, transaminaze, virusul hepatitei B si C, sifilis, HIV si HTLV).
- Acordarea drepturilor prevazute prin Legea donarii (nr. 4/1995):
- Un bon valoric pentru produse alimentare la nivelul alocatiei legale -300.000 lei
- La fiecare a cincea donare, un bon de prima in valoare de 600.000 lei, care se adauga bonului curent, cu conditia ca aceste donari sa fie efectuate in doi ani consecutivi, in limitele de frecventa si in cantitati prelevate conform prevederilor legale.
- Doua zile libere de la locul de munca, inclusiv ziua donarii
- Doua zile scutire de frecventa pentru elevi si studenti
- Abonament cu reducere de 50% pe transportul in comun, in localitatea de resedinta, timp de doua luni consecutive. De asemenea, la cerere, donatorul beneficiaza de monitorizare permanenta si gratuita a starii sale de sanatate si de analize medicale gratuite pentru rude de gradul I.
RECOMANDARI PENTRU DONATORI
- Mergeti odihniti la donare.
- Consumati moderat alimente bogate in fier si glucide (paine cu miere, dulceata sau gem, biscuiti, covrigei etc.).
- Evitati mancarurile grase gen fast-food, care cresc nivelul lipidelor din sange si impiedica efectuarea unor analize de laborator.
- Se recomanda un aport crescut de lichide indulcite, care sa suplineasca volumul de sange care se pierde prin donare.
- Sunt interzise bauturile care contin alcool si cofeina.
SFATURI POSTDONARE
- Consumati un sandvis si beti multe lichide.
- Tineti apasat tamponul de vata cel putin zece minute pe locul injectat.
- Daca in zona recoltarii apare un hematom (vanataie) aplicati imediat un pansament compresiv cu gheata.
- Daca simtiti o usoara ameteala, asezati-va imediat pe o suprafata intinsa, astfel incat picioarele sa fie mai ridicate decat restul corpului.
- Evitati efortul fizic cateva ore dupa donare, iar in mana punctionata nu duceti greutati timp de o ora.
AVANTAJE PENTRU SANATATE
ADRESE UTILE: Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange functioneaza in incinta Institutului National de Hematologie Bucuresti, tel. 021/212.81.26/261; Centrul de Hematologie Transfuzionala al M.Ap.N, str. Mircea Vulcanescu, nr. 88, tel. 021/212.61.47
Text: Luminita Panzariu; consultant: dr. Elena Demetrescu, Spitalul Militar Central