Ce mănânci (și ce nu) când te doare stomacul?

ce sa nu mananci cand te doare stomacul

Există persoană pe care să nu o fi durut niciodată capul sau stomacul? Greu de crezut. Măcar o dată și tot s-a întâmplat. Cel puțin în privința durerilor de stomac, la ce, când și cum mâncăm nici nu e de mirare. Iată ce trebuie să mănânci și ce nu când te doare capul:

Cei care suferă în mod frecvent de dureri de stomac au descoperit pe propria piele care alimente le fac bine și care trebuie evitate. Pentru novicii în ale durerii de stomac, concluziile și observațiile lor sunt binevenite. Îi scapă de neplăceri fără să fi fost necesar să testeze toate alimentele până să tragă niște concluzii. Îți spunem noi ce alimente sunt prietenoase cu stomacul în suferință și care sunt cele de care va trebui să te ferești pentru a evita episoadele dureroase.

Orezul – alege orezul alb, pentru că cel sălbatic, brun sau negru, deși sunt sortimente mai sănatoase, sunt mai greu de digerat. Când durerea de stomac este însoțită de diaree, orezul dar și toate celelalte alimente care conțin amidon sau sunt sărace în fibre, pot fi de un real ajutor.

Cartofii – cu un conținut glicemic redus (mai ales cartoful dulce) dar bogat în amidon, potasiu și magneziu, cartoful este permis celor care se confruntă cu dureri de stomac. Cu o condiție: NU prăjit ci fiert, copt în coajă sau la cuptor.

Iaurtul –  deși pentru unele persoane iaurtul poate fi sursa unui disconfort abdominal care se manifestă prin balonare, iaurtul rămâne totuși un aliment permis și chiar indicat în problemele stomacului. Este de preferat iaurtul simplu care conține culturi vii ce pot ajuta la restabilirea florei intestinale și pot ajuta digestia.

Bananele – foarte ușor digerabile, bananele sunt prietene cu stomacul. Pectina conținută de acestea are capacitatea de a „lega' scaunul dacă durerea este însoțită și de diaree. Sunt și o bună sursă de potasiu, micronutrient mineral pe care corpul îl pierde prin vărsături și diaree.

Carne la grătar – de pui sau curcan, de preferință pieptul, dar nu făcută la grătar cu lemne și cărbuni, ci la grătar electric sau pe aragaz. Fumul și arsura care se  depun pe acest tip de friptură la grătar nu sunt cele mai potrivite pentru stomacul cu probleme.

Ce mănânci (și ce nu) când te doare stomacul?

Alimente de care să te ferești

Ca să nu ai parte de probleme mai mari decât cele deja existente, evită să consumi:

Fructele și legumele crude – aciditatea pe care o produc în stomac îți va provoca reale neplăceri. Fierte sau coapte e cu totul altceva…

Prăjelile, mezelurile, conservele

Zarzavaturile fibroase, cu celuloză dură –  în farfuria ta nu are ce căuta fasolea uscată, mazărea, lintea, ciupercile, vinetele, guliile, ridichile, ceapa și usturoiul.

Condimentele iuți –  piperul negru, boiaua iute, ardeii iuți, hreanul, muștarul, murăturile și oțetul nu sunt tolerate de stomac.

Băuturile carbogazoase.

Produse (lichide sau solide) care conțin cofeină – cafea, ciocolată și tot ce poate conține acest ingredient. Cofeina este un puternic excitant, inclusiv al mucoasei stomacului.

Foto: 123rf

Citește și:

Ce se întâmplă în organismul tău când îți urăști locul de muncă

Delicii inedite pe bază de soia

Cu ce poți înlocui semințele, chipsurile sau popcornul? Carmen Brumă îți spune ce să mănânci în fața televizorului dacă nu vrei să te îngrași

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate