Mit sau realitate? Ce legătură este între consumul de apă minerală și obezitate?

De-a lungul timpului au apărut o mulțime de mituri legate de consumul de apă minerală și în timp ce unii specialiști o consideră responsabilă de apariția foarte multor probleme de sănătate, alții sunt de părere că această băutură nu are efecte negative la nivelul organismului.

Disputa între apa minerală și cea plată este una veche și în ciuda faptului că au încercat să descopere care este cea mai sănătoasă variantă pentru organism, oamenii de știință s-au lovit de avantaje și dezavantaje de ambele părți. Cu toate acestea, un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Birzeit din Cisiordania palestiniană a arătat că între consumul de apă minerală și apariția obezității este o legătură destul de strânsă, potrivit telegraph.co.uk.

Ce legătură este între consumul de apă minerală și obezitate?

Consumul de apă minerală a fost multă vreme asociat cu apariția balonării și a problemelor de greutate. Pentru a descoperi dacă este vorba despre un mit sau dacă această regulă chiar se aplică în viața de zi cu zi, oamenii de știință au făcut mai multe teste pe șobolani. O parte au primit băuturi acidulate, în timp ce alți șobolani au primit apă plată. După măsurători, cercetătorii au descoperit că șobolanii cărora le-au fost oferite băuturi acidulate au luat în greutate, în timp ce în cazul celor care au consumat apă plată nu au existat modificări ale greutății corporale.

O posibilă explicație a acestui fenomen este aceea că dioxidul de carbon existent în băuturile acidulate poate crește apetitul alimentar. Șobolanii care au primit băuturi acidulate au mâncat cu 20% mai mult decât o făceau în mod obișnuit, iar grăsimea s-a depus în special în zona organelor, acesta fiind un factor care duce în multe cazuri la obezitate. În plus, rezultatele au arătat o creștere și a hormonului care stimulează apetitlul alimentar, grelina, în cazul în care sunt consumate băuturi acidulate.

La nivelul organismului uman, cercetările spun că persoanele care au consumat apă minerală la micul dejun aveau un nivel al grelinei în organism de până șase ori mai mare, comparativ cu persoanele care consumaseră apă plată.

Dacă cei care au condus studiul afirmă cu tărie că apa minerală poate crește riscul de obezitate, Gavin Partington, director general al British Soft Drinks Association, consideră că există posibilitatea ca rezultatele să nu fie aceleași și în cazul oamenilor, mai ales pe termen lung.

“Nu există niciun fel de dovezi științifice despre faptul că dioxidul de carbon conținut în băuturile răcoritoare – sau chiar berea – cauzează foamete sau obezitate”, a declarat Gavin Partington.

Citește și:

Sănătatea oaselor, pusă în pericol de anxietate. Ce au descoperit specialiștii?

Care este cea mai corectă poziție de dormit? Medicul ortoped Tarek Nazer îți spune ce fel de saltea ar trebui să alegi pentru a avea un somn odihnitor

Când ar trebui să consumi iaurtul pentru a-ți îmbunătăți digestia?

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului