Cu o săptămână înainte de începerea Postului Paștelui, creștinii ortodocși traversează șapte zile în care nu consumă carne. Acestea sunt cunoscute sub numele de Săptămâna albă sau a brânzei. Ce semnificație au aceste zile?
Cele mai mari sărbători din calendarul creștin-ortodox sunt precedate de perioade de post. Deși discuțiile se poartă adesea în jurul postului alimentar, postul, în ansamblul lui, nu se rezumă doar la asta. Avem de-a face, de fapt, cu un exercițiu de cumpătare și răbdare la toate capitolele vieții – în relațiile cu ceilalți, în relația cu propria persoană – care, în plus, încurajează la introspecție și la un timp mai îndelungat acordat relației cu divinitatea. „Căci nu este de ajuns abţinerea de la anumite mâncăruri pentru un post vrednic de laudă (…). Un post adevărat înseamnă îndepărtarea de rău, înfrânarea limbii, abţinerea de la mânie, îndepărtarea de pofte, de clevetire, de minciună, de jurământ strâmb. Lipsa acestora înseamnă un post bun. În toate acestea, postul este un lucru bun' (Sf. Vasile cel Mare)
Și pentru că se vorbește mult despre postul alimentar, acesta ar trebui să aibă aceeași semnificație și același efect. Prin renunțarea la anumite alimente și preparate se dorește încurajarea moderației și a simplității. Pentru că Postul Sfintelor Paști este cel mai lung, trecerea de la o alimentație bogată în proteine la una în care accentul este pus în principal pe legume se face treptat. Tocmai de aceea, întâi se renunță la carne, apoi, după o săptămână, se renunță și la produsele lactate.
Săptămâna albă sau a brânzei este o etapă premergătoare Postului Mare. În aceste zile se renunță la consumul de carne, alimentația bazându-se pe legume și lactate, așa cum indică și numele. Dacă de regulă, miercurea și vinerea sunt zile de post, în această săptămână devin zile de 'harți'. Asta înseamnă că și în aceste zile se pot consuma lactate, pește și ouă. Această săptămână se încheie cu Duminica Iertării, zi în care creștinii obișnuiesc să-și ceară iertare unii altora, pentru a intra în post împăcați.
Foto: Shutterstock
Vezi și:
Rugăciunea care se citește în Postul Paștelui
Cum se ține corect postul Paștelui
Cum înseamnă, de fapt, a ține post negru?