Ce este scleroza laterală amiotrofică și care sunt cauzele care duc la apariția acestei afecțiuni?

Scleroza laterală amiotrofică este boala cu care a fost diagnosticat încă de la o vârstă fragedă Stephen Hawking, celebrul fizician, cosmolog și profesor la catedra de matematică de la Universitatea Cambridge.

Odată descoperită această afecțiune, medicii nu mai pot face prea multe pentru pacient. În cazul lui Stephen Hawking, medicii au estimat că fizicianul va mai trăi aproximativ 2 ani, dar acesta a reușit să uimească pe toată lumea, reușind să supraviețuiască mai bine de 50 de ani după ce medicii i-au pus diagnosticul, chiar dacă starea lui de sănătate s-a degradat vizibil.

Ce este scleroza laterală amiotrofică?

Scleroza laterală amiotrofică este cunoscută și sub denumirea de Boala lui Lou Gehrig și boala lui Charcot și este o afecțiune neurodegenerativă progresivă. Aceasta apare atunci când există o pierdere a neuronilor motori. Aceștia sunt cei care trimit comenzi la nivelul mușchilor voluntari și la nivelul celor care fac posibilă mișcarea, motiv pentru care pe măsură ce boala avansează, pacientul va întâmpina dificultăți când vine vorba despre activități de bază, printre care se numără mersul, vorbitul, mâncatul sau înghițitul, potrivit sfatulmedicului.ro. Pentru că scleroza laterală amiotrofică afectează aceste funcții fundamentale ale organismului, de cele mai multe ori pot să apară complicații și boli care pot fi fatale.

Care sunt cauzele acestei boli?

Cu toate că a fost o afecțiune studiată de-a lungul timpului, oamenii de știință nu au descoperit care sunt cauzele care duc la apariția acestei boli. Scleroza laterală amiotrofică poate să apară la orice vârstă și se crede că aceasta poate fi moștenită din familie, cu toate că această ipoteză nu a fost confirmată.

Simptomele sclerozei laterale amiotrofice

Înainte ca specialiștii să pună diagnosticul, pacientul se poate confrunta cu o slăbiciune în zona mâinilor și picioarele, acestea accentuându-se cu timpul și ajungând până în punctul în care membrele nu mai pot fi controlate. Mersul este rigid, pot să apară spasmele și crampele musculare, oboseala, dar și dificultăți la înghițire, vorbit sau respirat.

În ceea ce privește tratamentul pentru scleroza laterală amiotrofică, nu există medicamente care să ducă la eliminarea acestei boli. Medicii pot prescrie un tratament doar pentru a întârzia cât mai mult apariția complicațiilor și pentru a reduce intensitatea durerilor.

Foto: hepta.ro

Citește și:

Efectele nocive ale fumatului. Studiul care arată că acest obicei nu afectează doar plămânii și inima

România ocupă locul 2 în topul țărilor cu cea mai ridicată rată a mortalităţii din UE. Ce afecțiuni le sunt fatale românilor?

Bolile pe care le poți trata cu ajutorul acupuncturii. Celebra metodă chinezească care te scapă rapid de dureri

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului