Ce este osteotomia personalizată. Primele osteotomii personalizate, realizate sub îndrumarea dr ortoped Vlad Predescu

osteotomia personalizată

Dr. Vlad Predescu, medic primar ortopedie şi traumatologie

Osteotomia personalizată se adresează, cu precădere, pacienților aflați în grupa de vârstă între 30 și 60 de ani, care suferă de rupturi cronice ligamentare, leziuni artrozice incipiente sau deformități constituționale sau dobândite la nivelul genunchilor. Mai exact, ne referim la acele persoane care au așa-zișii genunchi de fotbalist' (ușor crăcănați, folosind un termen popular).

Luna iulie a adus cu sine o premieră națională în ortopedia românească – primele două osteotomii personalizate au fost realizate în țara noastră de către echipa condusă de chirurgul ortoped Vlad Predescu. 

Medicina regenerativă câștigă teren

În cazul în care nu se intervine la timp pentru corectarea acestei dezaxări de la nivelul genunchiului, efectul imediat este o degradare accentuată a cartilajului articular, lucru care va duce la compromiterea iremediabilă a genunchiului și, în final, la necesitatea de a înlocui întreaga articulație printr-o endoproteză. Practic, osteotomia face parte din tehnicile chirurgicale care încearcă salvarea sau întârzierea degradării cartilajului articular.

Citește și Dr. Vlad Predescu, medic primar ortopedie-traumatologie, despre cele mai frecvente probleme ale oaselor

Uneori, este nevoie de asocierea tehnicilor de reconstrucție a ligamentului încrucișat anterior (ligamentoplastie) sau de regenerare a cartilajului articular, alături de operația de osteotomie. Toate aceste proceduri efectuate simultan sau succesiv fac parte din noul concept de medicină regenerativă, care își propune menținerea sănătății genunchiului până la o vârstă cât mai înaintată, astfel încât pacienții să poată fi activi și să își desfășoare în siguranță toate activitătile sportive.

Personalizarea crește gradul de succes

Medicina modernă a evoluat enorm prin introducerea tehnicilor de navigație și de planning robotic, fie preoperator, fie intraoperator. Aceste lucruri au dus la apariția unor implanturi foarte apropiate de anatomia individuală a fiecărui pacient, cu o rezistență sporită la efort.

Performanța poate fi obținută prin folosirea celor mai noi modele de plăci, care permit pacientului reluarea sprijinului pe genunchiul operat imediat dupa intervenția chirurgicală. Acest lucru este extrem de important nu numai pentru scurtarea perioadei de recuperare, dar mai ales prin reinsearea socială și profesională a pacienților.

Tehnica clasică presupune imobilizarea în aparat gipsat și mersul cu cârje o perioadă de aproximativ două luni, pe când noua intervenție permite reluarea parțială a sprijinului din ziua următoare.

osteotomia personalizată

Reconstruirea 3D a genunchiului operat

Osteotomia personalizată are două avantaje certe: dureri mult mai mici după operație și o tehnică mult mai precisă. Cea din urmă este necesară deoarece diferența între un rezultat bun și unul mediocru este foarte fină. Astfel, o eroare mai mare de două grade poate duce la un rezultat inferior.

Este lesne de înțeles ca o astfel de abatere nici nu poate fi percepută de ochiul chirurgului, oricât de experimentat ar fi. Prin urmare, acesta are nevoie de diferite instrumente ajutătoare pentru a obține rezultatul dorit. Inovația o reprezintă introducerea ghidurilor personalizate, care sunt construite pe anatomia fiecărui pacient. Acestea conțin toate informațiile mecanice și orientează mâna chirurgului astfel încât abaterile să fie minime.

Aceste instrumente sunt construite în urma unei tomografii computerizate complexe. Informația rezultată este încărcată într-un computer și se reconstruiește tridimensional genunchiul pacientului. Pe această randare se fac măsurătorile și se simulează intervenția chirurgicală astfel încât să fie aleasă soluția cea mai bună.

După efectuarea planului chirurgical, se trece la printarea 3D a ghidurilor și cu ajutorul lor se efectuează transele osoase și se fixează placa, astfel încât să fie evitate erorile chirurgicale. Această tehnică este extrem de precisă și permite efectuarea simultană a unor intervenții asociate, cum ar fi refacerea cartilajului cu membrane artificiale sau reconstrucția ligamentului încrucișat anterior.

Citește și Durerile de genunchi și gonartroza

Ce beneficii are osteotomia personalizată

Ne dorim ca aceste noi tehnici să devină un standard în chirurgia preartozică a genunchiului. Este clar că putem modifica evoluția naturală a artrozei, însă numai dacă pacienții noștri înțeleg că trebuie să vină din timp la consult.

Cu ajutorul medicinei anului 2018, invaliditatea provocată de aceste afecțiuni nu mai este o opțiune. Pacienții pot reîncepe să practice sport și să aibă o viață activă într-un timp foarte scurt după operație, ceea ce este cu adevărat îmbucurător, pentru că durerile de genunchi dispar după aceste intervenții', concluzionează dr. Vlad Predescu, medic primar ortopedie-traumatologie.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate