Ce este melasma?

Cum se pune diagnosticul?
Diagnosticul este clinic, modificarile cutanate fiind extrem de sugestive. De obicei, nu este nevoie de alte analize de laborator. In anumite situatii, atunci cand pacientii asociaza si alte manifestari clinice, poate fi utila explorarea functiei tiroidiene.

Examinarea cu lampa Wood poate fi foarte utila, permitandu-ne sa vedem profunzimea pigmentarii, lucru foarte important pentru raspunsul la tratament (pigmentarile mai profunde, dermice, raspund mai greu la tratament).

Cum se trateaza melasma?
Tratamentul consta in utilizarea de preparate topice depigmentante (ce contin hidrochinona, tretinoin, acid azelaic, etc) si de metode fizice (peeling-uri chimice, laser). Rezolutia leziunilor este progresiva, durand luni de zile, existand insa si situatii in care raspunsul la tratament este nul (rezistenta la tratament).

Retinem rolul major in prevenirea extensiei sau reaparitiei leziunilor cutanate hiperpigmentate al urmatoarelor :

  • evitarea expunerii la soare si utilizarea in perioada insorita de creme de fotoprotectie cu ecran solar cu spectru larg si cu indice de protectie inalt
  • oprirea utilizarii de contraceptive

In situatiile in care exista rezistenta la tratament, pot fi utilizate cosmetice ce camufleaza leziunile pigmentate de la nivelul fetei. Impactul psihologic al afectiunii poate fi uneori destul de important, mai ales in cazurile rezistente la tratament, situatie in care se recomanda efectuarea de tratament de specialitate (psihoterapie/tratament psihiatric).

DR. DIANA DARABAN
Medic specialist Dermato-Venerologie
Clinia Polisano Bucuresti
Str. Cuza Voda nr.53, sector 4
Programari: Tel: 021-337.04.75/ 76/ 77; Fax: 021-336.96.88
www.clinicapolisano.eu
Foto: Shutterstock.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate