Ce este melasma?

Ce este melasma?

melasmaCat este de frecvent intalnita?
Melasma este o afectiune dermatologica ce poate sa apara la orice rasa, fiind insa mai frecventa la persoanele care au constitutional tegumente mai inchise la culoare. Este mai frecventa la femei (90% din cazuri), insa cand afecteaza barbatii, acestia prezinta aceleasi manifestari clinice. Este rar intalnita inainte de pubertate si apare de obicei la femei in perioada lor reproductiva.

Care sunt factorii care determina aparitia melasmei?
Cauza melasmei ramane necunoscuta, insa sunt citati multipli factori ce pot contribui la aparitia ei:

  • predispozitia genetica
  • factorii hormonali – estrogenii, progesteronul (aparitia melasmei in timpul sarcinii sau in timpul utilizarii de contraceptive), hormonii tiroidieni
  • medicamentele fototoxice si fotoalergice (ex. hidantoina)
  • anumite preparate cosmetice
  • expunerea la soare.

Care sunt manifestarile clinice?
Pacientii relateaza aparitia progresiva a hiperpigmentarii faciale, ce poate fi asociata temporar sarcinii sau utilizarii de contraceptive orale. Expunerea intensa sau cronica la soare agraveaza sau poate precipita aparitia melasmei, dar uneori, datorita dezvoltarii insidioase a afectiunii, pacientii nu constientizeaza acesta asociere.

Melasma este considerata de unii medici o modificare fiziologica la femeia insarcinata, alaturi de hiperpigmentarea areolelor mamare, a mucoaselor genitale si a liniei albe abdominale, ea fiind denumita si cloasma sau masca gravidica.

Obiectiv, pacientii prezinta macule hiperpigmentate (pete colorate), culoarea putand fi de la maro deschis pana la brun inchis, chiar neagra, uneori cu tente albastrui, de dimensiuni si forme variate, izolate sau/si confluate, localizate in principal la nivelul fetei. Subiectiv, petele hiperpigmentate sunt asimptomatice (nu prezinta prurit sau alte manifestari subiective).
 

Cum se pune diagnosticul?
Diagnosticul este clinic, modificarile cutanate fiind extrem de sugestive. De obicei, nu este nevoie de alte analize de laborator. In anumite situatii, atunci cand pacientii asociaza si alte manifestari clinice, poate fi utila explorarea functiei tiroidiene.

Examinarea cu lampa Wood poate fi foarte utila, permitandu-ne sa vedem profunzimea pigmentarii, lucru foarte important pentru raspunsul la tratament (pigmentarile mai profunde, dermice, raspund mai greu la tratament).

Cum se trateaza melasma?
Tratamentul consta in utilizarea de preparate topice depigmentante (ce contin hidrochinona, tretinoin, acid azelaic, etc) si de metode fizice (peeling-uri chimice, laser). Rezolutia leziunilor este progresiva, durand luni de zile, existand insa si situatii in care raspunsul la tratament este nul (rezistenta la tratament).

Retinem rolul major in prevenirea extensiei sau reaparitiei leziunilor cutanate hiperpigmentate al urmatoarelor :

  • evitarea expunerii la soare si utilizarea in perioada insorita de creme de fotoprotectie cu ecran solar cu spectru larg si cu indice de protectie inalt
  • oprirea utilizarii de contraceptive

In situatiile in care exista rezistenta la tratament, pot fi utilizate cosmetice ce camufleaza leziunile pigmentate de la nivelul fetei. Impactul psihologic al afectiunii poate fi uneori destul de important, mai ales in cazurile rezistente la tratament, situatie in care se recomanda efectuarea de tratament de specialitate (psihoterapie/tratament psihiatric).

DR. DIANA DARABAN
Medic specialist Dermato-Venerologie
Clinia Polisano Bucuresti
Str. Cuza Voda nr.53, sector 4
Programari: Tel: 021-337.04.75/ 76/ 77; Fax: 021-336.96.88
www.clinicapolisano.eu
Foto: Shutterstock.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sport si sanatate