Alergiile de primavara. Cum le prevenim, cum le tratam?

Alergiile de primavara. Cum le prevenim, cum le tratam?

alergiiPrimavara ne poate aduce o data cu explozia de soare, flori si caldura si asa-zisele alergii de primavara datorate polenului (numite si polinoze) si mucegaiurilor care au conditii propice de diseminare prin aer. Cel mai adesea alergiile sezoniere au debut in copilarie si simptomele pot diminua spre batranete.

Aproximativ 5% dintre romani se confrunta cu astfel de alergii de primavara. Se poate vorbi despre o mostenire genetica, cei ai caror parinti au fost afectati de o boala alergica au risc mai mare de a dezvolta o reactie de acest tip.

De asemeni cei care au avut dermatite atopice in copilarie, care au avut mai des afectiuni respiratorii, pot dezvolta ulterior diverse forme de alergii pe un teren cu o imunitate scazuta.

In general se descriu trei tipuri de alergii sezoniere:

  1. cea de la inceputul primaverii, cu debut in a doua jumatate a lunii martie, din cauza polenului arbustilor si pomilor si se sfarseste in luna iunie
  2. din mijlocul verii, datorita gramineelor (grau, ovaz, rapita, secara)
  3. alergia sfarsitului verii, cauzata de fan.

Se cunosc aproximativ 40 tipuri de polenuri cu potential alergen! Alaturi de polenurile copacilor, ierburi si buruieni, mucegaiurile reprezinta cauze de alergii sezoniere, care rezista si in perioadele mai reci. Sporii de mucegaiuri depasesc uneori cantitatea de polen din aer. Unele mucegaiuri se ataseaza de anumite cereale, de lazile care se gasesc in silozuri. Exista mucegaiuri care se dezvolta mai bine in conditii de umezeala, dar altele se dezvolta in conditii de uscaciune.

Formele de manifestare ale alergiilor sezoniere sunt variate. De la simpla rinoree, cu nas infundat, care curge, sau cu mancarimea nasului, stranuturi repetate, ochi inrositi, cu sensibilitate la lumina, sau pleoape umflate, uneori cu secretii si puroi, care nu se mai pot dezlipi la trezirea din somn, iritatie a gatului, sau senzatia de nod in gat sau usturime, tuse suparatoare, sau eczeme care pot aparea pe corp, cu senzatia de mancarime.

Uneori se pot manifesta prin senzatie de oboseala, respiratie grea, tuse spastica, senzatie de sufocare. Exista si eventualitatea suprainfectarii bacteriene, situatie in care se vor prescrie antibiotice. In cazuri rare se poate ajunge la edem Quinque, cu imposibilitatea de a mai respira sau soc anafilactic, cu tumefierea fetei sau a intregului corp, scaderea tensiunii arteriale, puls slab si rapid, pierderea starii de constienta.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate