Ce este depresia sezonieră. Care sunt primele semne ale acestui tip de depresie

Depresia, unul dintre principalii dușmani cu care omenirea se confruntă, afectează anual mai mult de 300 de milioane de persoane la nivel mondial, conform unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătăţii în anul 2017.

Studiul arată că, „la nivel mondial, aproape 800.000 de persoane se sinucid anual, suicidul fiind a doua cauză de deces în rândul persoanelor din grupa de vârstă 15-29 de ani.'

În țara noastră, rata depresiei este în creștere

România se numără printre ţările în care rata depresiei este în creștere. Se constată că femeile sunt de 4 ori mai predispuse decât bărbaţii să manifeste această boală. Din păcate, depresia este de puţine ori luată în seamă și tratată efectiv. Ceea ce poate părea o tristeţe prelungită, cu lipsa chefului de viaţă, cu insomnie, poate duce persoana afectată până în punctul în care nu mai poate desfășura nicio activitate și nu mai vede sensul vieţii.

Citește și Simptomele mai puțin cunoscute ale depresiei. De ce o persoană care zâmbește mereu nu este întotdeauna fericită?

De la primele gânduri suicidare până la intenţia de a le pune în practică și suicid, calea poate fi scurtă, dacă persoana afectată de depresie nu primește ajutor specializat. În funcţie de gravitatea simptomelor, depresia poate fi considerată ușoară, moderată ori severă. În formele ușoare, se recomandă psihoterapie, iar în formele moderat-severe se iniţiază tratamentul antidepresiv combinat cu psihoterapia.

Ce este depresia sezonieră. Principalele simptome

O formă a depresiei care atrage interesul medicilor și cercetătorilor din domeniul psihiatriei în această perioadă a începutului de an este tulburarea depresivă majoră cu tipar sezonier. Simptomele debutează toamna și iarna, iar primăvara se remit. Conform DSM V (Manual de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale), „episoadele depresive majore care urmează un tipar sezonier sunt adesea caracterizate prin lipsă de energie, hipersomnie, alimentaţie în exces, creștere ponderală și nevoie intensă de carbohidraţi'.

Tot DSM V menţionează: „Prevalenţa tiparului sezonier de tip hibernal pare să varieze cu latitudinea, vârsta și sexul. Prevalenţa crește cu latitudinea. Vârsta este, de asemenea, un puternic factor predictiv al caracterului sezonier, persoanele mai tinere fiind expuse unui risc mai mare de episoade depresive în cursul iernii'.

Citește și Un singur cuvânt te poate scăpa de depresie și poate îmbunătăți funcționarea inimii. Rostește-l mai des!

Medicii psihiatri din ţara noastră au observat înmulţirea cazurilor de depresie sezonieră la persoanele singure, iar surse din Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia' confirmă că numărul internărilor cu diagnostic de depresie crește simţitor în lunile decembrie – februarie. În apariţia depresiei sunt implicaţi o serie de factori biologici, psihologici și sociali.

Ce persoane sunt predispuse la a dezvolta depresie sezonieră

Una dintre ipotezele confirmate de știinţă ar fi că nivelul redus de serotonină creează un dezechilibru chimic la nivelul creierului și astfel se instalează depresia. Alte ipoteze menţionează apariţia depresiei la persoanele singure, care au trecut printr-o traumă majoră (doliu, divorţ, abuzuri etc). Studii recente arată că ţările nordice au o rată mare de depresie în rândul populaţiei, iar în Suedia, în ultimii zece ani, s-a constatat o creștere cu 20% a numărului persoanelor afectate de această boală.

Odată cu scurtarea zilei și diminuarea luminii solare, crește riscul de apariţie a depresiei sezoniere sau de amplificare a simptomelor depresive deja existente. De aceea, rata  actelor suicidare este crescută în special după perioada Sărbătorilor de iarnă. Fototerapia, una dintre metodele folosite în tratarea depresiei, demonstrează legătura dintre lumina naturală și instalarea bolii.

Lămpile de fototerapie se folosesc în tratarea depresiei sezoniere, în perioadele de toamnă și iarnă. Ele emit o lumină asemănătoare cu lumina solară  și ajută la reglarea nivelului de melatonină din corp, hormonul responsabil de instalarea somnului. Se poate constata o ameliorare a simptomelor depresive la persoanele care se expun la aceste lămpi.

Citește și Ce se ascunde în mintea sinucigașilor. Iată cum îți poți da seama că un apropiat are gânduri suicidare

Alţi factori care contribuie la apariţia depresiei sezoniere după Sărbători sunt lipsa unui partener de Sărbători, lipsa activităţilor sociale, singurătatea, boala, pierderea recentă a cuiva drag, nivelul ridicat de grăsimi din corp rezultat în urma ingerării alimentelor grase. Indiferent de cauzele bănuite că ar fi responsabile de declanșarea depresiei sezoniere, în momentul în care se constată apariţia unor simptome depresive este esenţial să se apeleze la
ajutor specializat.

Din păcate, depresia nu este o glumă nepotrivită, nici o stare trecătoare, chiar dacă apare doar în sezonul rece, iar ignorarea ei poate duce la pierderea unei vieţi.

Autor: Raluca Ignat

Sursa foto: pixabay

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Psihologie