Ce este deochiul și cum se manifestă? Practici și descântece care te scapă de stările de rău

O mulțime de oameni au auzit măcar o dată despre noțiunea de „deochi'. Unii îi înțeleg semnificația, alții, din contră, nu prea știu ce presupune. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, au circulat o mulțime de credințe populare atât în mediul rural, cât și în cel urban.

Ce este deochiul

În Dicționarul Explicativ al Limbii Românii, deochiul este definit astfel: putere atribuită unor oameni, de a îmbolnăvi pe cei asupra cărora își fixează privirea (cu răutate, invidie etc.). Este efectul privirii care deoache; boală pricinuită de această privire.

Cu toate acestea, specialiștii spus că deochiul nu este specific unei singure națiuni.

„Dintre toate credinţele noastre străvechi, privitoare la cauzele bolilor, aceea pe care o găsim nu numai la toate popoarele din Europa ci şi la întreaga omenire de pe faţa pământului e credinţa de deochi. Pe când celelalte credinţe şi surperstiţii sunt împărtăşite numai de masele inculte şi de populaţiile sălbatice sau semicivilizate, acelea privitoare la deochi au prins rădăcini adânci până şi în sufletul acelora pe care cultura ar fi trebuit să-i facă mai sceptici şi nu atât de lesne încrezători ca poporul de rând. Aceasta se explică prin faptul că efectele aşa-numitului „deochi' s-au arătat, în unele cazuri, aşa de uimitoare, încât au pus pe gânduri şi pe cei mai luminaţi, zdruncinîndu-le neîncrederea şi scepticismul', scrie I-Aurel Candrea în volumul „Folclorul medical român comparat' apărut în 1999 la Editura Polirom, potrivit adevarul.ro.

Cum se manifestă deochiul și cine deoache

Care care cunosc acest fenomen spun spun că deochiul poate provoca stări foarte neplăcute, cum ar fi valuri de căldură în tot corpul, transpirație, dureri puternice de cap și de stomac.

„Este posibil ca unii oameni, cu sau fără voie, să transmită un flux bioenergetic şi să deranjeze aura celuilalt, deşi persoana care face lucrul acesta stăpâneşte sau nu această capacitate. Etimologic, deochi înseamnă că, datorită privirii, poţi să-l deranjezi pe celălalt', a explicat muzeograful Carmina Maior, conform sursei citate.

Cei care au cercetat fenomenul spun că anumite persoane au darul de a deochea. Este vorba despre cei care au ochii albaştri, verzi sau negri, cei cu sprâncenele îmbinate, cu ochii mari sau, dimpotrivă, foarte mici, de oamenii urâţi, schimonosiţi.

Cei mai vulnerabili în fața deochiului sunt copiii. Din acest motiv, părinții obișnuiesc să le pună bebelușilor un șnur roșu, la încheietura mâinii.

„Copiii mici sunt consideraţi foarte fragili, şi atunci mamele leagă aţă roşie la încheietura mâinii, roşul era considerat apărător fiind culoarea sângelui, culoarea vieţii. Această culoare, dacă este în cantitate mare, favorizează puţin pulsul, accelerează tensiunea, temperatura corpului. Prin faptul că accelerează circulaţia, pulsul, deblochează acel blocaj energetic. Copilul mic trebuie ferit până e botezat, ferit cu amulete, cruciuliţe', a mai adăugat Carmina Maior.

De asemenea, poți fi deocheați ușor și flăcăii, fetele frumoase, mirii sau lăuzele. Spre exemplu, în localitatea sibiană Răşinari, există credinţa că, dacă mama care alăptează a rămas din nou însărcinată şi continuă să-şi hrănească bebeluşul la sân, ambii copii, şi cel mic şi cel pe care îl poartă în pântece, pot fi deocheaţi foarte uşor. Mai mult decât atât, nu doar oamenii pot fi deocheați, ci și animalele sau păsările de curte.

Ce să faci dacă ai fost deocheat

Împotriva stărilor neplăcute provocate de deochi există tot felul de practici și descântece, una dintre cele mai cunoscute este rostirea rugăciunii Tatăl Nostru. Un alt gest cunoscut spune că trebuie să îndrepți hotărât mâna cu arătătorul și degetul mic ridicate spre persoana care se presupune că ar deochea. Astfel, vei fi ferit de rele.

De asemenea, o altă tradiție spune că persoana care se presupune că a fost deocheată trebuie să fie scuipată de trei ori pe frunte, ca să își revină. Între cele trei episoade, se face câte o pauză scurtă, în care se numără invers de la 10 la 1. După ce a fost scuipată a treia oară, se dă cu limba peste frunte, iar dacă gustul care se simte este unul sărat înseamnă că persoana respectivă a fost deocheată.

O altă practică împotriva deochiului este cea a stinsului cărbunilor sau a stinsului chibritelor.

„Într-o cană se pune apă, se acoperă cu mâna şi se zice un „Tatăl nostru'. Apoi se trage un cărbune aprins în apă, se acoperă cana şi se numără înapoi de la 10 la 1. Apoi se trage cel de-al doilea cărbune, iar se numără, se trage cel de-al treilea cărbune şi din nou se numără. La sfârşit se spune încă un „Tatăl nostru'. După ce s-a terminat, cărbunii se lasă pe fundul apei dacă persoana este deocheată, iar dacă nu e deocheată rămân sus. Din apa respectivă bolnavul gustă de trei ori, apoi i se face cruce cu apă pe frunte şi pe piept în dreptul inimii, se toarnă un pic de apă la balamaua uşii şi sus şi jos iar restul de apă se aruncă undeva unde nu se calcă cu piciorul, la un colţ de curte, afară. Dacă persoana deocheată nu s-a liniştit, procedeul se repetă din nou. De asemenea se poate face, în loc de cărbuni, cu chibritul, şi chiar şi beţele de chibrit se lasă în jos în apă dacă persoana e deocheată', a explicat Maria Dănoiu, pentru sursa citată.

Unii oameni cred în aceste superstiții, alții nu, însă dacă avem stări ineficabile de rău, cel mai bine ar fi să consultăm un medic specialist. În ultimă instanță, putem apela la una dintre practicile împotriva deochiului.

Foto: shutterstock.com

Mihaela Tudor 

Citește și:

Rugăciunea către Sfântul Ștefan pe care orice credincios trebuie să o rostească. Te scapă de păcate și te ajută să treci peste momentele grele

Când este Sfântul Ștefan? Tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respecți în această zi

Sărbătoare mare pe 21 decembrie. O mulțime de români își sărbătoresc onomastica

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Spiritualitate