Ce analize trebuie să faci înainte de a te apuca de slăbit

Nu ai renunțat încă la obiectivul pe care ți l-ai setat la început de an, acela de a scăpa de niște kilograme anul ăsta, nu? Dacă dorința ta este încă în picioare, îți dăm o mână de ajutor și-ți spunem de unde să începi. Presupunând că vrei să slăbești sănătos, primul pas este să-ți faci niște analize. În continuare, îți vom spune ce analize trebuie să faci înainte de a te apuca de slăbit.

Conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, numărul persoanelor obeze s-a triplat din 1975 până în prezent. În 2016, numărul persoanelor supraponderale ajungea la 1,9 miliarde, iar dintre acestea 650 de milioane aveau deja obezitate. Această boală ucide anual 2,8
milioane de oameni din cauza bolilor asociate cu kilogramele în plus: afecțiuni cardiovasculare, diabet și chiar cancer.

Ce analize trebuie să faci înainte de a te apuca de slăbit

Medicul Florin Ioan Bălănică, expert în medicina stilului de viață, spune că, pentru început, trebuie investigată funcția tiroidiană. Aceasta se face prin ecografie și prin analize de sânge, care măsoară nivelul hormonilor tiroidieni.

Apoi, este necesară o ecografie abdominală, care determină cât sunt de încărcate cu grăsime organele interne. Urmează investigații uzuale, care să depisteze modul de funcționare a ficatului, a rinichilor, metabolismul glucidelor, adică al zaharurilor și grăsimilor.

De asemenea, trebuie determinate nivelurile de colesterol și trigliceride. La un pacient supraponderal sau obez, valorile acestora sunt crescute. De asemenea, este necesară determinarea valorii tensiunii arteriale, întrucât bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în România și UE.

Dacă întâlnim un pacient care, pe lângă obezitate, are diabet sau o stare prediabetică, hipertensiune arterială și acidul uric crescut, adică metabolismul proteinelor defectuos, acel pacient se află în sindrom metabolic, o patologie complexă care asociază și boala sforăitului sau bronhopatia cronică, iar pericolul este mare pentru că poate să decedeze în somn. Nu trebuie să ne jucăm cu astfel de lucruri […] Sindromul metabolic, din păcate, e subdiagnosticat în România și tratat pe bucăți, adică nutriționistul se ocupă de obezitate, diabetologul de diabet, cardiologul de zona de hipertensiune arterială', completează dr. Florin Ioan Bălănică.

Lista de analize pe care trebuie să le faci înainte de a te apuca de slăbit continuă cu evaluarea glicemiei și a nivelului de vitamina D.

Cum previi supraponderalitatea și obezitatea

Oricât de clișeistic ar suna, afirmația “E mai ușor să previi decât să tratezi” conține un adevăr incontestabil. E infinit mai ușor să mănânci curat, sănătos, organizat (micile abateri de la dietă sunt permise), să faci un minimum de mișcare (30-60 de minute de plimbare zilnic nu necesită un efort deosebit) și să dormi suficient decât să faci eforturi supraomenști să slăbești și să te frustrezi atunci când vezi că rezultatele apar greu.

Prevenția nu presupune o dietă exemplară, nici tras de fiare într-o manieră epuizantă. Prevenția presupune MĂSURĂ.

Citeste si

Trucuri de slăbit rapid și sănătos, de la dr. Florin Ioan Bălănică

Dr. Gabriela Man: Mâncatul emoţional este un mecanism de apărare al organismului şi este contraindicat să lupţi cu un reflex sănătos de apărare'

Cum te ajută hipnoza să slăbești. Singura metodă de slăbire care nu presupune niciun fel de restricție alimentară

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului