Ce analize medicale trebuie să faci? Pe care le ignori, de fapt?

Când ţi-ai făcut ultima oară analizele medicale? Deși multe amânăm acest moment, din lipsă de timp, de bani sau din comoditate, este important ca măcar o dată pe an să te îngrijeşti, de bunăvoie, de starea ta de sănătate.

Nimănui nu-i plac vizitele la doctor, dar nu te-ai convins până acum că este mai bine să previi decât să tratezi? Dacă obții trimitere de la medicul tău de familie sau de la medicul specialist, poți beneficia de anumite analize medicale gratuit, iar de altele la un preț mai mic. Chiar dacă te simți bine și nu ți se pare că ai vreun simptom care să te îngrijoreze, verificarea și confirmarea stării tale de sănătate ar trebui să reprezinte o prioritate. Iată care sunt seturile de analize medicale pe care orice femeie ar trebui să le transforme în obicei.

Analize ale colului uterin
Analizele de screening ale colului uterin sunt unele dintre cele mai importante teste medicale. Rușinea, teama de durere sau lipsa de timp sunt printre cele mai des invocate motive, dar la o autoanaliză obiectivă, cât de pertinente ţi se par? Dacă nu ai mai făcut aceste analize de mai bine de trei ani, o programare la medic este obligatorie. Cancerul de col uterin poate fi prevenit, iar cu ajutorul acestor analize de screening (care se fac fără ca persoana să aibă anumite simptome) poți afla dacă ești într-adevăr în pericol sau nu.
Cât de des ar trebui să faci aceste analize? O dată la doi ani ar fi ideal, dacă ai între 25 și 49 de ani, și o dată la cinci ani dacă te situezi în categoria de vârstă 50–64 de ani.

Examinarea sânilor
Cancerul de sân este una dintre cele mai des întâlnite forme de cancer în România, aproape 10.000 de femei fiind diagnosticate anual cu o formă avansată de cancer mamar. Datorită noilor tehnologii medicale, a tratamentelor, analizelor de prevenție, cancerul poate fi depistat din timp și tratat corespunzător, cu şanse de vindecare completă. Dacă vreo rudă apropiată a fost diagnosticată cu această boală, şi tu trebuie să mergi să-ți faci în mod regulat aceste analize. Este important să te informezi și asupra auto-examinării corecte, pentru a putea depista schimbările de natură să te îngrijoreze.
Cât de des ar trebui să faci aceste analize? Examinarea clinică a sânilor ar trebui să facă parte din analizele de rutină anuale.

Analizele de sânge şi tensiunea arterială
Tensiunea arterială mare poate cauza atacuri de cord, afecțiuni ale rinichilor, accidente vasculare cerebrale și probleme ale ochilor. Tensiunea arterială mare este cunoscută și sub numele de „ucigașul tăcut pentru că, de regulă, nu există simptome evidente. Aproximativ 40% dintre români suferă de hiperten­siune arterială, însă doar 3 bolnavi din 7 sunt trataţi corect. Riscul de a suferi de hipertensiune crește dacă ești fumătoare, dacă îți place să mănânci sărat, dacă ești supraponderală sau dacă în familia ta au existat cazuri de atac cerebrale sau infarct.
Cât de des ar trebui să faci aceste analize? În mod normal, o dată la trei ani ar fi suficient, dar dacă iei anticoncep­ționale sau urmezi vreun tratament hormonal, atunci ar trebui să faci aceste analize în fiecare an.

Nivelul zahărului din sânge
Sună aproape incredibil, dar conform datelor oferite de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, anul trecut existau 1.500.000 de români bolnavi de diabet, atât de tip I, cât și de tip II. Riscul crește odată cu vârsta, dacă ai peste 40 de ani. De asemenea, te afli în zona de risc dacă un membru apropiat al familiei suferă de această boală, dacă ești supraponde-rală sau dacă deja ai suferit un atac cerebral ori un infarct. Odată diagnosticat, diabetul de tip II poate fi ţinut sub control și prin schimbarea stilului de viață, și mai ales a dietei. Totuși, pentru a ține glicemia la valori normale, se poate recomanda și un anumit tratament medicamentos.
Cât de des ar trebui să faci aceste analize? Ar trebui să îi ceri medicului tău de familie să-ți controleze nivelul glicemiei, mai ales dacă ai peste 40 de ani. Dacă ești supraponderală sau ai rude apropiate care deja au fost diagnosticate, ar trebui să faci aceste analize cât mai repede.

Afecţiunile tiroidei
Te simți mereu obosită, cu stări depresive? Te îngrași fără să-ți dai seama care este factorul declanșator, ai pielea uscată și ai frisoane? S-ar putea ca aceste probleme să fie cauzate de o afecțiune la tiroidă. Tiroida produce hormoni care îți controlează metabolismul, iar în cazul în care aceștia nu funcționează așa cum ar trebui, poți ajunge să te simți groaznic. Hipoti-roidia rămâne de multe ori nediagnosticată tocmai pentru că simptomele ei sunt atât de generale. Pentru a depista hipotiroidia, medicul de familie îți va recomanda un simplu test de sânge și odată confirmată, afecțiunea se tratează cu medicamente care substituie hormonii. Glanda tiroidă poate cauza probleme și în cazul în care este hiperactivă, iar simptomele sunt de nervo-zitate și anxietate, scădere în greutate inexpli-cabilă, dificultăți de respirație și transpirație excesivă. Această afecțiune apare, mai ales, la femei și nu ține cont de vârstă. Tratamentul este de obicei medica­mentos și trebuie respectat o perioadă mai lungă, între 12 și 18 luni, iar în unele cazuri se poate recurge și la intervenția chirurgicală.
Cât de des ar trebui să faci aceste analize? Cel mai indicat în cazul ambelor afecțiuni este să mergi la doctor când simți că respectivele simptome se instalează. Dacă diagnosticul este confirmat, va trebui să mergi să faci periodic analize medicale care să verifice eficienţa tratamentului impus de medic.

Nivelul de fier
Oboseala constantă și paloarea feței sunt două dintre cele mai cunoscute și răspândite simpto-me ale anemiei. Afecțiunea poate fi confirmată prin analize ale sângelui. În cazul în care anemia rămâne netratată, sistemul imunitar al corpului tău va avea de suferit și astfel tu vei fi mai sensibilă la infecții de tot felul. Anemia severă rămasă netratată poate să crească riscul de tahicardie și chiar de insuficiență cardiacă. Dacă medicul tău va considera că lipsa de fier a contribuit la instalarea anemiei, atunci acesta ți-ar putea recomanda o schimbare în dietă și/sau suplimente alimentare pe bază de fier. Mâncărurile bogate în fier sunt de regulă legumele cu frunzele având nuanța de verde închis precum varza creață, de exemplu, cerealele, nucile, carnea și prunele uscate.
Cât de des ar trebui să faci aceste analize? În cazul în care te simți mereu obosită, ar trebui să-ți faci o programare la analize. Dacă diag-nosticul se confirmă, ar trebui să mergi să faci analize în mod regulat tocmai pentru a verifica eficiența tratamentului recomandat.

Analize pentru oase
Pe măsură ce îmbătrânim, oasele devin din ce în ce mai fragile, ceea ce se traduce printr-un risc crescut de osteoporoză, statisticile indicând faptul că una din trei femei suferă o fractură osteoporotică de-a lungul vieţii. Riscul crește dacă ești consumatoare de alcool, dacă fumezi, dacă nu faci sport și dacă suferi de boala celiacă. După menopauză, nivelul scăzut al estrogenului va conduce la pierderea masivă și rapidă a masei osoase. Osteoporoza poate fi tratată cu medicamente care se iau zilnic, dar și schimbarea stilului de viață poate avea un efect benefic semnificativ. Se recomandă exercițiile de forță, cu greutăți, limitarea consumului de alcool și renunțarea la fumat.
Cât de des ar trebui să faci aceste analize? Doar o singură dată.
Roagă-ți medicul de familie să te trimită la un examen DEXA (metodă pentru testarea densităţii osoase), care poate depista boala cu acuratețe.

foto: Shutterstock

Citeste și:

5 măsuri pe care să le iei dacă vrei să scapi de kilogramele în plus câștigate în perioada sărbătorilor

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate