Câte icoane trebuie să avem în casă?

Se spune că icoanele întăresc credința. Rugăciunea spusă în fața icoanelor are o valoare educativ-morală și în general, icoanele trezesc, întreţin şi întăresc viaţa duhovnicească. Câte icoane trebuie să avem în casă și unde le așezăm?

4775702_lSeparatorVEZI FOTOPOZA 1 / 4

Biserica Ortodoxă păstrează o bogăţie imensă de icoane.

Cuvântul icoană este de origine greacă și înseamnă chip, imagine, portret' dar pentru creștini nu este o simplă imagine, nici o ilustraţie a Sfintei Scripturi. Ea este ceva mai mult: mesajul evanghelic, expresia Ortodoxiei în ansamblul ei. Conform site-ului doxologia.ro numărul icoanelor dintr-o casă trebuie să fie egal cu numărul camerelor.

Personal, cred că cel mai potrivit ar fi ca în camera în care în general ne facem rugăciunile să fie mai multe icoane. Acestea ar putea fi, de exemplu, icoana Mântuitorului, a Maicii Domnului, a Sfântului a cărui nume îl purtăm, a sfântului care ne ocrotește casa etc. Și mai potrivit ar fi un mic colț de rugăciune. În celelalte camere din casă cel puțin o icoană ar fi suficientă” spune preotul Andrei Atudori.

Conform Ghidul practic al creștinului ortodox, Editura Bizantină, București, 1997, pr. Coman Constantin locul ideal unde așezăm icoana este la răsărit:

Este bine să avem în fiecare cameră câte o icoană. Locul icoanei în casă este pe peretele de răsărit. Pe peretele cu icoana nu trebuie să mai punem nimic altceva, pentru că atenția noastră să nu fie atrasă de alt lucru atunci când ne rugăm în fața icoanei și pentru că nu este bine să punem alături de icoană lucruri care nu au legătură cu aceasta.

Punem icoana la răsărit pentru că ne rugăm întotdeauna cu fața la răsărit, și la biserică și acasă. Răsăritul, locul de unde ne vine lumina, este semnul lui Dumnezeu, al Mântuitorului Hristos, numit în rugăciunile Bisericii Răsăritul cel de sus, Soarele Dreptății, etc… Apoi, lumina este semnul lui Dumnezeu, al binelui și al lucrurilor bune care se fac la lumina zilei, în timp ce apusul, întunericul este semnul răului și al lucrurilor care se fac la întuneric.

Deci, trebuie să avem grijă să așezăm icoana la răsărit, pentru a ne închina cu fața la răsărit. A fost un timp când unii dintre creștini țineau icoanele ascunse, după ușă, în vreun colțișor sau chiar în șifoniere sau în valize. A sosit timpul să scoatem icoanele la vedere și să le așezăm unde le este locul.

Citește și:

Cum să te rogi îngerului tău păzitor. Rugăciunea care poate face minuni în viața ta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate