Cât de mult ne influențează emoțiile venite din partea celor din jur?

Chiar dacă nu ne dăm seama, există foarte multe situații în care emoțiile pe care le simțim nu ne aparțin, ci ele sunt generate de către cei din jur sau de anumite situații din mediul înconjurător. Acest lucru poate avea un impact puternic asupra psihicului uman.

Cât de mult ne influențează emoțiile venite din partea celor din jur?

Psihologii vorbesc despre acest fenomen ca fiind unul din ce în ce mai răspândit în România. Mai exact, psihologul Alexandru Pleșea este de părere că emoțiile care au un impact puternic asupra vieții oamenilor sunt cele care produc schimbări în interiorul organismului, mai exact cele care fac posibilă apariția palpitațiilor, transpirațiilor, care duc la accelerarea ritmului cardiac sau care provoacă dureri de cap, stări de leșin, tulburări la nivelul sistemului nervos sau digestiv. De obicei, toate aceste emoții sunt generate de factori externi și ajung să producă o serie de schimbări la nivelul organismului.

„Emoțiile altora nu sunt emoțiile noastre, cum o cană poate sta fără apă. Neajunsurile și nemulțumirile altora nu ne pot influența, cum nici un părinte trist nu poate modifica energia unui copil. Însă, prin repetiție, tradiție, mediu social, emoțiile altora au început să devină, prin neatenția noastră, parte din interiorul nostru. Astfel, ne găsim rar în posibilitatea de e genera emoții din propria noastră voință. Emoțiile culese de la alții astupă emoțiile noastre interioare, iar dacă ne uităm la copii între 5 și 9 ani vedem că la 5 spun ce simt sau vor, iar la 9 spun ce-au învățat. Astfel de emoții împrumutate sunt înscrise într-un fel de catalog interior, unde media anuală dă cu minus. Incapacitatea de a genera emoții pozitive într-un grup de oameni stresați se diminuează.”, a explicat psihologul Alexandru Pleșea.

Odată cu răspândirea acestui fenomen, oamenii au început să își piardă capacitatea de a produce emoții individuale, în majoritatea timpului împrumutând emoțiile altora. Cu toate acestea, psihologul Alexandru Pleşea consideră că există câteva exerciții care pot schimba acest lucru și care îi pot ajuta pe oameni să își dezvolte emoții care să le aparțină în totalitate.

1. Când ai un conflict, adu-ți aminte dacă vrei să mori supărat.

2. Uită-te ce fac oamenii care sunt mai fericiți decât tine, nu copia, însă adaptează.

3. Dacă ai gânduri negre, muncește fizic și ajută pe cineva, necondiționat.

4. Instabilitatea emoțională o rezolvi prin a da, fără să ceri.

5. Când orice negativ apare, uită-te la tine și rămâi cu mintea și voința la stăpânirea reacțiilor tale, ajutând situația negativă.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

3 lucruri care te transformă într-o persoană vulnerabilă în relația de cuplu. Spune-le cât mai rar!

Te-ai logodit de curând, dar ideea nunții nu te încântă prea tare? Acestea sunt 4 semne că trebuie să rupi logodna

Cea mai simplă modalitate prin care poți pune punct unei relații

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Psihologie