Căsătoria versus celibatul în rândul preoţilor

preot-catolic

Nu v-aţi întrebat niciodată de ce preoţimea ortodoxă are voie să se căsătorească iar cea catolică, nu?

Acest subiect despre căsătoria preoţilor nu este deloc nou.

Biserica ortodoxă şi Biserica catolică

Până la Marea Schismă care a avut loc în anul 1054, cele două biserici erau unite, şi doar din acel an s-au despărţit.

Legat de căsătorie sau celibat în rândul preoţilor, ambele biserici, atât cea ortodoxă cât şi cea catolică, au adus numeroase argumente.

Citeşte şi Depinde de fiecare dacă vrea să fie albină sau muscă…' Interviu cu părintele Hrisostom Filipescu (partea I)

Argumente pro şi contra căsătoriei la preoţi

Conform adevarul.ro, în analele Bisericii de Apus din perioada primelor trei secole, nu s-au găsit niciun fel de date care ar indica faptul că celibatul este obligatoriu la preoţi.

Biserica ortodoxă este pentru căsătoria preoţilor

Despre acest subiect legat de căsătoria slujitorilor „Sfintelor Taine', biserica ortodoxă aduce următoarele argumente:

  • Sfinţii Apostoli Petru şi Filip au fost căsătoriţi, deci nu au practicat celibatul. Potrivit crestinortodox, un anumit canon, şi anume, Canonul 5 apostolic spune că clericii nu ar avea voie să îşi lase soţia, invocând evlavia deoarece dacă acest lucru se va întâmpla se vor afurisi. Dacă nici atunci nu îşi vor schimba comportamentul faţă de soţie, aceştia vor fi caterisiţi.
  • În primele secole, căsătoria preoţilor din biserici era permisă, însă trebuia să se facă înainte de hirotonirea preotului.
  • Cuvântul Evangheliei spune că ceea ce a unit Dumnezeu , omul nu are voie să despartă (“Ceea ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă” (Matei XIX, 6)
  • Iată conform aceleiaşi surse şi alte dovezi grăitoare care vorbesc despre căsătorie: “Cinstită este nunta şi patul nespurcat” (Evrei XIII, 1); “Legat eşti cu femeie ? nu căuta desfa­cere” (ICor. VIII, 27)'.

Biserica catolică practică celibatul în rândul preoţilor

  • Într-o lucrare intitulată „De ce nu se căsătoresc preoţii catolici', Claudiu Dumea, un preot romano-catolic, a menţionat că, în privinţa legii celibatului la preoţi, s-ar fi scris pentru prima oară la Conciliul din Elvira. Acesta a avut loc în primul deceniu al sec. al IV-lea.
  • Potrivit wikipedia.org, în canonul 33 al Conciliului din Elvira era specificat următorul lucru: “Suntem de acord cu interzicerea completă care e valabilă pentru episcopi, preoţi şi diaconi, adică pentru toţi clericii angajaţi în slujba altarului, că trebuie să se abţină de la soţiile lor şi că nu trebuie să aducă pe lume copii; cine a făcut lucrul acesta trebuie exclus de la starea clericală” (H.T. Bruns, Canones Apostolorum et Conciliorum, II, 5-6).
  • Despre acest subiect şi în următorii ani: în anul 390 la conciliul din Africa şi în anul 419, la cel din Cartagina. Atunci s-a mers pe aceeaşi idee că preoţii trebuie să-şi păstreze fecioria. Aşadar, chiar dacă persoanele căsătorite erau mai apoi hirotonisite erau obligate conform legilor aprobate la cele două Concilii să se păstreze în curăţie trupească.
  • Mai nou, potrivit dailymail.co.uk, Papa Francisc se pare că ar gândi despre celibatul preoţilor catolici că ar fi ceva învechit şi că nu ar face parte din doctrina Bisericii. Despre acest subiect a vorbit confidentul său, Oscar Crespo.

Acestea sunt doar câteva dintre argumentele aduse de cele două biserici. Pentru mai multe amănunte, cercetaţi cărţile de specialitate.

Citeşte şi Căsătorie versus Celibat! Tu ce alegi?

Sursa foto: 123rf.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Spiritualitate