Care sunt bolile pulmonare cu incidență crescută în România

Conform statisticilor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, țara noastră se află pe un loc fruntaș în ceea ce privește bolile pulmonare.

Bolile pulmonare de care suferă cel mai frecvent românii sunt bolile pulmonare obstructive cronice (BPOC), astmul bronșic, cancerul pulmonar, bronşiectaziile, tuberculoza. Urmează alte afecțiuni pulmonare cu impact social, precum: apneea de somn, hipertensiunea arterială pulmonară, tabagismul, pneumonia pneumococică.

Bolile pulmonare obstructive cronice (BPOC)

Specialiștii atrag un semnal de alarmă asupra faptului că bolile pulmonare cronice obstructive ar putea deveni, nu mai departe de anul  2030, a treia cauza de deces în lume. Iată care sunt acestea:
  • Astmul bronșic

Prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumologie, afirmă că astmul bronșic este o boală subdiagnosticată. Se estimează că 1 milion de persoane suferă de această boală, însă sub 50% dintre acestea primesc diagnostic. Dintre cei diagnosticați, un procent însemnat își întrerup terapia ca urmare a senzației de bine pe care le-o oferă tratamentul.

  • Cancerul bronhopulmonar

Datele de la Institutul Oncologic indică faptul că, anual,  12.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer bronhopulmonar. Prof. dr. Florin Mihălțan subliniază faptul că acest tip de cancer este întâlnit într-un procent mai mare la bărbați decât la femei. „Rămâne locul I la bărbați și locul II la femei, dar cu evidente încercări de recuperare între sexe generate de creșterea prevalenței fumatului la sexul feminin', susține prof. Mihălțan.

Factorii de risc pentru acest tip de cancer sunt atât fumatul activ, cât și fumatul pasiv. „Legea antifumat ar trebui continuată cu alte amendamente, mai ales după ce vedem tutunul încălzit și țigările electronice în plină expansiune. Asta înseamnă că se vor alimenta permanent cohortele de pacienți cu boli cronice. Din acest punct de vedere vom avea o povară teribilă pentru autorități, pentru sistem, dar și pentru pacienți', mai spune specialistul.

  • Bronșiectazia

Bronșiectazia reprezintă dilatarea permanentă și ireversibilă a mai multor bronhii ca urmare a lezării peretelui bronșic și este produsă de inflamația cronică sau recurentă de cauze diverse. Această afecțiune este mai frecventa la bărbaţi decât la femei, iar jumătate din cazuri apar la copiii sub 15 ani.

Prof. dr. Mihălțan susține că bronșiectazia este o boală subdiagnosticată întrucât tomografia, principala investigație care confirmă boala, nu poate fi realizată în toată țara din cauza lipsei computerului tomograf. 50% dintre persoanele diagnosticate cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) au asociere cu bronșiectaziile.

Deși se estimează că 1 milion de români suferă de BPOC, doar 100.000 sunt diagnosticați în prezent. Distribuția pe sexe arată că 25% din bărbați și 7% din femei sunt diagnosticați cu această afecțiune.

  • Tuberculoza

Statistica este înfiorătoare și în cazul acestei afecțiuni. Rata incidenţei cazurilor de tuberculoză în România este de 100 la 100.000 de locuitori. În fiecare oră, trei persoane sunt diagnosticate cu tuberculoză.

Bolile pulmonare cu impact social

  • Apneea de somn

Nu există statistici oficiale privind numărul persoanelor care urmează tratament pentru apneea în somn. Circa 8% dintre bărbaţii între 40-65 ani suferă de cel puţin 10 întreruperi ale respiraţiei în timpul somnului.

Citește și Scapă de somnul nesănătos. 5 sfaturi pentru o noapte odihnitoare

  • Hipertensiunea arterială pulmonară

Această afecțiune apare cu o incidenţă de 15-25 de persoane la 1 milion de locuitori.

  • Tabagismul

În România, fumatul omoară aproximativ 33.000 de persoane pe an. Ultimele statistici indică faptul că 28% dintre tinerii care au depășit 15 ani fumează. Conform profesorului Mihălțan, procentul fumătorilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani a crescut de la 25% în 2014 la 29% în 2017.

„Legea antifumat ar trebui continuată cu alte amendamente, mai ales după ce vedem tutunul încălzit și țigările electronice în plină expansiune. Asta înseamnă că se vor alimenta permanent cohortele de pacienți cu boli cronice. Din acest punct de vedere vom avea o povară teribilă și pentru autorități, pentru sistem, dar și pentru pacienți', subliniază prof. Mihălțan.

Citește și Primul om ucis de o ţigară electronică. În timp ce „fuma', dispozitivul a explodat, iar bărbatul a murit pe loc

  • Pneumonia pneumococică

Această afecțiune este provocată de pneumococ, care poate fi găsit frecvent la indivizi sănătoşi, ca saprofit, în cavitatea bucală şi în faringe. Aceasta se caracterizează prin afectarea unui lob al plămânului, are un debut brusc și evoluție ciclică.

Sursa foto: shutterstock.com 
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate