Care este diferența dintre tristețe și depresie și cum le depășim

care este diferența dintre tristețe și depresie

Tristețea și depresia sunt două stări cu care ne confruntăm astăzi într-o societate care poate fi uneori și superficială, și crudă, și poate ușor dezamăgitoare pentru unii dintre noi. Dar știm care este diferența dintre tristețe și depresie? Știm să ne dăm seama când suntem triști și când am trecut în latura cealaltă, în cea a depresiei? Știm câtă tristețe este normală? Știm când este obligatorie intervenția unui medic specialist, când trebuie să îi cerem ajutorul?

Între cele două stări există o linie atât de fină încât nu ne dăm seama când am trecut-o, ne avertizează specialiștii. Mai mult decât atât, le putem și confunda. Există persoane care sunt triste și cred că de fapt sunt deprimate, pentru că noi asociem depresia cu simptome de tristețe și este dificil să facem diferența.

Care este diferența dintre tristețe și depresie

Este normal să ne simțim triști când pierdem pe cineva drag, după o despărțire dureroasă sau chiar și atunci când lucrurile nu se rezolvă așa cum ne-am dori. Tindem să fim triști pentru ceva. Când ești trist, durerea, suferința se diminuează odată cu trecerea timpului. Este normal să plângem în astfel de situații, problema însă se pune atunci când această tristețe este într-o formă continuă și ne afectează atât sănătatea mintală, cât și pe cea fizică.

Citeste si Keanu Reeves, mesaj pentru persoanele care suferă de depresie: Suntem precum niște Zombie. Ridicați-vă capul din telefonul mobil și priviți în jur!'

Tristețea poate fi combătută cu multă mișcare în aer liber. Este o metodă excelentă pentru alungarea emoțiilor negative și în plus este un consum fizic de care avem nevoie pentru a ne odihni corespunzător și a avea un tonus bun.

În timp ce oamenii triști ar putea avea nevoie de mângâieri și îmbrățișări, cei deprimați au nevoie de tratament specializat.

Când suntem deprimați, nu avem nevoie de un motiv anume, pentru că absolut totul ne întristează, nimic nu ne mai stârnește interesul. Depresia este o boală care afectează gândirea, emoțiile, percepțiile și comportamentul în mod cronic. În timp ce la tristețe culorile vesele sunt doar estompate, la depresie totul este negru, dezolant. Mulți oameni consideră că dacă ignoră simptomele depresiei, aceștia se vor vindeca de la sine. Puțini vorbesc deschis despre manifestările depresiei.

Citeste si Un singur cuvânt te poate scăpa de depresie și poate îmbunătăți funcționarea inimii. Rostește-l mai des!

Care sunt simptomele depresiei

  • Dispoziție iritabilă în majoritatea timpului. Persoanele aflate în depresie sunt în permanență nemulțumiți, se enervează fără motiv și au o neliniște constantă.
  • Dificultăți de gândire, lipsa atenției și a creativității și dificultate în luarea deciziilor.
  • Scăderea sau pierderea interesului în majoritatea activităților, inclusiv cele care aduceau plăcere și mult interes, cum ar fi: hobby-uri, activitatea sexuală etc.
  • Gânduri despre moarte și suicid sau poate chiar tentative de suicid.
  • Schimbări semnificative în ceea ce privește greutatea. Scăderea în greutate și a apetitului sau situația contrară, mâncatul excesiv și creșterea semnificativă a numărului de kilograme sunt un indicator al instalării depresiei. Felurile preferate de mâncare sunt acum neinteresante, în timp ce există și persoane care pur și simplu nu mănâncă nimic.
  • Dificultăți de somn. Aceste persoane fie dorm prea mult și se simt foarte obosiți după aceea, fie prea puțin sau au insomnii.
  • Mișcări mai lente sau sendentarism în cea mai mare parte a zilei.
  • Senzație de oboseală și lipsă de energie. Persoanele aflate în depresie resimt și simptome fizice, de la dureri de spate, întinderi musculare, la migrene, oboseală și stări de amețeală.
  • Sentimentul de devalorizare, inutilitate sau vinovăție excesivă. În limbajul unei persoane aflate în depresie abundă afirmații ca: „E vina mea!', „Nu mai sunt bun de nimic!', „Mă urăsc, că am făcut asta!'.

Citeste si Cum scapi de gândurile negative. 3 trucuri care te ajută să vezi partea frumoasă a lucrurilor

Jumătate din persoanele care suferă de depresie nu se tratează

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă că aproximativ 25% din populația Europei suferă de depresie sau anxietate și că jumătate din persoanele care suferă de depresii grave nu se tratează. În România, conform statisticilor aceleași organizații, în 2017 procentul depresiei era de numai 5%, însă specialiștii români afirmă că procentul este mai mare și că există multe persoane care încă privesc depresia ca pe o rușine, din cauza prejudecăților sau a ignoranței.

Autor: Florentina Stana

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie