De ce anumite persoane nu își doresc să se vindece? Uite care sunt “beneficiile” ascunse ale bolii

De ce anumite persoane nu își doresc să se vindece

Deși la prima vedere am putea spune că nu există om care să își dorească să aibă de suferit de pe urma anumitor afecțiuni, psihologii spun că sunt persoane care nu vor să se vindece și asta pentru că boala le aduce anumite “beneficii”. 

Persoanele care prezintă un anumit dezechilibru la nivelul organismului vor răspunde, fără să stea pe gânduri, că își doresc să scape de problemele de sănătate și că depun eforturi pentru a realiza acest lucru, dar în realitate, lucrurile stau complet diferit.

De ce anumite persoane nu își doresc să se vindece?

Psihologul Laura Maria Cojocaru spune că, deși majoritatea persoanelor își propun să ducă o viață sănătoasă, liniștită și să țină la distanță bolile grave, la nivel inconștient, există detalii care îi împiedică pe oameni să se vindece de anumite afecțiuni. Mai exact, aceste persoane au tot timpul nevoie de sprijin, de alinare și de atenție, iar în momentul în care sunt diagnosticate cu o boală gravă, reușesc să primească toate aceste lucruri fără prea mult efort. Atunci când sunt vindecați, oamenii sunt nevoiți să ducă o viață normală, fără să mai fie protejați, lucru care nu este deloc confortabil.

“Prin această tehnică, persoana bolnavă îi determină pe ceilalți să facă din ce în ce mai mult pentru ea doar ca să o vadă fericită. Tot acest joc manipulativ nu face nimic altceva decât să adâncească problemele psihologice/emoționale, deoarece faptul că persoana de lângă tine se simte vinovată că tu nu ești fericit/ă sau se simte dator să renunțe la nevoile și dorințele lui că să-ți fie ție bine, nu-ți rezolvă problema ta ci, din contra, o alimentează. Mai mult de atât, persoana de lângă tine, căreia-i faci asta se poate îmbolnăvi și ea, iar tu, acel “bolnav și neînțeles” nu vei fi capabil să-i fi alături și “la rău” așa cum ți-a fost respectivă persoană, ba chiar te vei revolta: “cum ai îndrăznit să te îmbolnăveșți și tu, cine mai are grijă de mine acum?”. Poate pleci și cauți pe altcineva “să aibă grijă” de tine și să-ți mângâie durerile și stările depresive, dar nu te vei face bine niciodată alături de cineva care-ți întreține boală, ci doar alături de partea sănătoasă din tine care poate lua atitudine și poate trece la acțiune.”, spune psihologul Laura Maria Cojocaru.

Mai mult decât atât, negarea bolii nu face altceva decât să adâncească și mai mult simptomele neplăcute, mai ales atunci când vine vorba despre stările depresive, suferință, resentimente. În momentul în care acceptă să se vindece, persoanele care au devenit dependente de atenția celor din jur se pot transforma în ceea ce și-au dorit întotdeauna să fie.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Ce distruge o relație? O să fiți surprinși…

Ești stresată în fiecare zi? E posibil să suferi de stres cronic

O persoană dintr-o sută suferă de narcisism. Tu poți fi una dintre ele. Iată semnele!

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie