Când este Sfântul Andrei?

Sărbătoarea Sfântului Andrei este una dintre cele mai importante de peste an, acesta fiind considerat ocrotitorul României. Mai mult decât atât, pentru că o mulțime de persoane poartă numele Sfântului Apostol Andrei, pe lângă semnificația religioasă a sărbătorii, românii își serbează ziua onomastică atunci când este sărbătorit Sfântul Andrei.

Când este Sfântul Andrei?

Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 noiembrie. Acesta s-a născut în Betsaida Galileia, o localitate aflată în nordul Țării Sfinte. Sfântul Aposol Andrei a fost pescar, alături de fratele și tatăl său, iar înainte de a deveni ucenicul lui Iisus Hristos, acesta a fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, potrivit crestinortodox.ro.

Tradiții și superstiții de Sfântul Andrei

De sărbătoarea Sfântului Andrei se leagă foarte multe tradiții și superstiții. Dacă unele dintre ele au dispărut de-a lungul timpului, altele s-au păstrat și în zilele noastre, mai ales în zonele rurale. În noaptea de Sfântul Andrei se spune că spiritele își fac apariția, în timp ce lupii capătă grai omenesc. Pentru a se proteja de forțele răului, oamenii obișnuiau să ungă cu usturoi pragurile caselor, ușile, geamurile, împiedicând astfel spiritele să pătrundă în locuință.

În trecut se credea că în noaptea de Sfântul Andrei apar strigoii, iar oamenii obișnuiau să poarte cruciulițe la mână și un cățel de usturoi în buzunar pentru a se apăra. Tot pentru a alunga spiritele rele, gospodinele întoarceau vasele sau cănile cu gura în jos.

Vremea din noaptea de Sfantul Andrei este un indiciu important referitor la iarna ce urmează. Se spune că dacă cerul este senin, iarna va fi una blândă, însă dacă vremea este mohorâtă, iarna va fi și ea una grea.

Vrăji de Sfântul Andrei

Încă din cele mai vechi timpuri, pe lângă tradiții și superstiții, oamenii apelau și la vrăji în noaptea de Sfântul Andrei, totul pentru a obține mai ușor lucrurile la care sperau. Fetele singure întorceau un ulcior de lut cu gura în jos, iar pe fundul acestuia puneau 3 cărbuni încinși. Pentru a-l face pe bărbatul dorit să se îndragostească de ele, femeile rosteau o incantație, potrivit calendarulortodox.ro.

Cei care erau măcinați de lucruri sau evenimente petrecute în trecut apelau la un ritual care avea loc în cimitir. Mai exact, într-un vas era pusă o cantitate de apă, iar persoana care voia sa afle detalii din trecut trebuia să rostească un anumit descântec.

Fetele își pot afla ursitul în noaptea de Sfântul Andrei

Pentru că noaptea de 30 noiembrie este una magică, fetele singure și care își doreau să își întâlnească alesul puneau o crenguță de busuioc sub pernă. Făcând acest lucru, în vis le apărea ursitul. Un alt ritual pe care femeile îl urmau în trecut pentru a-și vedea posibilul partener era să țină în mână două lumânări aprinse și să privească un pahar cu apă în care era pusă o verighetă.

Zi liberă de Sfântul Andrei

Sfântul Andrei este sărbătorit pe 30 noiembrie, iar această zi este inclusă pe lista liberelor legale. Românii se pot bucura de o zi liberă de Sfântul Andrei, aceasta fiind legată și de Ziua Națională a României, 1 Decembrie. Astfel, în fiecare an, la sfârșit de noiembrie, românii au parte de o minivacanță.

Pune grâu la încolțit!

Cea mai cunoscută tradiție este cea care presupune ca românii să pună grâu la încolțit. Se spune că acesta anunță cum va fi anul ce urmează. Dacă grâul este verde și bogat, atunci anul va fi unul prosper.

Foto: shutterstock.com

Aflați și alte traditii de Sfantul Andrei

Cele mai frumoase mesaje de Sfantul Andrei pe care le poți trimite sărbătoriților

Citește și:

Textul rugăciunii Tatăl Nostru' se va schimba. Uite ce pasaj va fi modificat

Cum te poți apăra de atacul vampirilor energetici

Rugăciuni către îngeri și arhangheli

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Spiritualitate