Factorul genetic în declanșarea cancerului

Cancerul a devenit o boală despre care vorbim aproape zilnic, deci nu e de mirare că multe familii au cel puțin un membru care să fi primit un astfel de diagnostic dur. Cauzele care duc la declanșarea acestei boli nu au fost determinate, dar cercetările arată că, uneori, anumite tipuri de cancer par să se transmită în interiorul familiei. 

Tipurile de cancer care se transmit din generație în generație ar putea fi cauzate de o genă anormală, ceea ce înseamnă cu nu cancerul se moștenește, ci gena care duce la declanșarea acestei boli.

Factorul genetic în declanșarea cancerului

Cancerul este o boală în care celulele scapă de sub control. Acest lucru se întâmplă din cauza modificărilor apărute în unele dintre genele din interiorul celulelor. Genele sunt acele segmente care controlează modul în care celulele formează proteinele de care organismul are atât de multă nevoie pentru a funcționa.

Orice schimbare apărută la nivelul unei gene este numită mutație. Mutațiile dintr-o genă pot afecta modul în care acestea funcționează. De exemplu, o mutație ar putea împiedica o genă să funcționeze  sau, din contră, ar putea să păstreze o genă activă tot timpul, chiar și atunci când acest lucru nu este necesar.

O mutație genetică moștenită este prezentă în ovulul sau celula spermei care a format fătul. Când ovulul este fertilizat, creează o celulă care apoi se divide de multe ori și devine în cele din urmă un copil. Din moment ce toate celulele provin din această primă celulă, acest tip de mutație este în fiecare celulă și poate fi transmisă generației următoare. 

Cum recunoști un sindrom de cancer familial?

Atunci când în cadrul unde familii apar mai multe cazuri de cancer,  o posibilă cauză ar putea fi expunerea la aceiași factori de risc, dar poate exista și o interacțiune între anumite gene și expuneri. De exemplu, unele persoane pot suferi anumite modificări ale genei, iar în această situație, corpului îi poate fi mai greu să facă față substanțelor toxice provenite din fumul de țigară. Cancerul la o rudă apropiată, cum ar fi un părinte sau un frate, ar trebui să ne îngrijoreze mai mult decât cancerul la o rudă mai îndepărtată. Chiar dacă acesta a fost provocat de o mutație genetică, șansa de transmitere devine cu atât mai mică cu cât rudele sunt mai îndepărtate.

Bianca Olteanu

Foto: 123rf.com

Citește și:

Grupa de sânge care atrage căpușele ca un magnet

Suferi de tulburare bipolară? Acestea sunt alimentele care îți pot agrava starea de sănătate

Care sunt principalele cauze de deces la nivel mondial? 10 afecțiuni care îți pot pune viața în pericol

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din #NUcancerului