Cancerul de san

Femei ca tine
Kylie Minogue a luptat cu cancerul
In luna mai a anului 2005, lumea a fost socata de stirea ca australianca in varsta de 36 ani, Kylie Minogue, si-a intrerupt turneul "Showgirl" dupa ce a fost diagnosticata cu cancer de san. A urmat pentru ea o perioada grea, de terapii si sperante.

Cu toate acestea, cantareata nu a renuntat la lupta. La sfarsitul lunii mai a anului trecut, purtatorii de cuvant ai australiencei au anuntat ca interventia chirurgicala pe care aceasta a suferit-o a fost un succes.

Dupa indepartarea nodulului canceros, au urmat sedintele cu radioterapie si chimioterapie si toate suferintele de rigoare, de nu ar fi sa amintim decat pierderea parului. Totusi, in iunie 2006, ea a putut sa apara din nou in fata presei, declarand ca a castigat batalia cu cancerul de san.

Fanii si intreaga comunitate muzicala au sustinut-o, iar ea s-a putut intoarce pe scena muzicala, continuand concertul intrerupt in mai 2005. A declarat, dupa vindecare, ca printre cele mai de pret remedii impotriva cancerului de san s-a aflat buna ei dispozitie, care nu a parasit-o nici o clipa.

Tot anul acesta, revista Glamour i-a oferit lui Kylie Minogue premiul "Femeia Anului" pentru curajul de care a dat dovada in lupta impotriva cancerului de san.

Stiai ca?
Ultimele cercetari sustin ca, nu te afli obligatoriu in zona de risc (adica nu esti in pericol de a te imbolnavi de cancer de san) daca ai sau ai avut o singura ruda de sex feminin care a suferit de aceasta afectiune.

In general, persoanele care au doua sau mai multe rude cu cancer de san, aparut mai ales la varste tinere, ar trebui sa se adreseze medicului, pentru a face analize genetice, screening sau chiar interventie chirurgicala.

O speranta pentru viata
Tot mai multe organizatii neguvernamentale si companii s-au implicat in campanii de informare asupra pericolului pe il reprezintacare cancerul de san. Cele mai multe dintre acestea pun accent pe faptul ca autopalparea si prezentarea la medic in stadii incipiente ale bolii pot salva vieti.

In 2003, Fundatia "Hope for a Life" si Compania de produse cosmetice Oriflame au lansat, in parteneriat, programul ACORD (Pro-gramul National de Depistare Precoce a Cancerului de San si Reconstructie Mamara Postmasectomie). Cele mai importante obiective sunt: reducerea ratei mortalitatii in randul bolnavelor de cancer mamar si cresterea calitatii vietii acestora.

1. Programul a fost lansat in cadrul unei mese rotunde, organizata de Fundatia "Hope for a Life" si Oriflame, sub titulatura generica de "Pledoarie pentru sanatate". Cu aceasta ocazie s-a lansat si un concurs, la care s-au putut inscrie toti jurnalistii care s-au aratat preocupati constant de teme pe probleme de sanatate.

S-au acordat trei premii "O viata sanatoasa", pentru jurnalism pe teme medicale, pe anul 2003, pentru presa scrisa, emisiuni de radio si TV. Tot in cadrul mesei rotunde s-a lansat invitatia de participare la balul de caritate intitulat "Sarbatoarea vietii", cu prilejul caruia s-au decernat premiile amintite.

2. A urmat organizarea balului de caritate, cu scopul de a strange fonduri necesare sustinerii si derularii programului ACORD de reconstructie mamara pentru femeile care au suferit operatia de extirpare a unui san si nu au posibilitatea de a suporta costurile unei operatii.

3. Oriflame s-a implicat in acest proiect asumandu-si misiunea sprijinirii femeilor in lupta cu boala, sub sloganul "O sansa pentru fiecare".

4. Programul ACORD a vizat doua etape:
– Campania "Zilele mamografiei in Romania" pen- tru informarea asupra importantei mamografiei in cadrul consultului periodic si atragerea atentiei asupra eficientei depistarii din timp a cancerului de san.
– Derularea propriu-zisa a programului ACORD. Oriflame s-a implicat activ in promovarea si sustinerea acestuia.

5. Un rezultat imediat a fost cererea foarte mare de mamografii, confirmare a ecoului pe care l-a avut programul.

Text: Valentina Vuxanovici

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Sport si sanatate