Cancerul de san

Sa fii diagnosticata cu cancer de san este un lucru devastator. Insa cercetarile si metodele de tratament au facut progrese importante, astfel incat pronosticurile sunt din ce in ce mai bune pentru milioane de femei. Iata si datele…

Potrivit unor statistici din 2001, in Romania sunt diagnosticate anual 6.000 de femei cu cancer de san. In tarile occidentale, situatia nu mai e atat de grava cum era in anii trecuti.

Conform unor studii britanice recente, datorita metodelor de detectare si diagnosticare precoce, sansele acestor femei de a supravietui au crescut de patru ori. De fapt, gratie campaniilor de informare derulate in ultimii ani, aparitia acestei maladii la femeile sub 40 de ani a scazut simtitor, rata de supravietuire atingand cota de 80% in Marea Britanie.

Tratament
Pana de curand, tratamentul pentru cancerul de san era invariabil compus din chirurgie, radioterapie si un cocteil de medicamente cu efecte chimioterapeutice. Dar acum, aceasta abordare generalista nu se mai foloseste, cel putin in tarile occidentale.

Exista mai multe tipuri de cancer de san, iar tratamentele trebuie a-decvate in functie de tipul si gravitatea tumorii. Se iau acum in calcul dimensiunile acesteia, daca exista sau nu riscul sa se extinda si la alte organe (se numeste identificarea stadiului) si agresivitatea ei.

De exemplu, femeile cu tumori de gradul 1, mici (care cresc incet), ar putea avea nevoie doar de indepartarea nodulului si de radioterapie (cu raze X) pentru a reduce riscul reaparitiei bolii.

In acelasi timp, persoanele afectate de tumori de gradul 3 (cu dezvoltare rapida) sunt cele carora li se recomanda mai curand chirurgia, indepartarea sanului (mastectomie) si a glandelor limfatice de sub brat.

Aceasta interventie va fi completata de chimioterapie, pentru a omori toate celulele canceroase care s-ar fi putut extinde.
Tratamentul cu hormoni este folosit destul de des in cancerele de san care se dezvolta odata cu cresterea nivelului de estrogen.

Prin blocarea acestui hormon, riscul de recurenta este mult redus. Pentru recaderi, in cazul cancerelor de san care au reaparut, mai ales la cele care se dezvolta pe baza unei proteine numite HER2, este folosit noul medicament Herceptin. Medicamentul functioneaza prin blocarea actiunii acesteia; studii clinice au dovedit reducerea cu pana la 50% a reaparitiei cancerului.

Stiai ca?
Aproape 80% dintre cazurile de cancer de san sunt descoperite la femeile care isi anunta medicul de familie in legatura cu aparitia unor schimbari neobisnuite la corpul lor. Daca esti atenta la cum ar trebui sa arate sanii tai, atunci vei observa la timp schimbarile.

Reconstructie
Posibilitatile de reconstructie a sanului sunt discutate de medicii din toata lumea cu toti pacientii care au trecut printr-o mastectomie. Insa momentul in care aceasta interventie se realizeaza si modalitatea de reconstructie depind de circumstantele fiecarui caz in parte si de multe alte date clinice.

Doua tipuri de reconstructie a sanului sunt folosite cu precadere in prezent, iar ele implica fie folosirea implantului cu silicon, fie a tesutului pacientului (grasime si piele de pe abdomen sau de pe fese).

Categorii de risc
– In fiecare an, aproximativ 40.490 de cazuri sunt depistate la femei si 290 la bar- bati.
– 80% dintre cancerele de san apar in cazul femeilor aflate la menopauza.
– Femeile care au avut deja cancer de san au un risc mai mare de a face din nou boala.

– Femeile cu o tendinta genetica de imbolnavire reprezinta 5-10% dintre cazurile raportate. Acestea au in familie un istoric de cancer de san sau ovarian, de obicei dezvoltate la membrii apropiati din familie, cum ar fi mama, sora, o matusa, care au contractat boala la o varsta tanara.

– Femeile care nu au nascut: risc de la 10 pana la 30% mai mare sa se imbolnaveasca.
– Femeile care au nascut prima data la 30 ani sunt cu pana la 63% mai predispuse sa dezvolte cancer de san inainte de menopauza.
Acestea au sanse cu 35% mai mari sa aiba cancer la san decat femeile care au nascut la 22 ani.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate