Calatorie in centrul corpului

Calatorie in centrul corpului

videocapsula endoscopicaVIDEOCAPSULA ENDOSCOPICA
Dr. Razvan Iacob, medic specialist gastroenterologie, asistent universitar la Facultatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, Catedra Gastroenterologie si Hepatologie Fundeni, ne spune mai multe despre aceasta tehnica de varf in domeniul explorarii tubului digestiv.

Exista si in Romania! Sistemul de explorare digestiva cu ajutorul videocapsulei endoscopice se practica deja in cateva centre din tara (Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara), cu rezultate foarte bune in diagnosticarea leziunilor de intestin subtire (54-74%), superioare altor tehnici imagistice radiologice si similare explorarii enteroscopice.

Spre deosebire de aceasta din urma, explorarea cu videocapsula este non-invaziva, extrem de bine tolerata de pacient, cu o rata de diagnosticare excelenta si complicatii minime. Dezavantajul ei consta in incapacitatea de a efectua manevre terapeutice si imposibilitatea prelevarii de biopsii de la nivelul leziunilor detectate.

Claudiu (45 ani): „Acum un an mi-am facut analizele de rutina si am descoperit intamplator ca am anemie, destul de severa. Medicul de familie mi-a dat trimitere la gastroenterolog, iar acesta mi-a sugerat sa fac o endoscopie si o colonoscopie, banuind pierderi de sange pe traiectul digestiv. Nici una din aceste investigatii nu a depistat nimic suspect, dar analizele de sange erau in continuare proaste.

In cele din urma, am hotarat impreuna sa apelam la explorarea cu videocapsula. Am venit dimineata la spital, am inghitit pastila cu apa, medicul mi-a montat electrozii si unitatea de inregistrare la brau si am plecat acasa. Am baut apa, am mancat usor, iar dupa noua ore m-am intors la spital, unde am depus electrozii si aparatul de inregistrare. Dupa doua zile, am observat capsula in scaun – medicul mi-a spus sa urmaresc eliminarea ei – si am primit diagnosticul: angiodisplazie (leziuni vasculare) pe intestinul subtire. In sfarsit, descoperisem cauza anemiei! Tratamentul a constat in distrugerea (coagularea) leziunilor, cu ajutorul endoscopului“.

Prima stire despre o capsula care furniza imagini de la nivelul tubului digestiv a fost facuta in 2000, in revista Nature, de catre o echipa de cercetatori din Israel, condusa de Gavriel Iddan. Astfel a inceput povestea de succes a explorarii endoscopice cu videocapsula (VCE) ce reprezinta un progres semnificativ in imagistica non-invaziva a tubului digestiv si, mai ales, a intestinului subtire.

De la introducerea ei in practica si pana acum au fost efectuate peste 400.000 de explorari, fapt ce confirma nevoia clinicienilor de a avea informatii despre acest segment greu abordabil prin alte mijloace tehnice, care este intestinul subtire.

videocapsula endoscopicaCe este VCE?
Videocapsula endoscopica este un dispozitiv cilindric cu un diametru de 11 mm, o lungime de 26 mm si o greutate de sub 4 g. Dispozitivul e comparabil in dimensiuni cu o capsula de medicament si se inghite ca o pastila obisnuita.

Odata activata, videocapsula emite lumina de la nivelul unor LED-uri, cu o rata uzuala de 2 flash-uri/secunda, si permite capturarea de imagini, care sunt transmise prin sistem radio la unitatea de inregistrare aflata asupra pacientului.

Unitatea de inregistrare capteaza semnalul emis de videocapsula prin intermediul a opt „antene“ plasate pe trunchiul pacientului, in anumite zone prestabilite. Videocapsula este de unica folosinta si durata de functionare este dictata de energia stocata in cele doua baterii incorporate. Durata de functionare e de minim opt ore, timp in care poate furniza circa 50.000-60.000 de imagini.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate