Sindromul de intestin iritabil

Sindromul de intestin iritabil

durere abdominalaDin pacate, poate ascunde o boala grava (cancerul de colon), daca diagnosticul nu este pus corect. Simptomele apar de regula dupa un stres puternic sau o infectie digestiva (gastroenterocolita).

Pacientii prezinta: dureri abdominale difuze sau localizate intr-o anumita zona, constipatie (1 scaun la 3 sau mai multe zile) sau diaree (3 sau mai multe scaune in decursul a 24 de ore), balonari – cu diferite combinatii intre acestea.

Simptomele se pot modifica in timp la acelasi pacient (de exemplu initial exista diaree, iar dupa 6 luni poate apare constipatia sau durerea abdominala este initial difuza, iar ulterior devine localizata in dreapta sau in stanga).

Diagnosticul se pune excluzand alte afectiuni care se pot prezenta cu aceeasi simptomatologie.

Dintre testele ce se pot efectua pentru depistarea sindromului de intestin iritabil, mentionam: analizele de sange uzuale (mai ales hemograma si sideremia, examenul coproparazitologic si coprocultura – din 3 probe in 3 zile diferite), dozarea hormonilor tiroidieni si a anticorpilor specifici pentru celiachie in caz de diaree, colonoscopia in anumite cazuri.

Exista ghiduri internationale pentru diagnostic si tratament, utile medicilor pentru a nu trece cu vederea o patologie grava ce poate fi “mascata”.

De retinut
Intestinul iritabil nu este cancer si nu se transforma niciodata in cancer.

Insa, existenta unui intestin iritabil nu asigura “imunitate” contra cancerului de colon (un pacient diagnosticat cu intestin iritabil, poate ca in decursul vietii sa faca si cancer de colon fara ca acesta sa fie favorizat de intestinul iritabil).

De aceea orice simptom, asa numit “de alarma”, trebuie tratat cu maximum de seriozitate :

  • Sangerare anala (indiferent de culoarea sangelui: rosu mai inchis sau mai deschis)
  • Scaderea in greutate, fara un regim voit (de ex. 10 kg in 6 luni)
  • Anemia depistata in analizele de sange

Dr. Dana Bucur
Medic specialist Gastroenterologie
Clinica Polisano Plaza Romania
Telf programari : 021.315.32.05
www.clinicapolisano.ro
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate