Cadouri “culinare” de Craciun

Cadouri “culinare” de Craciun

De sarbatori, poti darui celor dragi cate un mic dar facut de tine. Ce ar fi sa incerci una dintre ideile pe care ti le propunem?

Alcool mai altfel…
Votca vanilata
Intr-o sticla sterilizata, toarna 250 ml votca si adauga 1 baton de vanilie.

Gin cu lamaie
Intr-o sticla sterilizata, toarna 250 ml gin si adauga coaja, taiata felii, de la 3 lamai.

Rom dulce cu mirodenii
Intr-o sticla sterilizata, cu capac etans, toarna 250 ml rom alb. Adauga 1 lingura zahar brun, 4 cuisoare, 1 baton de scortisoara, 25 g migdale curatate de coaja si tocate, 25 g stafide, o bucatica mica de coaja de portocala.

1. Agita sticlele si pastreaza-le intr-un loc rece minimum 2 saptamani. Intoarce-le la fiecare doua zile cu partea de sus in jos.
2. Strecoara continutul fiecarei sticle printr-o sita tapetata cu tifon, intr-o cana, si apoi toarna lichidul intr-o sticla decorativa, sterilizata. In sticla cu votca adauga un baton de vanilie, iar in sticla cu gin adauga coaja de lamaie, drept ornamente. sigileaza, eticheteaza si impacheteaza.

Mini cozonaci rotunzi
Tapeteaza cu hartie de copt 6 forme de circa 500 g. Marunteste 50 g fistic, 1 1/2 lingurita scortisoara si cuisoare, 25 g alune. Amesteca 3 galbenusuri, 100 g coaja rasa de lamaie si portocala, 75 g stafide, 50 ml vin dulce Marsala sau rom, 50 g zahar tos, amestecul maruntit, 200 ml lapte caldut, 500 g faina si 20 g drojdie proaspata; framanta aluatul timp de 10 minute.

Modeleaza 6 cozonaci, asaza-i in forme si lasa la crescut timp de 1 1/2 ora. Da timp de 20-25 de minute la cuptorul preincalzit la semnul 6/200°C. Unge cozonacii cu 1 lingura de sirop si presara-i cu 2 linguri zahar cristalizat. Lasa sa se raceasca complet si apoi impacheteaza-i.

Prajiturele asortate
Taie trei checuri divers aromate (fiecare de circa 350 g) in cuburi de 5×4 cm. Unge-le pe toate cu gem de caise incalzit si dat prin sita. Pe o suprafata presarata cu zahar pudra intinde o foaie de 5 mm grosime, folosind o parte dintr-un 1 kg de martipan sau fondant, pentru ornat.

Pune deasupra fiecarei prajiturele un patrat de fondant. Lasa sa stea deoparte timp de cateva ore. Imparte 500 g fondant in trei boluri si coloreaza-le dupa aceea in roz, verde si, respectiv, in albastru. Orneaza cu flori si bilute argintii. Cand glazura s-a intarit, asaza prajiturelele in cutii mici.

Cutie cadou cu branza si vin
Imparte 4 pachete de cate 60 g branza de capra proaspata in doua borcane cu gura larga si capace etanse, sterilizate. Amesteca 200 ml ulei aromat cu usturoi, 400 ml ulei de masline, 1 fir de sofran, 1/2 lingurita chilli zdrobiti, 10 frunze proaspete de busuioc, 1/2 lingurita piper negru zdrobit si toarna amestecul peste branza – aceasta trebuie sa fie acoperita complet.

Pune capacele, eticheteaza si pastreaza la frigider cel putin 1 saptamana inainte de folosire. Poti sa pastrezi cel mult 1 luna. Impacheteaza in hartie de cadouri, impreuna cu biscuiti si o sticla cu vin.

Masline aperitiv si grisine
Inteapa cu furculita 300 g masline asortate, in saramura, scurse de lichid. Imparte-le in 4 borcane sterilizate, de circa 200 ml, cu capace etanse. Amesteca 300 ml ulei de masline, 1 lingura seminte de fenicul, 1 lingurita fulgi de chilli uscat, 1 lingura cimbru tocat, 1 ceapa de apa tocata si un praf de sare. Toarna amestecul peste masline cat sa le acopere complet.

Acopera borcanele cu capace si pastreaza la intuneric, la rece, cel mult 3 luni. Impacheteaza cateva grisine intr-o punga din celofan, leagacu panglica colorata si daruies- te-le, impreuna cu maslinele.

Cum sterilizezi
Preincalzeste cuptorul la semnul 1/140°C. spala borcanele si capacele in apa fierbinte cu detergent si apoi clateste-le. Asaza borcanele pe tava de copt si da la cuptor timp de 15 minute. sau spala borcanele in masina de spalat vase, cu apa fierbinte.

Cum ambalezi
– Cumpara sticle si borcane de dimensiuni mici si cu forme diferite, atragatoare. sau pastreaza sticlele deosebite ca aspect dupa ce le-ai consumat continutul.

– Sigileaza-le cu ceara de parafina.
– Confectioneaza pungi din celofan pentru grisine si minicozonaci – se vor mentine proaspeti.

– Adauga in cutiile-cadou si doua pahare cu forme deosebite – vor fi o adevarata incantare pentru cei care le primesc!
– Deseneaza etichete, picteaza-le si apoi scrie-le de mana, cu litere caligrafice, elegante.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente