Bolile cardiovasculare au legătură cu fertilitatea! Descoperirea uluitoare a cercetătorilor

Bolile cardiovasculare au legătură cu fertilitatea! Descoperirea uluitoare a cercetătorilor

Puțini știu că anumite gene asociate cu apariția bolilor cardiovasculare pot crește șansele de a avea copii, arată rezultatele unui nou studiu. Cercetătorii australieni susțin că aceste descoperiri par să ofere un motiv pentru care evoluția a permis acestor gene să reziste mult timp de-a lungul secolelor.

Stilul de viață pe care îl ducem influențează semnificativ riscul de boli cardiovasculare, dar cu toate acestea cercetătorii au depistat că și numeroase gene au un cuvânt de spus în această privință.

„Genele joacă un rol important în apariția riscului de boală a arterelor coronariene în timpul vieții unui individ', a spus autorul studului, cercetătorul Sean Byars de la Universitatea din Melbourne, conform scoalapacientilor.ro. Restul factorilor de risc sunt fumatul și alimentația necorespunzătoare.

Bolile cardiovasculare au legătură cu fertilitatea

La nivel global, cei mai mulți oameni mor din cauza bolilor cardiovasculare, încă din cele mai vechi timpuri. Oamenii de știință au descoperit dovezi ale unor artere înfundate la mumiile egiptene. Acest fapt a ridicat o întrebare fundamentală: De ce aceste gene care cresc riscul de boli cardiovasculare nu au fost eliminate de selecția naturală (procesul prin care organismele vii, inclusiv oamenii, evoluează pentru a crește șansele de supraviețuire)?

Acest noul studiu sugerează un singur răspuns: câteva gene asociate cu bolile cardiovasculare ar contribui la succesul reproductiv al oamenilor. Bolile cardiovasculare apar mai târziu, după ce, în general, a fost născut și al treilea copil, acesta ar fi un schimb rezonabil pentru o fertilitate mai bună – cel puțin în termeni de supraviețuire a speciei.

Aceste descoperiri ale cercetătorilor nu au o aplicabilitate imediată în managementul bolilor cardiovasculare sau al fertilității. Studiul ajută mai mult să înțelegem de ce bolile cardiovasculare sunt atât de des întâlnite la oamenii moderni. Cu toate acestea, studiul ar putea avea o notă de avertisment asupra editării de gene, care este o tehnologie pe care specialiștii o studiază în speranța că vor putea corecta defectele genetice care cauzează diverse boli.

„Una dintre îngrijorările ridicate de acest studiu este că în era editării de gene trebuie să fim foarte atenți asupra consecințelor neintenționate ale modificării genomului- din cauza funcțiilor duble ale acestor gene, care nu sunt întotdeauna atât de evidente', a mai spus Sean Byars.

Foto: shutterstock.ro

Mihaela Tudor

Citește și:

Mănâncă aceste alimente pe stomacul gol și vei fii sănătos ani întregi! Fac minuni pentru organism

Cum ne afectează munca la birou organismul

Alimente recomandate pe timp de caniculă

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate