Ne temem de cancer, dar bolile coronariene si accidentul vascular cerebral omoara de sase ori mai multi oameni decat cancerul. Romania detine un record ingrijorator: primul loc in Europa in ce priveste numarul deceselor cauzate de cardiopatia ischemica.
Un sfert din populatia adulta a Romaniei sufera de hipertensiune arteriala, principala cauza a dezvoltarii si agravarii bolii cardiovasculare. Peste 50% dintre femeile care au depasit 45 de ani sunt hipertensive. Alti factori determinanti ai afectiunilor cardiovasculare sunt hipercolesterolemia, fumatul, obezitatea si supraponderalitatea, consumul excesiv de alcool, sedentarismul si stresul. Majoritatea femeilor au o profesie si muncesc – ca angajate sau ca patroni – in posturi de raspundere.
Cele mai multe dintre ele au "partea leului" si in munca de-acasa – asadar, lucreaza in doua schimburi. Stresul la care ne supunem zilnic reprezinta un risc major de boala coronariana. Femeile mame care au o slujba ajung incet din urma barbatii in ce priveste rata imbolnavirilor de inima.
Stresul creste riscul aparitiei bolii de inima prin ridicarea presiunii arteriale. In plus, stresul este invocat adesea ca motiv al unor obiceiuri nesanatoase, cum ar fi fumatul, alimentatia haotica sau lipsa de exercitiu fizic – toate cresc nivelul grasimilor din sange si ataca inima.
Din pacate, boala se insinueaza incet, progresiv, fara semnale zgomotoase si, pentru cele mai multe dintre noi, fara nici un simptom clar. Faptul ca ai o viata ocupata si stresanta nu te alarmeaza atata vreme cat consideri ca aceasta situatie este normala.
S-ar putea sa nici nu iti dai seama ca ai un atac de inima, pentru ca de multe ori acesta se produce fara un indiciu clar. Manifestarile pot fi mult mai subtile decat cele inregistrate la barbati.
Atat barbatii, cat si femeile pot suferi un atac de inima "tacut", fara simptomele clasice (durere in piept, uneori ameteala, slabiciune sau greata), dar acest fenomen este mult mai frecvent la femei, ca si la diabetici sau persoanele in varsta. Problema e cu atat mai grava, cu cat femeile care nu fumeaza si nu sunt supraponderale nu considera ca ar putea prezenta un astfel de risc. Ca sa nu mai vorbim de marile fumatoare sau de persoanele obeze, care il ignora, pur si simplu.
Fumatul scade fluiditatea sangelui si forteaza inima sa lucreze mai mult. Femeile cu forme de "mar", care au tendinta sa acumuleze mai multa grasime pe abdomen decat pe solduri, au un risc de sase ori mai mare de a face un atac de inima.
Daca ai si un nivel mare al trigliceridelor in sange (tendinta observata la persoanele cu talii groase) riscul de infarct creste spectaculos: este de 20 de ori mai mare decat la o persoana normala. In plus, daca suferi de hipertensiune, riscul bolii coronariene se multiplica de cinci ori.
Controlul regulat al tensiunii este obligatoriu, chiar daca nu esti insarcinata ori sub tratament cu anticonceptionale. Neglijenta poate fi o problema: daca nu iti verifici tensiunea arteriala, nu ai cum sa stii daca este ridicata.
Trebuie ca aceasta crestere sa fie foarte importanta ca sa produca simptome precum flash-uri luminoase, dureri de cap sau ameteli. Dar hipertensiunea poate sa existe si sa cauzeze probleme cu mult inainte de a ajunge potential fatala.
Cu cat este mai mare, cu atat riscul bolii de inima creste. Inainte de aparitia tratamentului pentru tensiune, opt din zece persoane mureau in decurs de un an de la diagnosticarea hipertensiunii.
Limita superioara a tensiunii arteriale normale se situeaza intre 130/85 si 140/90. Poti incerca sa reduci aceste valori prin simpla schimbare a stilului de viata: slabeste, fa mai multa miscare, bea mai putin alcool si pune mai putina sare in mancare. Tehnicile de relaxare si eliberare de stres pot fi si ele de mare ajutor. Renuntarea la fumat este de o importanta covarsitoare.
E greu de imaginat un obicei mai daunator pentru inima decat fumatul. Efectele lui negative pot fi, intr-o anumita masura, reversibile. Dupa 12 luni de la momentul renuntarii, riscul suferintei coronariene scade la jumatate! Dar, cu cat te lasi mai devreme, cu atat mai bine!
Si colesterolul poate contribui la aparitia bolilor cardiovasculare. Din pacate, si acesta este invizibil. Chiar daca eviti alimentele grase in mod obisnuit, s-ar putea ca, sub stres, cresterea treptata a grasimilor din regimul alimentar obisnuit sa treaca neobservata. In orice caz, nivelul de colesterol din sange este determinat genetic si poate varia de la o persoana la alta, chiar daca acestea au exact aceeasi alimentatie.
Testeaza-ti riscul de aparitie a bolii cardiovasculare. Cere medicului de familie sa-ti verifice tensiunea arteriala si nivelul de colesterol. Apoi incearca testul nostru:
Durerea trece in 5-15 minute, fie prin repaus, fie dupa administrarea de nitroglicerina sublingual. Crizele se pot agrava – cresc in frecventa (in ultima luna), apar chiar si in repaus, se prelungesc (20 minute) si nu cedeaza decat la 1 tableta de nitroglicerina sublingual – sau durerea are un caracter crescendo. Momentul agravarii impune prezentarea de urgenta la medicul cardiolog.
Tratament Schimbarea stilului de viata este obligatorie. Dieta trebuie sa fie bogata in fibre si peste si saraca in grasimi saturate, pentru a reduce valorile colesterolului si trigliceridelor din sange. Tratamentul bolii coronariene depinde direct de tratamentul corect al hipertensiunii arteriale si diabetului, de renuntarea la fumat, de reducerea in greutate, evitarea stresului si imbunatatirea calitatii vietii.
Toate acestea pot fi insotite de un tratament medicamentos, interventional (angioplastie) sau chiar de un by-pass aortocoronarian, atunci cand este cazul."
Text: Mihaela Doina Radulescu