Salinele sunt exploatări miniere în funcționare sau dezafectate, un loc unde ne putem îmbunătăți sănătatea fizică și psihică. Am auzit de saline, am văzut și fotografii, dar câți dintre noi mergem în mod frecvent în salinele din România? Ele au o frumuseţe și un farmec aparte, mai ales că se află la zeci de metri sub pământ, iar pereţii înconjurători sunt alcătuiți în întregime din sare. Dacă nu ai aflat încă avantajele mersului la salină, iată câteva dintre cele mai interesante beneficii.
În afară de aspectul deosebit, pentru care merită vizitată, o cură la salină are efect de imunizare, dar și de reducere a perioadei de convalescență după anumite boli sau operații. Sarea poate fi extrem de benefică pentru organismul nostru, dacă este folosită cu măsură și în cunoștinţă de cauză. Salinoterapia reprezintă o metodă de tratament alternativă, naturală, folosită din timpuri vechi cu rezultate bune.
Medicii recomandă să meargă la salină, în mod regulat, persoanele care suferă de astm bronșic, răceli frecvente, otite repetate, bronșită asmatiformă, anxietate, imunitate scăzută, laringită, faringită, emfizem pulmonar, infecţii ale urechii, sforăit, amigdalită cronică, stres, rinită alergică, tuse tabagică, refacerea membranei celulare, fluidizarea mucusului.
Este bine să știţi că mersul la salină are și o serie de contraindicaţii, despre care este bine să discutaţi cu medicul de familie. Principalele contraindicaţii sunt:
– afecţiunile cardiace (infarct, preinfarct, stent);
– sarcina. În acest caz se iau în calcul atât beneficiile pentru mamă, cât și potenţialele riscuri pentru făt. Există un posibil risc de avort spontan, așa că femeile însărcinate pot merge la salină doar cu trimitere semnată și parafată de medic și doar în condiţii speciale;
– hipertensiune arterială severă;
– hemoragii de orice fel;
– tuberculoză sau orice alte boli contagioase active;
– intoxicaţii;
– boli ale sângelui.
Dacă nu vă încadraţi într-o categorie de risc, mersul la salină vă poate scuti de răceală și gripă în plin sezon. Puteți spune adio medicamentelor antivirale dacă mergeţi timp de 10 zile consecutive la salină. Iar dacă aveţi copii la școală sau grădiniţă, unde riscul de a se îmbolnăvi este ridicat, această inițiativă de a-i duce la salină le va aduce multe beneficii: se vor imuniza în mod natural, vor fi mai rezistenți la bolile copilăriei, pofta de mâncare va crește simțitor, vor răci mai rar și vor face doar forme ușoare.
Dacă o salină naturală se află la distanţă mare și nu puteţi ajunge, în marile orașe există varianta salinelor artificiale, foarte bine dotate și organizate, iar efectele sunt la fel de benefice.
foto: Salina Turda, Shutterstock
Citește și:
6 alimente care îți dau mai multă energie decât cafeaua
Ce este limfedemul și de ce apare
O spune un medic – Consumă zilnic acest aliment și nu vei mai răci
Cea mai spectaculoasă salină din România este Salina Turda
Vezi şi: Salina Cacica – program și tarife. Unde se află și ce activități poți face aici