Ayurveda… pentru minte, trup si suflet

Naomi Campbell, Demi Moore, Madonna si multe alte fotomodele, actrite si cantarete celebre sunt adeptele terapiei indiene Ayurveda.

Desi, la prima vedere, ar putea parea o gaselnita la moda pentru cei celebri si bogati, ea este una dintre cele mai vechi forme de terapie indiana.

Intr-o traducere literala, Ayurveda inseamna “stiinta vietii”. Ea iti indica ce alimente poti manca, ce fel de exercitii fizice ti se potrivesc, cum sa te relaxezi eficient. In functie de anumite caracteristici universale, Ayurveda clasifica oamenii in trei categorii, asa ca primul pas ar fi sa afli careia dintre acestea ii corespunzi.

Profilul personalitatii tale

  • In Ayurveda se considera ca adevarata frumusete si stare de bine deriva din tipul tau de personalitate (prakruti).
  • Trasaturile tale dominante nu pot fi schimbate, dar pot fi influentate pe parcursul vietii de un anumit mod de viata si de mediul in care traiesti.
  • Daca iti descoperi forta vitala (Dosha), vei putea sa iti controlezi in mod firesc greutatea, vei avea o piele frumoasa, un par sanatos, iar starea ta psihica va fi echilibrata.
  • Pentru a vedea in ce categorie te incadrezi, citeste caracterizarile urmatoare:

VATA (AER) – Sensibila, creatoare

Personalitate: Esti activa – chiar exagerata -, intotdeauna pe fuga, creativa, dispusa sa faci schimbari, entuziasta. Esti plina de imaginatie, sensibila, uneori nelinistita.

Trasaturi fizice: Ai un corp de invidiat, pierzi usor in greutate. Ochii: foarte mari sau foarte mici – albastri, caprui. Nasul: mic, subtire.

Cum gandesti: Rapid. Esti insa nehotarata.

Cum reactionezi la stres: Nelinistita, surescitata, gata sa explodezi.

Iti plac: Spatiile deschise, linistite, calde.

Detesti: Spatiile zgomotoase, reci.

Cum mananci: Repede, de multe ori pe zi, desi, uneori, uiti sa iei masa. Preferi mancare gatita, deoarece nu te saturi cu hamburgeri sau salate.

Aspect fizic general: Ai ten uscat si cearcane. Parul se ingrasa repede la radacina.

Exercitii fizice: Te plictisesc exercitiile obisnuite, pentru ca nu ai prea multa rabdare sa le repeti. Incearca un pic de yoga pentru relaxare.

Arome benefice: Trandafir, lavanda, scortisoara, portocala, iasomie.

Puncte sensibile: Ai nevoie de relaxare si de stabilirea unei rutine zilnice, ca sa te ordonezi. Ai probleme cu digestia, cu somnul si articulatiile.

PITTA (FOC) – Patimasa, extrem de tenace

Personalitate: Esti puternica, ambitioasa, organizata, dar si patimasa. Esti dinamica si perfectionista. Ii inspiri pe cei din jur.

Trasaturi fizice: Constitutie atletica, bine proportionata. Par sanatos, ochi caprui, verzi sau albastri. Nas si gura de marime medie.

Cum gandesti: Esti practica, iti plac schimbarile si esti mereu in alerta.

Cum reactionezi la stres: Nervoasa, iritabila

Iti plac: Apa si vremea rece.

Detesti: Lumina puternica, caldura excesiva, culorile intense.

Cum mananci: Ai un metabolism normal. Nu-ti plac fast-food-urile, esti nervoasa daca sari peste o masa. Iti plac mancarurile condimentate si inghetata.

Aspect general: Pielea poate fi sensibila. Te inrosesti usor.

Exercitii fizice: Iti plac sporturile care presupun competitie, ai un tonus muscular bun si rezistenta (vitalitate, putere). Transpiri usor.

Arome benefice: Menta, musetel, santal, trandafiri, gardenie

Puncte sensibile: Uneori poti fi prea critica, aroganta, geloasa, excesiv de ambitioasa. Ti-ar prinde bine sa apelezi, din cand in cand, la arta compromisului si sa inveti sa te destinzi.

KAPHA (PAMANT) – Calma, echilibrata

Personalitate: Esti linistita – chiar placida -, toleranta, loiala, generoasa, un adevarat sprijin in situatii de criza. Esti relaxata, vorbesti lent, dar hotarat; nu te grabesti niciodata.

Trasaturi fizice: Esti bine cladita, ai ochi mari (in general, caprui deschis), nas gros, buze pline si o dantura superba.

Cum gandesti: Ai o memorie foarte buna, esti calma, te pui usor in pielea celuilalt, ai un spirit practic bine dezvoltat.

Cum reactionezi la stres: Te comporti bine, dar te poti si enerva.

Iti plac: Caldura si confortul.

Detesti: Locurile reci, umede, intunecoase.

Cum mananci: Iti plac dulciurile si alimentele bogate in amidon. Daca esti suparata, mananci foarte mult sau dimpotriva, nu mananci nimic.

Aspect general: Tenul tinde sa fie gras. Nu ai probleme cu circulatia periferica (ai mainile si picioarele calde). Parul: cu firul gros, posibil ondulat.

Exercitii fizice: Ti se potrivesc sporturile de rezistenta si ai o buna coordonare a miscarilor.

Arome benefice: Eucalipt, pin, cedru, mosc, scortisoara.

Puncte sensibile: Devii apatica, te deprimi usor. Nu ai incredere in tine.

Detoxifierea organismului

Incearca un tratament simplu, prin care poti inlatura dezechilibrele din organism.

Terapie ayurveda in numai 24 de ore

  • Planifica-ti o zi in care sa-ti iei liber de la serviciu si sa nu ai nimic important de rezolvat acasa.
  • Pe parcursul zilei, evita orice bautura care contine cofeina (ceai negru, cafea, cola). Bea, in schimb, ceai de plante.
  • Renunta, macar pentru o zi, la tigari, la mancare gatita si semipreparate. Nu bea alcool.
  • Nu purta tocuri sau haine care te strang; alege ceva lejer, in care sa te simti bine.
  • Bea cel putin doi litri de apa minerala plata (poti adauga in fiecare pahar cateva picaturi de suc de lamaie).
  • Mananca numai fructe proaspete pe tot parcursul zilei.
  • Dormi cel putin noua ore in timpul noptii.

In timpul zilei, poti recurge la urmatoarele tratamente de detoxifiere a organismului:

Baia de aburi

Umple cada de baie cu apa foarte calda, apoi pune in apa plante aromatice care se potrivesc personalitatii tale. Inchide bine usa si fereastra baii si, daca e posibil, trage perdeaua de dus in jurul cazii, pentru a mentine aburul. Stai in cada timp de zece minute. (Daca ai probleme cu hipertensiunea arteriala, nu se recomanda o astfel de baie.)

Impachetari fierbinti

Dupa baia de aburi, poti conti-nua tratamentul cu impachetari fierbinti. Incalzeste cateva prosoape uscate langa un radiator sau in cuptor. Infasoara-te in ele si stai zece minute in pat, invelita cu o plapuma sau trei-patru paturi groase.

Slabeste in mod natural

In terapia Ayurveda, dieta zilnica este foarte importanta, pentru ca mancarea este considerata un medicament. Produsele de infrumusetare a corpului au doar o valoare cosmetica daca nu sunt insotite de o dieta potrivita. Anumite mancaruri sunt folosite pentru a corecta dezechilibre ale organismului, prevenind astfel bolile.

Ideea cea mai importanta este ca alimentele au legatura cu felul tau de a fi (nu degeaba se spune ca “esti ceea ce mananci”), unele putand chiar sa dauneze unui anume tip de personalitate. Reechilibrand balanta si facand schimbarile necesare, poti da hranei o valoare terapeutica – care-ti va permite sa-ti pastrezi sanatatea si silueta.

VATA (AER)

Pentru ca esti dominata de aer si esti incordata pe timpul zilei, uiti sa mananci si te incarci cu energie negativa. De aceea, trebuie sa consumi alimente consistente care calmeaza prin continutul lor de vitamine B – necesare pentru buna functionare a sistemului nervos. Daca ai pielea foarte uscata, se recomanda sa mananci alimente mai grase (de exemplu, peste gras).

ALEGE Lapte, oua, orez cu bobul lung, orez nedecorticat, paine integrala, ovaz, migdale, seminte de floarea-soarelui, carne de peste si ulei de masline.

EVITA Iaurtul, varza, pepenele, conopida, prazul, mazarea, cartofii, spanacul, ardeiul, nautul, carnea de curcan, bauturile reci, cafeaua.

PITTA (FOC)

Esti atrasa de mancaruri foarte condimentate, dar ai nevoie de alimente usoare, care contin multa apa si care ajuta metabolismul. Condimentele te influenteaza negativ daca ai tenul sensibil, pentru ca pot cauza iritatii ale pielii.

ALEGE Anghinare, coriandru, fasole neagra, tofu (branza de soia), lapte, unt, branza de vaci, pepene verde, mere, avocado, prune, salata, spanac, germeni de grau, orez, peste, seminte de floarea-soarelui.

EVITA Faina alba, smantana, iaurtul, lamaile, nautul, ceapa, migdalele, nucile, ardeiul iute si alte condimente iuti.

KAPHA (PAMANT)

Esti atrasa de alimente consistente si picante (de exemplu, o maioneza piperata/cu usturoi) si ai senzatia ca te ingrasi chiar si numai uitandu-te la mancare. Desi tipul Kapha are o constitutie “greoaie” si un ten gras, tinde sa consume tot alimente grase, desi sunt de preferat cele usoare, fara grasimi, care ajuta la reducerea numarului de kilograme.

ALEGE Mere, caise, piersici, varza de Bruxelles, broccoli, varza, usturoi, ardei iute, ceapa, condimente, cereale cu fructe uscate.

EVITA Laptele, branza, branza de vaci, inghetata, fasolea galbena, bananele, curmalele, strugurii, avocado, alunele, migdalele, fulgii de ovaz, faina alba.

Cele care practica terapia Ayurveda sunt convinse ca starea tenului reflecta si starea sufleteasca (stres, suparare, deprimare, bucurie) si ca pielea este o oglinda fidela a problemelor cu care te confrunti zilnic – acasa sau la locul de munca.

Astfel, o anumita suferinta a pielii (de exemplu, acneea) indica un dezechilibru la nivelul corpului sau/si o neimplinire pe plan sufletesc; acest dezechilibru este, de regula, exacerbat de alti factori, precum stresul cotidian, fumatul, factorii meteorologici, aerul conditionat, bautura in exces, a caror actiune negativa nu poate fi total combatuta de nici o “crema-minune”.

Potrivit terapiei Ayurveda, produsele cosmetice trebuie sa fie cat mai pure si sa contina, pe cat posibil, numai ingrediente naturale.

Unii terapeuti, mai radicali, sustin chiar ca produsele cosmetice trebuie considerate drept alimente (“daca nu le poti manca, nu ti le pune pe fata”).

Asa ca poti incerca sa iti prepari acasa propriile produse de infrumusetare (de ex: masti de fructe si legume).
Alege produsele cosmetice in functie de caracteristicile corpului tau.

TIP DE PIELE Curatarea tenului Temperatura apei Prepara-ti singura un produs de curatare a tenului Uleiuri de corp recomandate
Uscat (AER/VATA) Foloseste ulei de susan, pe care il aplici pe fata cu o bucata de vata. Apa fierbinte, care imbunatateste circulatia. Amesteca o lingura de migdale tocate foarte marunt cu un praf de zahar tos si cu o lingurita de lapte praf. Flori de portocal, geranium, ghimbir
Sensibil (FOC/PITTA) Foloseste ulei de floarea-soarelui, pe care il aplici pe fata cu o bucata de vata. Apa calduta, pentru “domolirea” circulatiei sangvine. Amesteca o lingura de migdale tocate foarte marunt cu o jumatate de lingurita de lapte praf si o jumatate de lingurita de coaja rasa de portocala. Lemn de santal, ylang-ylang, camfor
Gras sau mixt (PAMANT/KAPHA) Foloseste ulei de porumb, pe care il aplici pe fata cu o bucata de vata. Apa calda – te invioreaza si iti mentine o buna circulatie sangvina. Amesteca o lingurita de fulgi de ovaz cu o jumatate de lingurita de lapte praf si cu o lingurita de coaja rasa de lamaie. Lavanda, eucalipt, bergamota
 

UN TEN FRUMOS, FARA PROBLEME

Potrivit terapiei Ayurveda, este relativ simplu sa ai o piele frumoasa daca respecti trei conditii importante: dormi mai mult, iti masezi fata, iti imbunatatesti digestia. Nu uita ca un produs cosmetic nu poate face minuni, daca nu renunti la excesele de orice fel. Schimbarea trebuie sa vina din interiorul corpului tau.

VATA

Aerul poluat iti usuca pielea si poate duce la descuamarea epidermei sau la aparitia eczemelor, a dermatitelor sau a unor afectiuni mai grave, precum psoriazisul. Pentru a le preveni, hidrateaza-ti pielea, atat din interior (band doi litri de apa pe zi), cat si din exterior (folosind creme adecvate).

PITTA

Pielea este sensibila sau poate apartine tipului mixt. Prea multa energie si nervozitate pot duce la aparitia de iritatii sau chiar pete. Incearca sa rezolvi problema pornind din interiorul corpului (vezi recomandarile din pagina anterioara). Cauta in magazine produse cat mai naturale.

KAPHA

Din cauza predispozitiei pentru un ten gras, ai probleme cu cosurile, punctele negre, acneea si eczemele. In cazul tau, un efect mai mult decat benefic il are o dieta adecvata, din care sa excluzi grasimile animale si vegetale (vezi recomandarile din pagina anterioara).

Potrivit traditiei Ayurveda, un masaj saptamanal mentine echilibrul corpului – rezultatele se vad imediat (pielea e mai neteda, iar parul creste mai viguros).

Masajul indian al pielii capului a fost adoptat de occidentali inca din anii ’70. El reduce tensiunea nervoasa si elimina starea de anxietate.

Ai nevoie de…

  • un scaun pentru partenerul tau (de preferat unul cu spatar, pe care sa il poata “incaleca”)
  • o perna mare, pe care el se poate sprijini
  • 10 ml de ulei pentru masaj (optional)
  • un prosop mare (daca folosesti ulei)
  • servetele de hartie pentru stergerea mainilor.

E bine de stiut…

  • sa deschizi fereastra pentru aerisirea optima a camerei
  • sa ai unghiile bine pilite si curate
  • sa nu porti bijuterii (inele sau bratari)
  • sa-ti speli si sa-ti usuci bine mainile, apoi sa scuturi palmele din incheieturi, pentru a indeparta tensiunea.

Atentie!

  • Daca partenerul tau este foarte incordat, apasarea aplicata in zonele sensibile poate fi dureroasa.
  • Daca el nu se simte confortabil, maseaza zona cu miscari usoare.
  • Cand executi exercitiile de inviorare, ai grija sa tii degetele moi, relaxate; nu apuca umerii cu putere.

Inainte de a incepe, inspira profund

  • Asaza-te in fata unei ferestre deschise si imagineaza-ti ca inspiri vitalitate si expiri oboseala. Partenerul tau de masaj trebuie sa repete acest exercitiu. Mainile se tin pe langa corp, atarnate, iar talpile picioarelor sunt departate.
  • Inspira pe nas, incet si profund. Opreste-te, numara pana la patru, apoi expira incet, dar puternic, pe gura. Repeta exercitiul de patru ori.

COBORAREA UMERILOR

  • Aceasta prima parte a masajului contribuie la stabilirea contactului si il ajuta pe partenerul tau sa se destinda complet.
  • Partenerul tau sta asezat, cu spatele si umerii relaxati. Asaza-ti mainile pe umerii lui si ramai asa cateva secunde.
  • Apoi, apasa treptat cu cat mai multa putere asupra umerilor lui. Mentine apasarea timp de 20 de secunde, apoi, relaxeaza-te. Cere-i partenerului tau sa expire in timp ce tu iti lasi greutatea pe umerii lui. Repeta exercitiul de trei ori.

INVIORAREA

  • Ajuta la tonifierea muschilor umerilor. Exercitiul implica o miscare lina, dar ritmica.
  • Tine mainile pe umerii partenerului si apuca usor partea superioara a muschilor umerilor.
  • Usor, pune in miscare masa musculara de pe fiecare umar, inainte si inapoi, cu miscari alternative.
  • Maseaza doar tesutul moale, in timp ce umerii raman nemiscati. Executa zece miscari de acest fel.
  • Nu apuca muschii cu prea multa putere – degetele trebuie sa ramana pe jumatate relaxate.

STIMULAREA

  1. Acest exercitiu permite ca sangele oxigenat sa revitalizeze muschii obositi. Miscarile trebuie sa fie prelungi, ferme si rapide.
  2. Cu podul palmelor, executa rapid miscari de masaj pe umerii partenerului, de la sira spinarii spre brate.
  3. Asaza o mana pe umarul drept al partenerului; cu podul palmei celeilalte maini, framanta partea superioara a spatelui si a umerilor. Evita coloana vertebrala. Mentine-ti incheieturile flexibile si maseaza inainte si inapoi, cu miscari scurte si rapide.

Presopunctura pentru muschii spatelui

  • Ajuta foarte mult la destinderea muschilor spatelui.
  • Cu palmele pe umerii partenerului, asaza degetele mari la baza omoplatilor, de fiecare parte a coloanei vertebrale. Apasa cu putere. Mentine apasarea timp de doua secunde, apoi relaxeaza-te.
  • Muta degetele mari un pic mai sus. Repeta punctul 1, amplificand apasarea. Cere-i partenerului sa expire in timp ce tu apesi si sa inspire cand apasarea inceteaza. Repeta exercitiul pe partea de sus a spatelui.

ATENTIE!

Exercitiul ar putea fi destul de dureros pentru partenerul tau; inainte de a-l executa, citeste recomandarile din partea de jos a paginii. Pieptanatul cu degetele

  • Acest exercitiu se bazeaza pe o tehnica mai putin obisnuita de masare a pielii capului. Poti sa o incerci pe propria piele – este o miscare care energizeaza si stimuleaza circulatia sangvina.
  • Asaza-ti mainile, cu degetele rasfirate, pe crestetul partenerului; tine degetele indreptate spre inainte, atingand usor parul.
  • Foloseste-ti degetele pentru a “pieptana” cu fermitate parul partenerului, pe intreaga suprafata a capului. Alterneaza miscarile mai rapide cu unele mai lente, de mangaiere a parului. Nu exagera!

Masarea pielii capului

  1. Stimuleaza circulatia sangelui si ajuta la relaxarea muschilor gatului.
  2. Tinand degetele rasfirate, maseaza cu fermitate scalpul partenerului, cu miscari scurte, inainte-inapoi, folosindu-te de varfurile degetelor. Masajul trebuie efectuat fara ca incheietura mainii sa fie incordata, iar apasarea degetelor trebuie sa fie usoara spre medie. Incepe miscarea din spatele urechilor si continua pe toata suprafata capului.
  3. Mainile trebuie sa fie in continua miscare; nu insista asupra unei singure zone. Cum stii ca ai trecut peste tot? – simplu, parul trebuie sa fie uniform… ravasit.

Inviorarea

  1. Dupa masaj, ca sa-l inviorezi, poti recurge la un exercitiu combinat, in care folosesti miscarile descrise anterior.
  2. Repeta pieptanatul cu degetele, folosind mai intai varfurile degetelor, apoi palmele, pentru a calma si relaxa pielea capului, dupa masajul mai dur aplicat anterior.
  3. Incheie masajul, netezind rapid, cu podul palmelor, pielea gatului partenerului, precum si zona umerilor si a spatelui.
  4. Acum, partenerul tau este gata sa-si continue activitatea zilnica.

Stresul reprezinta principala problema a civilizatiei actuale. Cu ajutorul terapiei Ayurveda poti reduce influenta negativa a stresului asupra organismului tau. Primul pas consta in identificarea tipului Doshic care ti se potriveste.

VATA/AER Stresul se manifesta printr-o neliniste profunda – fie sub forma atacurilor de panica, fie a unei fobii.

PITTA/FOC Stresul duce la pierderea autocontrolului si la accese de manie (enervare), care sunt cauza aparitiei hipertensiunii si a ulcerului.

KAPHA/PAMANT Stresul este diminuat prin consumul excesiv de mancare, fapt care duce insa la obezitate, la cresterea nivelului glicemiei, chiar si la diabet.

Remedii rapide

  • Un ceai de musetel sau de tei reduce in mod rapid stresul.
  • O baie relaxanta poate fi de ajutor. Tipurilor Vata si Kapha li se recomanda bai cu apa calduta, doar Pitta putand folosi apa fierbinte. In apa se adauga cateva picaturi de ulei volatil (lavanda pentru Vata, musetel pentru Pitta si eucalipt pentru Kapha). Dupa baie, corpul se unge cu ulei (de porumb pentru Kapha, de susan pentru Vata si de floarea-soarelui pentru Pitta).
  • Un plans bun ajuta la eliberarea tuturor energiilor negative acumulate.
  • Un masaj indian relaxant poate face minuni (vezi paginile anterioare).
  • Noteaza pe hartie toate lucrurile care te streseaza. Asaza-le pe doua coloane: lucruri pe care le poti tine sub control si lucruri pe care nu le poti schimba orice ai face. Incearca sa gasesti solutii pentru ameliorarea situatiei.
  • Incearca niste exercitii de respiratie:

Pentru Vata/aer: in pozitia sezand, trage usor aer in piept prin nara stanga, in timp ce acoperi nara dreapta cu degetul mare de la mana dreapta. Tine-ti respiratia pentru cateva momente, apoi, cu celelalte degete ale mainii drepte, acopera nara stanga.

Expira doar prin nara dreapta. Alterneaza apoi, folosind nara dreapta: inspira prin nara stanga si expira prin nara dreapta. Repeta de 12 ori pentru fiecare nara.

Pentru Kapha/pamant: in pozitia sezand, inspira pe nas, tinand gura inchisa si expira repede. Inspira si expira din ce in ce mai repede. Repeta de 30 de ori, odihneste-te si apoi repeta de inca 30 de ori.

Pentru Pitta/foc: inspira usor. Acest lucru te va ajuta sa te calmezi. Inghite in sec, expira pe nas, tinand gura inchisa. Repeta de 15 ori.
Zilnic, incearca sa-ti rezervi 15 minute in care, in liniste deplina, sa te gandesti la lucrurile care te fac fericita.

5 pasi spre armonia zilnica

  1. Seara, mergi la culcare in momentul in care ti se face somn, chiar daca este prea devreme.
  2. Dimineata, bea un pahar cu apa calduta in care ai pus putin suc de lamaie.
  3. In timpul zilei, mananca ori de cate ori iti este foame. Ai grija insa sa stai jos in timpul mesei si sa te opresti din mancat in momentul in care ti-ai astamparat foamea. Nu te indopa!
  4. Cand ai ajuns acasa, impune-ti sa dai la o parte nelinistile, conflictele si frustrarile de peste zi.
  5. Pentru relaxare, foloseste plante frumos mirositoare, uleiuri volatile, lumanari parfumate si muzica linistitoare.

Cum te influenteaza anotimpurile

Anotimpurile cu temperaturi extreme pot avea o influenta negativa asupra tipurilor Dosha: vara accentueaza suferintele categoriei Pitta/foc, primavara are o influenta negativa asupra celor care apartin tipului Vata/aer, iar iarna ii afecteaza pe cei din tipul Kapha/pamant.

VATA/AER – pielea se usuca si se descuameaza, ai probleme cu diareea, cu crampele stomacale, apar stari de amorteala.

PITTA/FOC – poti avea febra, transpiratie excesiva in timpul noptii; apar eruptii si eczeme sau ai probleme cu indigestia, ulcerul sau anemia.

KAPHA/PAMANT – apar mancarimi ale pielii, fata iti este palida, te simti epuizata fizic si psihic.

Pentru a-ti cumpara produse utilizabile in terapia ayurveda, da o raita prin magazinele: Applewoods – Calea Dorobanti 100, The Body Shop – Bucuresti Mall, Calea Vitan 55-59, Casa Mia – Bucuresti Mall, King Art – Bucuresti Mall si Unirea Shopping Center, Sarra Blu – Bucuresti Mall.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4 5 6 7

Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Tratamente naturiste