ATENȚIE! Ce sa NU faci în VINEREA MARE

ce sa nu faci in vinerea mare

Pentru creștinii ortodocși, nicio altă zi din an nu este atât de tristă precum Vinerea Mare. Este ziua în care Mântuitorul pătimește pe Cruce și este coborât în mormânt, supremă jertfă pentru iertarea păcatelor noastre. ATENȚIE! Ce sa NU faci în VINEREA MARE

Vinerea Mare, cunoscută și sub numele de Vinerea Patimilor, este o zi de profundă reculegere și tristețe în tradiția creștină, reprezentând comemorarea răstignirii și morții lui Iisus Hristos. Este considerată cea mai solemnă zi din calendarul creștin și este marcată de anumite tradiții și interdicții specifice. Iată ce nu se face de obicei în această zi:

Însemnătatea acestei zile este mai presus de toate celelalte ale Săptămânii Mari, fiind premergătoare Învierii. Care este apogeul acesteia. Vinerea Mare este zi aliturgică, asta însemnând că în biserici nu are loc niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Principala ceremonie care are loc este scoaterea din altar a Sfântului Epitaf și așezarea lui pe o masă, în mijlocul bisericii, simbolizând pregătirea trupului Mântuitorului pentru îngropăciune.

Tot în Vinerea Mare este bine ca aceia care pot face un așa exercițiu de voință, să țină post negru. Postul negru înseamnă că nu vor mânca și nu vor bea nimic din seara zilei de joi (de la apusul soarelui) până în seara Vinerei Mari, când în biserici se încheie Prohodul Domnului (slujba de îngropare a lui Hristos). Pe parcursul celor peste 24 de ore de postire, credincioșilor le este oprit nu doar să mănânce și să bea apă. A respecta postul negru al Vinerei Mari înseamnă a nu te certa, a nu vorbi urât cu nimeni, a-ți stăpâni firea și a-ți învinge orgoliile. A răbda ispitele și a-ți ierta dușmanii. Acest post se ține în tăcere și rugăciune. Nu te lauzi nimănui că ții post negru, ba chiar e bine ca nimeni să nu știe că îl ții, nici măcar cei ai casei. În niciun caz nu vei merge în vizite, unde poți fi ispitit cu mâncare sau atras în discuții deșarte, clevetire și alte asemenea răutăți. Este de la sine înțeles că în această zi nu se fac treburi gospodărești.

Pentru că postul negru nu poate fi ținut de orice persoană, fiind deosebit de aspru, biserica permite să fie ținut și după puterile fiecăruia. Astfel, cei care se vor simți slăbiți, pot mânca o bucățică de anafura și pot bea trei înghițituri de aghiazmă.

În cazul în care nu poți duce acest post până la capăt, poți servi o masă – una singură! – cu bucate de post. Nu te lăcomi și nu mânca mult, pe săturate. Sfinții părinți spun că dacă vei mânca mult „diavolii îți vor fura postul și strădania de până la momentul în care ai mâncat'.

Se spune că toți cei care vor reuși să țină tot postul negru din Vinerea Mare vor fi feriți de boli și vor avea spor în toate lucrurile pe care doresc să le realizeze. Dacă vârsta sau starea de sănătate a postitorului nu permite ca acesta să postească până seara, biserica le dă dezlegare. Acest lucru însemnând că postul poate fi ținut până la ora 12, 15 sau 18 din Vinerea Mare.

Cei care nu țin postul negru vor ține postul obișnuit, cu excluderea alimentelor de origine animală. Nu este însă permis nici consumul de ulei și vin. Ceilalți, care nu au ținut și nu țin deloc post, sunt îndemnați ca în această zi măcar să nu consume urzici și oțet.

Foto: 123rf

Citeste și:

Tot ce trebuie să știi despre metoda Călătoria' a lui Brandon Bays despre care vorbește toată lumea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Ego.ro
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate