Carcinomul hepatocelular este tipul de cancer cel mai des întâlnit, iar la nivel mondial, acesta produce anual un număr tot mai mare de decese și asta pentru că simptomele încep să apară destul de târziu, atunci când boala este deja într-un stadiu avansat.
Cancerul hepatic a fost studiat în detaliu de oamenii de știință și aceștia au descoperit că această boală apare pe fondul neglijenței oamenilor. Astfel, un stil de viață dezordonat, un regim alimentar bogat în grăsimi și un consum ridicat de alcool sunt elementele care pot duce la declanșarea bolilor hepatice.
Carcinomul hepatocelular apare atunci când la nivelul ficatului există malformații congenitale, dacă organismul este infestat cu virusul hepatitei B și C sau dacă bolnavul obișnuiește să consume cantități mari de alcool, obicei ce favorizează apariția cirozei. Pe lângă aceste cauze și persoanele care suferă de pe urma obezității pot dezvolta această boală, cunoscută și sub denumirea de boala ficatului gras.
În momentul în care carcinomul hepatocelular se instalează în organism, la nivelul celulelor ficatului se produc modificări semnificative. În primele faze ale bolii, simptomele nu apar. Pe măsură ce boala avansează, bolnavul poate observa pierderi în greutate, lipsa poftei de mâncare, dureri abdominale, grețuri, vărsături, icter și stare generală proastă.
Imediat ce aceste simptome sunt vizibile, medicii recomandă o serie de teste pentru a depista care este cauza alterării stării de sănătate. Pentru a determina carcinomul hepatocelular este nevoie de realizarea unor analize de labortator, ecografii, dar și prelevarea de probe necesare pentru realizare biopsiei.
Tratamentul pentru cancerul hepatic depinde foarte mult de stadiul bolii și de starea pacientului. Există cazuri în care medicii pot interveni chirurgical pentru a înlătura o parte din tumoră sau se poate apela la transplantul de ficat.
Ficatul este responsabil de filtrarea sângelui la nivelul organismului, ceea ce îl transformă într-un organ vital pentru funcționarea acestuia, potrivit sfatulmedicului.ro. Acțiunea lui nu poate fi suplinită de un alt organ, motiv pentru care atunci când boala se află într-un stadiu avansat, riscul ca bolnavul să sufere o insuficiență hepatică și să își piardă viața este foarte ridicat.
Ficatul unui bolnav de carcinom hepatocelular în stadiul IV ajunge să își piardă aproape în totalitate funcțiile, ceea ce face ca boala să se răspândească și în alte părți ale corpului, decesul fiind aproape inevitabil. Medicii ne recomandă să ne monitorizăm în mod constant starea de sănătate, să ne vaccinăm împotriva hepatitei B și să avem grijă la igienă și la alimentație, iar la primul semn al bolii, să mergem urgent la doctor pentru mai multe investigații.
Foto: shutterstock.com
Citește și:
Băutura care te scapă de respirația neplăcută în doar 5 minute
Infecția cu rotavirus poate fi prevenită vaccin