Arta tablourilor vii

Te fascineaza aranjamentele florale in stil japonez? Ai vrea sa le descifrezi arta si sa le intelegi mesajul? Cu un pic de imaginatie, poti sa faci singura un aranjament ikebana.

Aparute in secolul al VI-lea d. Hr., aranjamentele Ikebana au fost folosite mai intai la decorarea templelor budiste din Japonia. Treptat, ele au inceput sa faca parte din viata de zi cu zi a locuitorilor din aceasta parte a globului.
Ocupand un loc de seama in altarul familiei din fiecare casa, aranjamentul beneficia de acelasi respect acordat lui Budha. Devenita traditie, arta rafinata a Ikebanei este intalnita astazi peste tot in Japonia. Prin simplitate si frumusete, ea a cucerit intreaga lume.

 

Principii de baza
Potrivit unei anumite conceptii estetice, aranjamentul nu trebuie sa copieze natura, ci sa o corecteze. Sunt folosite tulpini, ramuri desfrunzite, frunze cu un contur deosebit. Aranjamentul simplu este preferat unui buchet bogat.

Asimetria este absolut necesara pentru ca un aranjament Ikebana sa fie atractiv. Japonezii considera mai interesant un copac indoit, rasucit, scorburos decat unul crescut normal.

Legatura dintre om si natura este redata prin trei linii, care simbolizeaza cerul, omul si pamantul. Cea mai importanta este reprezentata de ramura cea mai inalta, care semnifica cerul. A doua ca importanta este ramura mijlocie, ce simbolizeaza omul.
Ea trebuie asezata oblic in vas, iar lungimea ei trebuie sa acopere trei patrimi din prima ramura. A treia linie este cea mai scurta si trebuie asezata in partea din fata a aranjamentului. Cele trei linii par sa porneasca din acelasi loc.

Simbolurile trecerii timpului au o mare importanta in Ikebana. Nici un aranjament nu este acceptat daca nu sugereaza acest lucru. Aranjamentele difera in functie de anotimp, precum si de perioadele vietii omului.
Trecutul este simbolizat de plante inflorite si frunze uscate, prezentul – de flori intredeschise si frunze verzi, iar viitorul este simbolizat de boboci de floare.
Bogatia aranjamentului variaza si ea in functie de anotimp. Daca primavara si vara aranjamentul este bogat, iarna el va fi mai sarac si fara stralucire.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Flori - Gradina