Aromoterapie: cum te vindeca uleiurile esentiale

Aromoterapie: cum te vindeca uleiurile esentiale

aromoterapie, lavanda

Pagina 1: Bergamota; Bradul si pinul; Cedrul
Pagina 2: Eucaliptul; Iasomia
Pagina 3: Lamaia si portocala; Lavanda
Pagina 4: Menta; Mesteacanul
Pagina 5: Musetelul; Scortisoara; Cuisoarele
Pagina 6: Trandafirul; Patchouli si Ylang-ylang

Plantele aromatice – care sunt neinchipuit de multe, mai ales daca urmarim diversitatea pe epoci si zone geografice – au in ele principii active specifice si complexe, care, pentru a nu mai fi descrise chimic, au primit numele plantelor in care au fost identificate: cinnamaldehyde, eucalyptol, jasmone, limonene, bergamotene, mentol, mentina, mentil acetat, patchoulol. Cercetatorii trebuie sa fi avut oarecare surpriza cand au constatat ca aceste substante nu erau intru totul unice si irepetabile; ca, de pilda, lavanda contine eucalyptol, lamaia contine bergamoten iar portocala si menta contin limonen.

Bergamota

Bergamotele sunt niste citrice originare din Asia Centrala. Mici, rotunde si verzi, ele au o aroma aparte pe care o intalnim la ceaiul Earl Grey, care are, de obicei, un adaos discret de ulei esential de bergamota. In secolul XV, bergamota a fost aclimatizata in Italia, unde era folosita pentru tratarea malariei, pentru scaderea febrei si pentru eliminarea parazitilor intestinali. In zilele noastre, bergamota este cultivata de aemenea, cu succes in Florida si California.

Bergamota are proprietati antiseptice, antiinflamatorii, antivirale si antidepresive. Dupa lavanda, este a doua privind al capacitatea sa de a relaxa sistemul nervos.

Datorita proprietatilor sale antibacteriene combinate cu mirosul placut, uleiul esential de bergamota se poate folosi ca deodorant. 30 de picaturi de ulei de bergamota se adauga la o jumatate de ceasca de amidon de porumb si astfel se obtine o pudra deodoranta.

Bradul si pinul

Nu-i asa ca mirosul de brad care insoteste sarbatorile de iarna va face mai veseli, mai fericiti? Nu numai pentru ca este specific sarbatorii dar si datorita proprietatilor pe care le au substantele volatile din cetina de brad.

Esenta se obtine din acele de brad. Inrudita, dar cu un miros ceva mai intepator este esenta de pin. Principala calitate a acestor doua esente este cea antiseptica. Daca tinem cont si de capacitatea de a calma tusea si de a reduce inflamatia mucoaselor intelegem de ce aceste esente sunt foarte des intalnite in combinatiile pentru inhalante in combaterea afectiunilor respiratorii.

Ca unguente, uleiuri de masaj, sau adaugate in baie, esentele de brad si pin stimuleaza circulatia periferica si calmeaza durerile reumatice. De asemenea, pinul si bradul adaugate in baie ajuta la vindecarea infectiilor urinare.

Cedrul

Atingand o inaltime de peste 30 de metri si varste de pana la 1000 de ani, cedrul este simbolul Libanului. Se stie ca a fost folosit si de vechii evrei la construirea Templului lui Solomon, fiind esenta cea mai rezistenta la atacul insectelor, dar si pentru aroma sa minunata care era dedicata lui Iahve.

Esenta de cedru este astringenta, antibacteriana, calmeaza sistemul nervos si fluidizeaza secretiile bronhice.

Este recomandat pentru inhalatii in afectiunile respiratorii. Cateva picaturi adaugate in baia de sezut calmeaza iritatiile rezultate din infectiile urinare si grabesc vindecarea acestor infectii. Pielea grasa este ameliorata prin aplicarea uleiului esential de cedru si acneea este vindecata. Adaugat in balsamul de par previne matreata si, intr-o masura, caderea parului.

Contraindicatie: Uleiul esential de cedru nu trebuie folosit in timpul sarcinii.

Aromoterapia - arome de topPagina 1: Bergamota; Bradul si pinul; Cedrul
Pagina 2: Eucaliptul; Iasomia
Pagina 3: Lamaia si portocala; Lavanda
Pagina 4: Menta; Mesteacanul
Pagina 5: Musetelul; Scortisoara; Cuisoarele
Pagina 6: Trandafirul; Patchouli si Ylang-ylang

Eucaliptul

Acest arbore specific Australiei si Tasmaniei a fost dus in Franta si de acolo, in Algeria, in a doua jumatate a secolului XIX. In Algeria ar putea fi considerat un erou national pentru ca, datorita aviditatii sale de apa, a asanat mlastinile in care a fost plantat, distrugand astfel habitatul tantarilor responsabili de transmiterea malariei, un flagel devastator pana arunci.

Exista, de fapt, cam 600 de specii de eucalipt, dintre care cel mai valoros in aromoterapie este eucaliptul albastru. Pe locul doi, probabil, se situeaza eucalyptus citridora, care, asa cum arata numele, are o componenta aromatica lamaioasa.

Uleiul esential se obtine prin distilarea frunzelor de eucalipt si are, desigur, un cortegiu remarcarbil de calitati: antibacterian, antiviral, expectorant – calitati pentru care este mereu prezent in combinatiile inhalante contra afectiunilor respiratorii, inclusiv astm si sinuzita – ; calmeaza durerile date de reumatism si artrita, daca este inglobat in unguente locale precum si cefaleele, prin inhalatie sau ungere a zonei dureroase. Inspirarea eucaliptului previne raul de masina si revigoreaza intelectual.

Ca unguent sau prin tamponare cu ulei, eucaliptul este un remediu impotriva acneei si a herpesului.

Contraindicatie: In tratarea astmului, nu trebuie utilizat in timpul crizelor ci in perioadele dintre acestea.

Iasomia

Originara din Asia Mica, unde numele ei inseamna fericire cereasca, iasomia a ajuns de multa vreme si in China, direct in ceasca de ceai. Pentru ca aroma ei atinge intensitatea maxima noaptea, acesta este timpul in care trebuie recoltate pentru obtinerea esentei. Ba mai mult, traditia cere sa fie luna plina! Mai stii?

Extractia uleiului se face prin compactizarea florilor intr-o masa grsa careia ii cedeaza aroma si separarea ulterioara a acesteia. Vestea buna este ca nu s-a reusit pana astazi sintetizarea aromei de iasomie decat cu rezultate atat de slabe, incat nu putem fi pacaliti.

Virtutile aromei de iasomie se rezuma la cele relaxante: pentru nervi si psic, pentru spasmele musculare si crampele de tot felul. Dar aria de plicare este generoasa. Iasomia ne ajuta impotriva tensiunii nervoase in sindromul premenstrual si menopauza si calmeaza durerile de cap de diverse etiologii.

Si un amanunt picant: iasomia are reputatia unui minunat afrodiziac pentru „pacientii' cu varste inaintate.

Pagina 1: Bergamota; Bradul si pinul; Cedrul
Pagina 2: Eucaliptul; Iasomia
Pagina 3: Lamaia si portocala; Lavanda
Pagina 4: Menta; Mesteacanul
Pagina 5: Musetelul; Scortisoara; Cuisoarele
Pagina 6: Trandafirul; Patchouli si Ylang-ylang

Lamaia si portocala

Aceste doua citrice au venit in bazinul european al Mediteranei din Asia. Apoi au migrat in toate zonele cu clima tropicala de pe glob: Asia Mica, Australia, America de Sud, Florida, California.

Uleiurile esentiale se obtin prin presarea cojii. Se poate obtine – in alte variante, desigur – si prin distilarea florilor. In cazul portocalelor, pentru care acest al doilea procedeu este mai des folosit decat in cazul lamailor, uleiul obtinut din petale are o denumire speciala: neroli.

In inhalatii, esentele de lamaie si portocala pot scadea presiunea sanguina, ceea ce se datoreaza efectului lor de reducere a retentiei de lichide. Avand, in acelasi timp, un continut semnificativ de minerale si vitamine, lamaia si portocala sunt recomandate in curele de slabire.

Lamaia, in special, dar si portocala sunt antiseptice, antivirale dar si antidepresive. Sunt stimulatoare pentru digestie. Stimuleaza sistemul imunitar, ferind organismul de infectii virale si bacteriene. Lamaia este, in plus, hemostatica.

Portocala este sedativa; ajuta la vindecarea spasmelor musculare, a crampelor, a indigestiei.

In plus, neroli – uleiul din flori de portocal – fluidizeza sangele, deci stimuleaza circulatia sanguina si este recomandat si in tratamentul varicelor si hemoroizilor. Este recomandat ca adaos in produsele cosmetice destinate tenului matur, uscat, sensibil. De asemenea, este foarte util ca adaos la unguentele vaginale recomandate in menopauza.

In cosmetica, lamaia este recomandata pentru tenurile grase si toata problematica lor: acnee, comedoane, seboree.

Japonezii – dupa studii si experimente indelungi – au ajuns la concluzia ca esenta de lamaie este cea mai puternic stimulatoare esenta pentru undele cerebrale. (Noi, europenii, am face referire mai degraba la circulatia sanguina cerebrala.) Rezultatul este maximizarea capacitatii de concentrare si a eficientei intelectuale. Pentru aceste motive, angajatorii japonezi au luat masura pulverizarii aromei de lamaie in spatiile de lucru.

Atentie! Uleiul esential de portocale trebuie diluat mai mult decat cel de lamaie atunci cand urmeaza sa intre in contact direct cu pielea. Spre exemplu, in cada de baie plina cu apa, se adauga doar 4 picaturi de ulei de portocale.

Lavanda

Se pare ca aceasta este esenta pe care o inspirau domnitele atunci cand le lua lesinul din cauza corsetelor prea stranse: lavanda. Nu e de mirare ca isi reveneau asa de greu: lavanda calmeaza, relaxeaza, nu trezeste din lesin. Ia sa fi incercat scortisoara, cuisoare sau eucalipt…

Lavanda era folosita de romanii bogati amatori de lux in apa de baie. Cam asta inseamna cuvantul „lavanda': ceva pentru spalat. La noi i se mai spune levantica, printr-o asociere dupa ureche cu Levantul. Levant, levanta, levantica. Cel putin, asa sugereaza Dictionarul explicativ al limbii romane.

Proprietatea care situeaza lavanda in fruntea listei este aceea de a calma. Inhalata sau adaugata in baie, relaxeaza nervos, relaxeaza muscular, combate insomnia, isteria, depresia, durerile de cap.

Pe langa proprietatile calmante, lavanda stimuleaza circulatia sanguina si este antiseptica. Folosita in baie locala, este capabila sa lupte cu infectii si micoze din cele mai persistente, cum este infectia cu candida albicans.

Mai stim, de asemenea, ca indeparteaza insectele de tot felul prin eliberarea sub orice forma a elementelor volatile.

In cosmetica, lavanda are avantajul compatibilitatii cu orice tip de piele. Stimuleaza regenerarea celulelor, atenuand formarea cicatricilor si a vergeturilor. Incetineste evolutia ridurilor. Ajuta la vindecarea arsurilor, la refacerea pielii deteriorate de expunerea prelungita la soare, vant sau frig. Toate acestea, prin utilizarea sub forma de unguent, ulei de masaj sau adaugata in baie.

Pagina 1: Bergamota; Bradul si pinul; Cedrul
Pagina 2: Eucaliptul; Iasomia
Pagina 3: Lamaia si portocala; Lavanda
Pagina 4: Menta; Mesteacanul
Pagina 5: Musetelul; Scortisoara; Cuisoarele
Pagina 6: Trandafirul; Patchouli si Ylang-ylang

Menta

Menta este si ea de mai multe feluri, dar n-o sa gasim asa o varietate in magazine cum gasim in atlasul botanic. Asa ca vorbim despre menta, pur si simplu. Stim bine la ce este folosita menta, pentru ca mirosul ei absolut specific nu lasa nici urma de dubiu asupra prezentei sale, acolo unde este prezenta. (Americanii nu uita niciodata sa mentioneze guma de mestecat.).

Egiptenii consacrau aroma de menta folosita in ritualuri lui Horus, patronul si protectorul faraonilor, cu cap de pasare, al carui ochi drept este soarele, ochiul stang fiind luna. Foarte complicat, si asta nu e tot, pentru ca acesta era Horus cel Batrand, in vreme ce grecii din epoca lui Ptolemeu au produs un zeu aditional, Horus cel Tanar, care reprezenta rasaritul, prima geana de lumina a zilei. Ce legatura aveau aceste zeitati cu menta? Aceeasi obscura legatura – sau poate alta, la fel de obscura – pe care menta o avea cu Pluto, zeul lumii subpamantene, al Infernului. Poate ca aroma de menta evoca redesteptarea, punerea ordinii in haos, izbavirea…

De aici deducem ca menta este originara de pe undeva, de prin bazinul Marii Mediterane si este folosita din cele mai vechi timpuri. Cu mult timp in urma, menta s-a raspandit si s-a aclimatizat de minune in toata Europa, prin America de Nord, Australia si cine mai stie pe unde.

Dintre proprietatile terapeutice ale mentei, cele mai cunoscute sunt acelea de antiinflamator, antialgic, antitermic, antispastic, antiviral, digestiv, expectorant si relaxant nervos.

Ceaiul sau masajul abdominal cu ulei esential de menta poate ajuta la eliminarea gazelor, indepartarea spasmelor si crampelor, a indigestiei si greturilor, a sindromului de intestin iritabil.

Stimuland circulatia sanguina, unguentele locale cu menta pot indeparta durerile reumatice si cele date de artrita.

Inhalat sau aplicat prin masaj pe piept, uleiul esential de menta descongestioneaza caile respiratorii si plamanii, fiind eficient si in sinuzita.

Atentie! Prima impresie la aplicarea pe piele a uleiului de menta este aceea de racorire. Dar in cantitate prea mare, poate sa irite.

Mesteacanul

In secolul XIX, era la mare pret un parfum barbatesc caruia i se spunea… „parfum de piele ruseasca'! Mirosea ca tomurile rusesti invelite in piele: Tolstoi, Puskin, Lermontov… Mirosea, deci, a intelectual sensibil si misterios, a conte rus. Ingredientul secret folosit atat in fabricarea acestui fel de parfum cat si in conservarea si protejarea legaturii din piele a cartilor era uleiul esential de mesteacan.

Ingredientul pe care il contine mesteacanul si care conserva mai bine ca oricare altul este metil salicilatul. Iar cand auzim de salicilat, ne gandim la aspirina si la ce poate ea sa faca. In esenta, accelereaza putin miscarea sangelui, ceea ce ne fereste de raceli, de infectii, de depozitarea colesterulului si de durerile reumatice.

Uleiul esential de mesteacan poate fi folosit pentru a masa zonele musculare sau articulare dureroase. Poate fi adaugat in baie pentru a contracara virozele si unele afectiuni ale pielii (eczemele, psoriazisul). Cateva picaturi adaugate la balsamul de par previn formarea matretii.

Contraindicatie: Nu trebuie folosit in timpul menstruatiei pentru ca, la fel ca si aspirina, poate cauza metroragie. Nu trebuie folosit atunci cand se iau medicamente anticoagulante pentru ca prezinta risc de hemoragie.

Pagina 1: Bergamota; Bradul si pinul; Cedrul
Pagina 2: Eucaliptul; Iasomia
Pagina 3: Lamaia si portocala; Lavanda
Pagina 4: Menta; Mesteacanul
Pagina 5: Musetelul; Scortisoara; Cuisoarele
Pagina 6: Trandafirul; Patchouli si Ylang-ylang

Musetelul

Despre regele plantelor medicinale nu se mai poate povesti nimic nou. Este folosit din cele mai vechi timpuri in scopuri terapeutice dar si in scop de relaxare, ceea ce tot terapie este, pana la urma.

Musetelul este antibacterian, antiinflamator, stimulator al digestiei si apetitului. Este eficient impotriva gazelor si a colicilor la copii. Relaxeaza, calmeaza, amelioreaza depresia si insomnia.

Inhalatiile cu musetel dezinfecteaza si relaxeaza caile respiratorii, asa incat este eficient in cazul infectiilor respiratorii dar si in astm. In sindromul premenstrual si in menopauza, calmeaza starile de agitatie si emotivitate excesiva. Amelioreaza rigiditatea articulara, durerile de cap, crampele menstruale.

Impotriva colicilor la copii, se poate folosi ca ulei de masaj usor abdominal, sub forma de comprese calde sau adaugat in baie.

Musetelul rezolva cele mai diverse probleme ale pielii, de la arsuri, la acnee sau eczeme.

Scortisoara

Originara din Sri Lanka (fostul Ceylon), scortisoara era adusa in Europa de catre arabi care inventasera o legenda menita sa-i inspaimante pe posibilii concurenti. Potrivit legendei, scortisoara se procura din mlastini, din cuibul pasarii phoenix, pazit de lilieci si serpi inaripati. Povestea a tinut pana in 1505, cand portughezii au ocupat insula si au descoperit arborele a carui scoarta furniza scortisoara, fara niciun pericol. Apoi au venit olandezii, apoi englezii, iar mirodenia a devenit o marfa scumpa dar devoalata de mistere.

Aroma de scortisoara se poate obtine prin distilarea frunzelor arborelui, dar este mai eficienta folosirea scoartei. Si, desigur, chinezii au apreciat oprtunitatea de a oferi si ei o varietate de scortisoara, mai ieftina.

Si de atunci, scortisoara a fost folosita in cele mai diverse preparate culinare, inclusiv bauturi, avand totodata renumele de afrodiziac si usor euforizant. Astazi stim despre scortisoara ca are proprietati antiseptice, antivirale si digestive. Folosita local, ca ulei de masaj, reduce spasmele musculare, durerile de natura reumatica si crampele menstruale.

Atentie! Uleiul esential de scortisoara trebuie folosit in cantitati foarte mici pentru ca este iritant pentru piele.

Cuisoarele

Cuisoarele sunt mereu asociate cu scortisoara, este un automatism verbal sa le enumeram una dupa alta. De aceasta data, chinezii chiar sunt utilizatorii originari. Inaltii demnitari ai imperiului mestecau cuisoare pentru a-si parfuma respiratia inainte de audientele la imparat. Pana in zilele noastre, cuisoarele au pastrat acest rol, datorat proprietatilor odorizante, dar mai ales celor antibacteriene.

Elementul comun si cel mai important principiu activ al scortisoarei si cuisoarelor este un compus numit eugenol (C 10 H 12 O 2), prezent in produsele destinate igienei bucale si in unele materiale folosite in stomatologie. De aici vine mirosul specific „de dentist'.

Ca si scortisoara, cuisoarele au si reputatia de afrodiziace. Ceea ce folosim, cuisoarele, sunt bobocii uscati ai unui arbore vesnic verde.

Cuisoarele sunt antibacteriene, antihistaminice si antifungice; sunt eficiente in eliminarea gazelor si tratarea indigestiilor; fluidizeaza secretiile bronhice; elimina viermii intestinali.

Folosit in inhalatii, uleiul de cuisoare este vitalizant si indeparteaza durerile de cap.

Durerile care insotesc cresterea primilor dinti la copii pot fi mult reduse prin masarea gingiilor cu un amestec format din 2 picaturi de ulei esential de cuisoare in 1 lingura ulei de floarea-soarelui. Nu mai concentrat, pentru ca ustura.

Masajul local cu ulei de cuisoare este util si in durerile musculare sau artrita. Trebuie, de asemenea, diluat cu un alt ulei pentru ca este iritant la concentratie mare.

Atentie! Uleiul esential de cuisoare trebuie intotdeauna diluat pentru ca este caracterizat de o foarte mare concentratie de eugenol care, dupa cum stim, arde.

Pagina 1: Bergamota; Bradul si pinul; Cedrul
Pagina 2: Eucaliptul; Iasomia
Pagina 3: Lamaia si portocala; Lavanda
Pagina 4: Menta; Mesteacanul
Pagina 5: Musetelul; Scortisoara; Cuisoarele
Pagina 6: Trandafirul; Patchouli si Ylang-ylang

Trandafirul

Noua, romanilor, trandafirul ne va aminti intotdeauna de vecinii nostri, bulgarii. Lucru perfect justificat, pentru ca trandafirul, originar din Asia Mica, a fost adus inspre Europa de catre turci, cu intrare prin Bulgaria. Inspirata miscare, pentru ca, iata, in zilele noastre, esenta bulgaresca de trandafir este recunoscuta la nivel mondial ca fiind cea mai valoroasa. Netoxica, dar scumpa din cauza productivitatii reduse, esenta uleioasa de trandafir se obtine dupa o dubla distilare.

Pe langa parfumul sau generos, trandafirul este antidepresiv, antiseptic, antiinflamator, antiviral, antibacterial, calmant nervos.

Avand capacitatea de a stimula regenerarea celulara, uleiul de trandafir este eficient in traterea arsurilor, a diverselor afectiuni ale pielii precum si in tratamentele cosmetice menite sa intarzie imbatranirea tenului, de orice tip ar fi el.

Inhalat, amelioreaza starea astmaticilor si calmeaza nervos in sindromul premenstrual si menopauza. Ba chiar se presupune ca ajuta la echilibrarea balantei hormonale.

Masajul abdominal cu ulei de trandafir calmeaza crampele menstruale. Chiar sunt persoane care resimt o ameliorare le simpla inhalare a parfumului de trandafir.

Patchouli si Ylang-ylang

Ce au in comun aceste doua specii? Mai nimic. Le-am alaturat pentru ca suna amandoua atat de exotic si intraductibil!

Patchouli vine din Malaezia, unde creste sub forma unui arbust ale carui frunze nu au, la inceput proprietati speciale. Abia in urma fermentarii si oxidarii sunt eliberate substantele aromatice utile.

Ylang-ylang este originar din Filipine. Intr-un dialect bastinas, numele sau inseamna ceva gen „floarea florilor, mireasma mirsmelor'… Asadar, in scopuri aromoterapeutice, se folosesc florile. Migrat in Indonezia, ylang-ylang este aici floarea mireselor.

Patchouli are efect antidepresiv, antiinflamator, antiseptic, antiviral si antifungic; reduce retentia de lichide.

In cosmetica, uleiul esential de Patchouli este folosit pentru calitatile sale regenerative in produsele antiimbatranire precum si pentru vindecarea pielii crapate, deshidratate, iretate sau cu infectii si micoze. Efectul antimicotic al uleiului este exploatat si in produse speciale pentru ingrijirea picioarelor. 8 picaturi de ulei esential de Patchouli adaugate la 30 ml de balsam de par ajuta la eliminarea matretii. Inhalata, esenta de Patchouli indeparteaza durerea de cap.

Si inca ceva: Patchouli reduce pofta de mancare, ceea ce, coroborat cu reducerea retentiei de lichide, il recomanda in curele de slabire.

Ylang-ylang este si el, antidepreseiv, dar de aici urmeaza usor alta cale. Stimuleaza circualtia sanguina, calmeaza spasmele musculare, scade presiunea sanguina, relaxeaza nervos.

Uleiul esential de Ylang-ylang inhalat, folosit la masaj sau adaugat in baie este unul dintre cele mai eficiente relaxante nervoase si musculare.

6 picaturi de ulei esential de Ylang-ylang adaugate la 30 ml de balsam de par echilibreaza productia de sebum a scalpului, rezolvand problema parului gras si a matretii dar reusind si sa revigoreze parul tern, lipsit de volum si stralucire.

Text: Mihaela Serea
Foto: dreamstime.com si shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4 5 6

Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Tratamente naturiste