Arbusti decorativi

Deutzia (Deutzia)
Se adapteaza perfect la cultivarea in gradini sau pe terase, cresterea acestui arbust putand fi dirijata prin taieri anuale.
SFAT avantaje Datorita frumoasei sale "siluete", poate creste si izolat. In gradinile foarte mari, poate fi plantat in grupe de patru-cinci.

Ce ar mai trebui sa stii…

  • Verifica nevoile de soare sau de umbra ale fiecarui arbust, sensibilitatea la vant si ger, precum si tipul de sol pe care il prefera: acid sau alcalin.
  • Este important sa separi plantele calcifuge (care nu suporta calcarul) de celelalte, iar daca vrei neaparat sa plantezi rhododendroni intr-un sol calcaros, pune-i in vase separate, de preferinta la umbra usoara.
  • Majoritatea plantelor sunt relativ fragile, mai ales cand nu sunt fixate in sol. De aceea, este indicat sa le protejezi, timp de cateva luni, de vant si de soare puternic; in plus, asigura-te ca nu sufera din cauza secetei.
  • Ca sa fie usor de intretinut, o gradina are neaparata nevoie de o bordura din arbusti.
  • Cei mai multi arbusti au nevoie de taieri, lor priindu-le taierile sistematice. Se elimina astfel o parte din vechile ramuri, dand mugurilor posibilitatea sa se dezvolte.
  • Parfumul arbustilor este mai puternic in spatiile restranse – un loc insorit de langa o banca ori de sub fereastra este, intr-adevar, ideal pentru cultivarea acestui tip de arbusti.
  • Pentru plantare, alege o zi racoroasa si umeda, din perioada de repaus (primavara sau toamna). Primavara, asigura-te ca pamantul e dezghetat si suficient de uscat ca sa poata fi lucrat.
  • Poti folosi arbusti si pentru realizarea de garduri vii. O inaltime de 0,5-1m este ideala, pentru ca arbustii se vor adapta foarte repede la noile conditii, si in decurs de trei-patru ani vor forma un gard viu bine garnisit la baza.

Biolog drd. Petronela Comanescu; foto: Cezar Comanescu

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Flori - Gradina