Analizeaza-te din cap pana-n picioare!

La ce sa te astepti
Controlul de rutina se face de catre medicul de familie sau de un medic de medicina interna.

Inainte de a incepe examinarea fizica, medicul va dori sa afle daca te supara ceva in acel moment; ce boli ai mai avut, ce tratament urmezi si ce boli sunt intalnite mai frecvent in familia ta. Iti vor fi masurate: greutatea corporala, inaltimea, pulsul si tensiunea arteriala, dupa care vor fi examinate principalele aparate si sisteme (aparatul cardiovascular, aparatul respirator, aparatul digestiv, aparatul genito-urinar, sistemul nervos).

Ne vom referi, in randurile urmatoare, in special la persoanele care nu prezinta nici un fel de simptome suparatoare, dar care trebuie totusi sa-si faca analizele de rutina la un anumit interval de timp.

Trebuie sa merg la medic in fiecare an?

Daca nu te supara nimic, nu. Persoanele cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani, fara simptome ingrijoratoare, pot face analizele de rutina o data la 2-5 ani. O alta regula sugereaza ca persoanele intre 20 si 29 de ani sa se supuna unui control de rutina de doua ori in aceasta perioada, cele intre 30 si 39 de ani, de trei ori in acest interval, iar cele cu varsta intre 40 si 49 de ani, de patru ori. Dupa 50 de ani se recomanda control anual, insa cel mai bine ar fi sa urmezi sfatul medicului.

Radiografiile

Radiografia pulmonara

Aceasta investigatie se face in scopul diagnosticarii anumitor afectiuni pleuro-pulmonare, de obicei, cand exista anumite simptome specifice (tuse, greutate in respiratie, durere etc.).

Cum se face? Un flux de raze X traverseaza toracele, fiind absorbit in mod diferit de tesuturi. Razele care reusesc sa treaca vor fi inregistrate de o placa fotografica (mai nou – digital).
Riscurile neefectuarii: Afectiunile pleuro-pulmonare sunt extrem de variate, fiecare comportand riscuri specifice in functie de tipul si gravitatea bolii respective.
Radiografiile sunt strict interzise femeilor aflate in primul trimestru de sarcina.

Mamografía

Este o radiografie ce poate semnala cancerul de san – situat pe locul II in randul cancerelor genito-mamare la noi in tara. Acest cancer are o frecventa de aparitie maxima intre 45 si 49 de ani (in premenopauza) si “un varf” intre 60 si 65 de ani (in postmenopauza).
In aparitia cancerului de san sunt incriminati mai multi factori favorizanti: ereditatea, menstruatia precoce si menopauza tardiva (peste 52 de ani), lipsa sarcinilor sau prima sarcina dupa 30 de ani, anumite tulburari endocrine (hipertiroidia si excesul de hormoni estrogeni), folosirea anticonceptionalelor orale pe perioade mari de timp (mai mult de 10 ani) inainte de prima sarcina, obezitatea, iradierea (mai ales inainte de 30 de ani), expunerea sanilor la radiatiile ultraviolete (mai ales cei cu mastopatie benigna), traumatismele mamare, dieta bogata in grasimi si dulciuri rafinate, consumul de alcool etc.

Cum se face? Principiul este similar cu al radiografiei pulmonare, numai ca de aceasta data razele X vor avea drept tinta glanda mamara.
Riscurile neefectuarii: Cancerul de san nedescoperit la timp este extrem de greu de vindecat.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate