Ana Dumitrache, Managing Director CTP România: “Când domnește incertitudinea, cei mai buni lideri joacă atât în apărare, cât și în atac”

Ana Dumitrache, femeia care conduce cu succes cea mai mare companie de real estate specializată în spații industriale și logistice din țară, cu un portofoliu de aproximativ 2,5 milioane de mp în multiple locații din România, este un lider cu abilități uluitoare în managementul operațional și cu o creativitate uimitoare în multe situații provocatoare în structuri complexe de achiziții și tranzacții uriașe. Alumni al City University of Seattle, cu un Financial MBA, Ana Dumitrache a fost timp de 18 ani bancher, specializată în finanțări complexe și real estate, creându-și o reputație de deal maker în piața imobiliară. În 2016 i s-a alăturat lui Remon Vos în aventura CTP România cu scopul clar de a transforma unitatea locală în lider de piață și motor de creștere pentru întregul grup. Ceea ce a și reușit, ultimii ani marcând o creștere de 15% în medie a portofoliului CTP și consolidând poziția de market-leader, cucerită încă din 2017.

Mă uitam în biografiile doamnelor din aceste interviuri și apreciam că ați avut șansa de a „naviga' business-uri atât prin ape calme, cât și prin turbulențele unor crize. Ce a însemnat asta pentru dvs., ce oportunități de creștere și dezvoltare personală ați găsit?
Atunci când domnește incertitudinea, cei mai buni lideri joacă atât în apărare, cât și în atac. Consultanții McKinsey i-au dat și un nume – leadership ambidextru. E cert, oportunitățile există oriunde, trebuie doar să fii suficient de deschis să încerci. Am avut norocul la CTP să formăm împreună un mod de lucru care se pliază pe modelul «liderului angajat», cel care se implică și care face. Le arăți oamenilor că ești implicat și nu stai undeva închis într-un turn de unde îi întrebi din când în când cum stau cu proiectele. Eu sunt cu certitudine liderul care face și care se oferă drept exemplu. Și îmi place să încerc să-i fac pe oamenii din echipă să-și depășească limitele.

Logistica este unul dintre cele mai la modă „buzz words'. Ce reprezintă pentru dvs. chintesența acestei linii de business, cum ați explica-o pe înțelesul tuturor?
Deși nu multă lume este conștientă de asta, logistica face ca viața noastră cotidiană să funcționeze fără probleme. Îmi place să știu ce se întâmplă în depozitele noastre, ce produse sunt depozitate, ce operațiuni se desfășoară, îmi place să vizitez clienți – cred că acestea sunt cele mai fericite zile pe care le am la birou (în afară de acelea când semnez tranzacții de 86.000 mp – trebuie să fiu cinstită!). Mâncare, medicamente, produse pentru bebeluși, trotinete electrice, cărți, ciocolată, mașini de tuns iarba, balamale, băuturi răcoritoare sau nu, semințe și mirodenii, cosmetice, computere, ace de cusut – mare parte din toate acestea au petrecut cel puțin câteva ore în cei 2,5 milioane de metri pătrați de depozite pe care le avem în România.

Dar cu ce înseamnă asta mai mult decât clădirile monotone pe care le vedem de-a lungul autostrăzilor?
Pentru mine este foarte motivant să știu că am contribuit la ridicarea calității stocului de depozite din România, astfel încât produsele perisabile, medicamentele și alte lucruri care ne oferă confort zilnic, să ajungă la noi în condiții bune, fără probleme de calitate ca urmare a stocării inadecvate și în timp rezonabil. Când îmi beau cafeaua de dimineață mă întreb oare din ce depozit o fi venit – de la noi sau de la concurență – și găsesc o motivație în plus să mă grăbesc spre birou gândindu-mă că, fără depozite adecvate, ceașca mea, dar și a vecinilor de la mine de pe stradă, și a mamei mele și a celor care stau la coadă la coffee-shop-ul preferat, ar fi goală astăzi. O lume fără depozite este de neconceput. Și este foarte motivant să lucrezi într-o industrie vitală. Sunt convinsă că toate doamnele portretizate în acest material sunt de aceeași părere! Mai ales că fiecare dintre ele este deja client CTP și derulează business-urile în parcurie noastre.

Ce tendință remarcați pe piețele unde activați, în noul context economic, social și geopolitic complicat. Cum vă adaptați?
Calitatea vieții în mediul de lucru este importantă și în sectorul industrial, logistic. Spațiile verzi în care poți savura o masă caldă la prânz, lumina naturală în depozit, accesul la traininguri, fac diferența.

Cum se resimt efectele majorărilor de prețuri și ale dificultăților din lanțurile de aprovizionare?
Observăm în ultima perioadă o tendință de concentrare a centrelor de distribuție în zona Bucureștiului. Lanțurile de distribuție se încearcă a se scurta. Există o competiție în privința timpilor de livrare. Bucureștiul este al 5-lea oraș ca dimensiuni din Europa, este o piață foarte importantă. Astfel, se întărește tendința de a se crea un hub în jurul Bucureștiului. Credem în dezvoltarea parcurilor în proximitatea orașelor mari ce sunt capabile să facă trecerea între distribuția națională către cea granulară. Chiriile au crescut la modul general în piață cu 30-40% din două motive: nu sunt spații disponibile și lumea a înțeles, pe fondul crizei energetice, cât de important e să ai un spațiu potrivit.

La ce proiecte lucrați și ce obiective aveți pe termen lung și mediu?
În 2023 ne propunem să avem peste 430.000 mp de clădiri noi, pentru că, să nu uităm, avem deja un grad de ocupare de 93% și ne place să fim pregătiți pentru cereri noi. Pentru clădirile pe care le dezvoltăm, infrastructura necesară de utilităţi este deja pregătită și ca de obicei ne preocupă infrastructura de acces pentru a nu sufoca traficul. În 2023 vom finaliza și cea mai mare clădire industrială: CTPark Bucharest West.

Am remarcat o schimbare încă din perioada pandemică, în care liniile ce separă zona de job și cea personală tind să se estompeze. Cum vă revendicați voi timpul personal?
Munca face parte din viață. Ține de tine să îți placă, să o integrezi în viața ta. Mie îmi place ce fac și sunt fericită așa. „Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life' – nimic mai adevărat. Cu toții trebuie să ne găsim punctul de echilibru. Pentru unii acest punct se află în centrul balanței, dar pentru alții este mai spre viața personală, iar pentru ceilalți, mai spre cea profesională. Dacă reușești să determini care este acel punct care să-ți ofere satisfacția necesară în ambele aspecte ale vieții, s-ar putea să găsești împlinire în ambele planuri.

Cu siguranță agenda de business pe anul 2023 este bine pusă la punct, împărțită echilibrat între bugete și execuția acestora, întâlniri de afaceri, decizii de natură profesionala și lista cu siguranță poate continua. Ce apare însă pe lista voastră personală la nivel de an 2023?

Lucrurile care îmi plac rămân am grijă să rămână mereu pe lista mea. Îmi place foarte mult
să alerg. De asemenea, am tot timpul 2-3 cărți după mine. Citesc și beletristică și cărți istorice, și de business. Am crescut într-o familie în care cărțile au fost mereu prezente. Citesc cărți în orice format, fie că sunt pe hârtie, fie că sunt pe Kindle. Citesc și de pe telefon. Și mă bucură foarte mult când fiica mea vine și-mi spune că vrea cărți. E important să știi ce îți place. Happiness is the highest level of success!' – îmi spun asta în fiecare seară când ajung acasă. Nu e un citat din clasici, ci un imprimeu de pe un tricou pe care îl păstrez.

Pe copertă: Adelina Badea, Monica Dinu, Ana Dumitrache, Delia Dinu, Alina Cheleș, Luiza Novac Nomicos. Fotograf: Studio83
Locație: CTPark Bucharest West
Concept: Andreea Enescu, Sorina Florescu – CTP
Make up &: Hair Styling: Raluca Țopescu

Alexandru Tomescu: Pe scenă, vioara devine o parte din mine, capabilă să dea glas celor mai profunde și mai intime trăiri ale mele'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Interviurile Avantaje