Amenajarea cu stil a gradinii

amenajare, gradina

Parcelarea gradinii
Orice gradina, oricat de mica, trebuie sa aiba un design, in care verdeata (peluza, florile, arbustii, tufisurile) joaca rolul esential. De aceea, e important sa stii de la inceput cum vrei sa arate aceasta: sa aiba forme bine definite sau un aspect salbatic? Sa fie brazdata de alei sau doar o insula cu flori?

Raspunsurile la aceste intrebari vor decide stilul amenajarii, in functie de care va trebui sa alegi tipurile de plante si sa stabilesti geometria gradinii. Asta pentru ca, dupa ce ai plantat gazonul, conturul lui nu mai trebuie schimbat. Asadar, florile, aleile si copacii trebuie pozitionate in functie de peluza (de exemplu: peluza in mijloc si florile pe margine, ca in gra-dinile americane; rondurile cu flori in centrul gazonului, ca in gradinile frantuzesti).

TIP LIVING-ROOM
Daca suprafata iti permite, un colt de relaxare la fel de elegant precum cel din living, unde sa-ti inviti prie-tenii la o sueta, este ultima moda in amenajarea gradinii. Tot ce-ti trebuie e o canapea confortabila, accesorizata cu pernute pufoase, o masuta de cafea si doua fotolii. Cel mai recomandat pentru o astfel de zona este mobilierul din impletitura, dar ai grija ca el sa fie tratat special, pentru a nu se deteriora in caz ca-l ploua.

CINA ROMANTICA
Luatul mesei in aer liber e o adevarata placere pe timp de vara, mai ales la ceas de seara, in doi, la lumina luma-narilor… Poti crea un cadru intim chiar langa casa, cu o masa de dining rustica, din lemn masiv, si scaune exotice, din bambus. Poti desavarsi decorul imbracand peretele casei cu tapet rustic pentru exterior, din fibra de sticla si silicon, care imita caramida. Lumanarile, vinul rosu si petalele de trandafir nu trebuie sa lipseasca…

IN STIL CLASIC
Daca obisnuiesti sa faci gratar foarte des, ai o familie numeroasa si spatiul din gradina iti permite, opteaza pentru varianta clasica: un gratar zidit, din caramida. Intrucat functioneaza pe baza de carbuni/lemne, carnea si legumele isi vor pastra gustul autentic. In plus, suprafata unui astfel de gratar e mai mare decat a unuia mobil, asa ca vor incapea mai multe fripturi.

amenajare, gradina amenajare, gradina

Singurul dezavantaj e ca nu poate fi mutat dintr-un loc in altul. In cazul in care alegi un gratar zidit, ai grija ca el sa se incadreze in decorul gradinii (poti sa-l lasi din cara-mida, daca ai o gradina rustica, sau poti sa-l plachezi la exterior cu orice fel de material doresti; cea mai folosita este piatra naturala). In ce priveste amplasarea, indicat este sa fie langa o terasa si, mai ales, langa o sursa de apa. Astfel carnea poate fi pregatita direct langa gratar.

LA ADAPOST
Soarele (sau ploaia) iti poate strica tot cheful de a lua masa in gradina, asa ca ia masuri de precautie. Daca bugetul nu iti permite sa cumperi un foisor, alege un pavilion din material textil, cu structura metalica. Poate deveni centrul de interes al gradinii.

amenajare, gradina amenajare, gradina

 Mihaela Zamfirache
Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Flori - Gradina