Alimente care intaresc imunitatea
Migdale. Mananca o mana de migdale si ti-ai asigurat doza zilnica recomandata de vitamina E. Vitamina E este un puternic antioxidant, iar studiile au demonstrat ca deficienta de aceasta vitamina poate crea mari probleme in sistemul imunitar.
Fasolea verde este recunoscuta pentru cantitatile mari de vitamina K pe care le contine, precum si pentru substantele antiinflamatoare ce pot reduce severitatea unor boli in care inflamatia este prezenta precum artrita, astmul. Alti nutrienti prezenti in fasolea verde protejeaza aparatul cardiovascular, lupta impotriva cancerului, stimuleaza sistemul imunitar.
Pui. Seleniul este un mineral care este vital pentru dezvoltarea si circulatia celulelor albe din sange in organism. 6 grame de pui iti asigura necesarul zilnic de seleniu.
Porc. 3 grame de carne de porc asigura o treime din doza zilnica de vitamina B6 recomandata unui adult.
Nucile. Distrug infectiile. Sunt un aliment excelent pentru sanatate, gratie continutului bogat in Omega 3 si in polifenoli, care au actiune antiinflamatoare. Nucile stimuleaza activitatea cerebrala, combat cancerul, protejeaza inima si vasele sangvine si maresc rezistenta organismului la infectii. Consumati 7 nuci pe zi.
Acizii grasi Omega 3 au multiple efecte pozitive asupra:
- ritmului cardiac si circulatiei sangvine
- dezvoltarea functiei cerebrale si a acuitatii vizuale
- efecte importante care ajuta la prevenirea infarctului coronian
- scaderea trigliceridelor serice
- scaderea colesterolului total
- cresterea HDL colesterolului
- scaderea tensiunii arteriale
- efect antiinflamator in bolile de piele
- efect pozitiv in tratamentul bolilor psihice
- previn aparitia alergiilor
Vin. Un pahar de vin rosu protejeaza organismul de microbii din mediul inconjurator. Vinul rosu intareste imunitatea, marind astfel capacitatea de aparare a organismului impotriva bolilor. Accelereaza metabolismul, mareste arderile si astfel elimina mult mai repede toxinele din corp. Insa ai grija! Consumul excesiv de alcool iti afecteaza sistemul imunitar, expunandu-te mai mult la infectii.
Iaurtul care contine fermenti vii (bacterii lactice) echilibreaza digestia, intareste sistemul imunitar, curata organismul de substante toxice, reduce colesterolul, previne aparitia cancerului de colon. Este o sursa principala de calciu, dar contine si vitamine din grupa B-urilor, indispensabile bunei functionari a sistemului nervos.
Morcovii. Contin carotenoizi, substante care cresc imunitatea naturala. Carotenoizii consolideaza productia de celule albe din sange. Numeroase studii au aratat ca daca mananci alimente bogate in beta-caroten, corpul tau lupta cu infectiile mult mai usor. In aceeasi categorie intra si cartofii, ardeii si dovleceii.
Pestele contine proteine, vitamine, fosfor, fier, dar si zinc. Zincul intareste imunitatea, combate inflamatiile, stimuleaza regenerarea celulelor, accelereaza cicatrizarea ranilor. Mancati peste de 2 – 4 ori pe saptamana: reduceti cu 30% riscul bolilor de inima, dar si pericolul de a suferi de depresie.
Usturoiul este un aliment-medicament, cunoscut si sub denumirea de “antibioticul natural'. Aproape ca nu exista afectiune, usoara sau grava, asupra careia sa nu actioneze benefic. Contine peste 12 antioxidanti si nu mai putin de 30 de substante cu efect anticancerigen, de aceea joaca un rol important in prevenirea cancerului, reduce colesterolul, distruge bacteriile si virusurile, trateaza inflamatiile… Consumati cel putin un catel de usturoi crud pe zi (3 g).
Ceapa este un bun antiseptic, antiviral, antibacterian si antifungic. Consumata ca atare, in diferite rete culinare sau in preparate naturiste, ceapa ajuta in afectiunile respiratorii.
Varza sau orice derivat al ei, precum varza de Bruxelles, conopida, broccoli sau salata verde, accelereaza eliminarea toxinelor din organism si protejeaza tesuturile de agresiunea frigului.
Grasimile vegetale, pe langa faptul ca ofera organismului energie, il protejeaza de frig.
Citrice. Previn gripele. Vitamina C din compozitia acestor fructe previne si trateaza gripa si guturaiul, avand si proprietati antioxidante. Lamaia, portocala, grepfruit-ul sau pomelo sunt toate cunoscute ca fiind cele mai eficiente pentru sanatatea si tineretea organismului. Bogate in apa (92%), calciu, fosfor, vitamina C, minerale si carbohidrati, aceste patru fructe sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii, mai ales in anotimpurile reci.
Este important de stiut, faptul ca citricele ofera aproape dublul necesarului zilnic de vitamina C si sunt o solutie naturala de prevenire si combatere a unor boli precum bronsita cronica si gastrita.
Ciupercile. Omoara infectiile. Studiile demonstreaza ca ciupercile cresc productia si activitatea celulelor albe, facandu-le mai agresive.
Ceaiul negru si cel verde au un continut mai mare in antioxidanti decat orice fruct sau leguma.
Ajuta-ti sistemul imunitar!
- Evita zaharul daca simti ca sistemul tau imunitar este scazut. Acesta scade din puterea celulelor albe.
- Uita de grasimi. Grasimile nesaturate din uleiul de floarea-soarelui, de exemplu, fac ca sistemul imunitar sa functioneze mai lent.
- Pastreaza o greutate corporala normala. Studiile au aratat ca celulele albe ale unor persoane supraponderale nu au putut face fata infectiilor.
- Incearca sa te relaxezi. Stresul cronic poate crea probleme majore in capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor. Iata de ce premiul tau dupa ce termini un proiect foarte important este o raceala.
- Fa miscare. Putina miscare e recomandata oricui, mai ales pentru a intari sistemul imunitar.
Pentru o alimentatie sanatoasa, acceseaza directoarele noastre: Directorul de vitamile si minerale, Directorul de fructe, Directorul de legume
Text: Oana Racheleanu; Foto: Shutterstock.