Alergiile de primavara. Cum le prevenim, cum le tratam?

Singurul tratament care se adreseaza cauzei alergiilor este imunoterapia alergen specifica. Mai intai se face identificarea precisa a alergenului, prin teste cutanate care pot fi de tipul prick test, patch test , sau injectare intradermica. Pentru prick test si injectare intradermica se foloseste zona anterioara a antebratului, introducandu-se fie prin zgariere (prick test, nedureros si preferat de copii), fie prin injectarea intradermica a unor mici cantitati de substante cu potential alergen.

Dupa 15 minute se observa rezultatul. Pentru patch test se folosesc niste plasturi cu alergeni, care se plaseaza pe torace si rezultatele se constata abia dupa 24-72 de ore. Se considera ca rezultatul este pozitiv daca apare o pata rosie cu diametrul cu cel putin 3 milimetri mai mare decat proba martor, sau zona este indurata. Rezultatele sunt interpretabile si necesita experienta si calificare pentru precizarea diagnosticului.

In afara testelor cutanate se mai pot face analize prin recoltarea de sange, pentru a se determina o eventuala crestere a imunoglobulinelor E (Ig.E). Poate fi vorba de o alergie daca valorile IgE cresc de patru ori fata de valoarea normala. Analizele din sange sunt ultima alternativa, fiind recomandate testele cutanate mai intai.

Dupa depistarea alergenului specific se face desensibilizarea cu vaccin alergenic folosind cantitati treptat marite din alergen. Caile de administrare sunt fie injectabil, metoda cea mai uzitata, insa acum este posibila si administrarea sub forma de solutie care se aplica sublingual, sau mai nou chiar pastile care se administreaza sublingual, care dau mai rar reactii adverse.

Terapia prin desensibilizare poate dura inte 3 si 5 ani si este indicat a se incerca mai intai celelalte terapii medicamentoase. Nu este un panaceu universal, poate fi folosita alaturi de celelalte metode de tratament pentru reducerea simptomelor neplacute si poate da foarte rar soc anafilactic (1 la doua milioane de injectii), care sa necesite resuscitare.

Tratamentul de desensibilizare nu are limite stricte de varsta, poate fi continuat, dar nu initiat la femeile gravide. Exista si contraindicatii pentru tratament cum ar fi persoanele cu imunitate scazuta, bolile imunosupresoare, tuberculoza, pacienti care au suferit infarct miocardic, cei cu astm activ, cei sub tratament cu inhibitori de enzima de conversie si betablocante.

Ca alternativa mai noua si mai costisitoare se poate mentine terapia cu anticorpi monoclonali de tip Ig E, folosita cand toate celelalte terapii nu au dat rezultate.

Alergiile de primavara exista si se manifesta din pacate pentru unii dintre noi, de aceea informarea, educarea in sensul prevevenirii si buna colaborare cu medicul in vederea tratamentului sunt cei trei pasi esentiali recomandabili de urmat.

DR. IOANA COSTA
Medic specialist medicina de familie
Clinia Polisano Bucuresti
Str. Cuza Voda nr.53, sector 4
Programari: Tel: 021-337.04.75/ 76/ 77; Fax: 021-336.96.88
www.clinicapolisano.eu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate