Al doilea pacient din lume vindecat de HIV. Ce tratament a funcționat în cazul bărbatului?

Al doilea pacient din lume vindecat de HIV

Cazul unui pacient care s-a vindecat de HIV oferă noi speranțe pentru bolnavii de SIDA și ar putea reprezenta un progres fabulos în domeniul medical. Bărbatul din Londra este al doilea pacient din lume vindecat de HIV. 

Numele bărbatului nu a fost dezvăluit, acesta fiind cunoscut sub denumirea de “pacientul Londra”. În cazul acestuia, un transplant de celulele stem a funcționat împotriva virusului HIV, ceea ce le oferă specialiștilor speranțe pentru dezvoltarea unui tratament pentru SIDA.

Al doilea pacient din lume vindecat de HIV

Pacientul a primit celule stem din măduva osoasă a unui donator rezistent la virusul HIV. Acest transplant a ajutat sistemul imunitar al pacientului. Testele realizate ulterior au arătat că în ultimele 18 luni, în organismul bărbatului nu a mai fost depistat virusul HIV, însă starea acestuia este în continuare monitorizată pentru a vedea dacă virusul a dispărut definitiv, specialistul Ravindra Gupta fiind de părere că este mult prea devreme pentru a confirma dacă pacientul este complet vindecat.

“Nu există un virus pe care să îl putem măsura. Nu am putut detecta nimic.”, a spus Ravindra Gupta, un biolog specializat în HIV, care a condus una dintre echipele care s-au ocupat de tratamentul bărbatului, potrivit thesun.co.uk.

Profesorul Ravindra Gupta spune că pacientul pe care l-a tratat a fost infectat cu virusul HIV în 2003, iar ulterior a dezvoltat limfom Hodgkin, în anul 2012.

Primul pacient în cazul căruia transplantul de celule stem a funcționat împotriva virusului HIV este Timothy Brown, acesta fiind denumit “pacientul berlinez”. Acesta a beneficiat de un transplant de celule stem în urmă cu 12 ani.

“Ajungând la o remisiune în cazul celui de-al doilea pacient prin utilizarea unei abordări similare am demonstrat că pacientul din Berlin nu a fost o anomalie”, a declarat profesorul Ravindra Gupta, potrivit adevarul.ro.

Cu toate că această descoperire ar putea fi un punct de plecare pentru dezvoltarea unui tratament pentru SIDA, specialiștii spun că procedura este una costisitoare, complexă și destul de riscantă.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Apa băută dimineața, secretul sănătății?

Curmalele, un dulce permis

Află de la specialiști care sunt riscurile consumului de stupefiante

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate