Ai grija de sanatatea unghiilor

Gandeste-te la o secretara, o profesoara, o farmacista, un medic, un barman sau ospatar, un frizer sau o cosmeticiana cu astfel de unghii. Probabil ca ai avea o mica retinere sa apelezi la serviciile acestor oameni. Dar daca ai fi chiar tu persoana cu micoza a unghiilor?

Ce este onicomicoza?

 • Afectiunea micotica a unghiilor (onicomicoza) este rezultatul patrunderii in numar mare, in unghie, a ciupercilor patogene pentru om. Considerata banala si ignorata de multe ori, onicomicoza este tolerata ani de zile, pentru ca, spune pacientul, "nu-mi pune viata in pericol", iar prezentarea lui la medic se face tarziu, cand manifestarile sunt severe.
 • Onicomicoza a devenit in ultimii ani o veritabila problema de sanatate publica – atat prin numarul aparitiilor in crestere (din cauza gradului crescut de contagiozitate), cat si prin consecintele de ordin individual, prin complicatiile medicale grave pe care le genereaza.
 • Onicomicozele afecteaza intre 2 si 18% din populatia globului si reprezinta 50% din totalul afectiunilor unghiale. Ele sunt intalnite indeosebi la adult (rareori la copil), respectiv la 48% din populatia de peste 70 ani. Cel mai frecvent afectate (in comparatie cu degetele de la maini) sunt unghiile de la picioare (in special degetul mare – halucele).

Factori care favorizeaza infectarea micotica a unghiei:

 1. Umezeala prelungita, traumatismele (indeosebi la unghia mare de la picior)
 2. Folosirea obiectelor personale ale unor persoane contaminate, mai ales incaltamintea
 3. Igiena deficitara
 4. Instrumentele de manichiura si pedichiura nesterilizate corect
 5. Tratamentele prelungite cu corticoizi sau imunosupresoare
 6. Diabetul zaharat
 7. Administrarea prelungita de antibiotice
 8. SIDA
 9. Bazinele de inot
 10. Incaltamintea cumparata de la magazinele second-hand

Evolutia bolii

 • Boala debuteaza mai putin perceptibil, cu modificarea de culoare sau de luciu a unghiei, in timp, aceasta devenind ingrosata, sfaramicioasa, deformata, dezlipita si dureroasa. Onicomicoza este un focar de autoinfectie, care se poate raspandi cu usurinta la celelalte unghii, ajungandu-se pana la distrugerea in totalitate a unghiilor afectate.
 • De asemenea, micoza se poate propaga frecvent si pe alte zone ale pielii: spatiile dintre degete, talpa, regiunea inghinala, axilara, submamara, la ureche, in conductul auditiv extern etc. In evolutia bolii pot sa apara complicatii severe (erizipele recidivante ale gambelor, flebite necrotice etc).
 • Femeile casnice, bucatarii, ospatarii, cofetarii, in general persoanele care lucreaza in conditii de umiditate si in contact cu substante zaharoase sunt predispuse la dezvoltarea onicomicozei cu Candida.
 • Sunt frecvente inflamatia, secretia purulenta si formarea de cruste la nivelul tesutului din jurul unghiei (panaritiu periunghial). Daca persoanele care prelucreaza alimentele au onicomicoza, ele pot raspandi ciupercile in aceste alimente.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Sport si sanatate