Află cum se transmit infecțiile micotice sau micozele

Infecțiile micotice sau micozele se transmit de la o persoană la alta prin contact direct. Ele reprezintă afecțiuni provocate de fungi sau ciuperci microscopice, care pot apărea în diferite zone ale corpului. De cele mai multe ori, acestea atacă doar straturile superficiale ale pielii și își fac apariția prin mâncărimi, roșeață, usturime, disconfort, cojirea pielii, dar și modificarea culorii și texturii acesteia.

Micozele pot apărea la orice persoana, în general, în zonele pe care le expunem la o temperatură ridicată sau la umezeală. Așadar, le întâlnim la nivelul feței, al scalpului, pe trunchi, în zona axilelor, în vagin, pe talpa piciorului, dar și la nivelul unghiilor. Cheratina este substanța pe care o găsim în piele, păr și unghii și cu ajutorul căreia se hrănesc și se dezvoltă aceste ciupierci. Pe piele, ele produc eczeme, mai ales, între degete și coapse.
micoza unghie

Cum se transmit infecțiile micotice sau micozele?

Acest tip de infecție se poate transmite cu ușurință de la o persoană la alta, prin împrumutarea obiectelor personale. Dacă ești tentată să sari în ajutorul unei prietene sau unei cunoștințe împrumutându-i o pereche de pantofi, trebuie să știi că îți poți pune sănătatea în pericol. Prosopul, obiectele de înfrumusețare și de îngrijire, costumul de baie, hainele și încălțămintea nu sunt lucruri de împrumutat. În plus, micozele le putem lua destul de repede și de la animalele noastre de companie, câini și pisici, în cazul în care acestea suferă de boli ale pielii.

Cum prevenim apariția micozelor? 

 O igienă corespunzătoare este foarte importantă în prevenirea infecțiilor micotice. Trebuie să fim foarte atenți atunci când vine vorba de propria sănătate și să ne îngrijim cât mai bine posibil. Iată câteva sfaturi pentru o igienă armonioasă:
-încălțămintea trebuie dezinfectată tot timpul, mai ales vara;
-nu împrumutați haine, prosoape sau alte lucruri care nu vă aparțin;
-orice schimbare la nivelul pielii sau părului animalelor de companie poate să fie un pericol atât pentru animal, cât și pentru voi;
-evitați să purtați haine din țesături sintetice, mai ales în cazul lenjeriei intime. Utilizați materiale din bumbac.
Tratarea infecțiilor micotice se face cu ajutorul pastilelor antimicotice, loțiuni locale, unguente sau spray-uri antimicotice. Însă, pentru siguranța dumneavoastră, este recomandat să consultați un medic specialist în dermatologie, deoarece nu orice tratament este potrivit corpului vostru. Micozele ignorate sau tratate necorespunzător dispar într-un timp mai mare decât ar fi normal sau pot recidiva oricând.
Bianca Olteanu
Foto: Shutterstock
Citește și:
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului