Află ce tip de femeie ești: Amazoana, Regina, Amanta sau Preoteasa?

Când află care zeiţă este dominantă în interiorul ei, orice femeie îşi poate descoperi forţa anumitor instincte, îşi descoperă priorităţile şi abilităţile, modalităţile de afirmare a propriilor sensuri despre viaţă şi lume. Principalele arhetipuri care guvernează psihicul feminin sunt: Amazoana, Hetaira, Regina și Preoteasa.
În funcție de arhetipul predominant la nivel intern, fiecare femeie își va dezvolta, mai ales în funcție de gradul de asumare și conștientizare a arhetipului respectiv, o anumită atitudine în fața lumii, un anumit tip de prezență, de imagine, manifestare și comportament. Chiar și relația cu propriul corp poate fi influențată de această tipologie arhetipală, după cum voi explica în cele ce urmează.

Află ce tip de femeie ești: Amazoana, Regina, Amanta sau Preoteasa?

Amazoana sau luptătoarea

Femeie activă, puternică, motivată să-și demonstreze în fața lumii capacitățile și forța interioară este acel tipar feminin care se ghidează în principal după principiile propriei gândiri. De obicei, amazoanele sunt foarte analitice, raționale, pragmatice, au viziune strategică și o mare abilitatea de a face față tuturor provocărilor vieții. Când se pun în mișcare, ele par o forță de neoprit.
În ceea ce privește relația lor cu corpul, fie uită de el, fiind obișnuite să își revendice valoarea personală preponderent de la calitățile lor intelectuale, fie sunt atrase de forme de mișcare prin care să intre în contact cu propria putere a trupului lor, cu capacitatea de anduranță, de a-și depăși limitele, de a atinge mereu noi recorduri. Dacă e posibil să fie un sport competitiv, cu atât mai bine pentru Amazoană, căreia îi place să se poată afirma în cadrul unui grup, să iasă în evidență și să câștige. Noțiunea de performanță în orice domeniu căreia i se dedică este definitorie pentru Amazoană.
Legat de modul în care își poartă trupul prin lume, o Amazoană va alege pe cât se poate confortul și libertatea de mișcare atât din punct de vedere vestimentar, cât și din punct de vedere al accesorizării. În funcție de domeniul de activitate, o astfel de femeie va alege o ținută fie smart casual, fie office, fie sport, dar de cele mai multe ori stilul va fi destul de neutru, uneori chiar cu accente mai degrabă masculine, fără prea multe ornamente și culori. Acest tip de femeie nu se machiază sau coafează decât dacă trebuie și chiar și atunci o va face cât mai discret. În general, Amazoanei nu i se pare necesar să iasă în evidență prin corpul ei, ba chiar are tendința să desconsidere acest lucru la alte femei.

Hetaira sau seducătoarea

Amanta femeia senzuală conectată la toate formele de plăcere pe care relația cu trupul ei i le poate oferi este în contact deplin cu toate simțurile sale, gata oricând să savureze viața în moduri cât mai luxuriante și sofisticate cu putință. Hetaira este acea femeie care se bucură de trupul ei, punându-l în valoare în cele mai creative maniere: atât prin îmbrăcăminte senzuală, colorată, îndrăzneață, cât și prin accesorii strălucitoare și chiar sonore. Mersul ei poate fi însoțit adesea de un clinchet de brățări, cercei, coliere ample, unduiri fluide și libere emanând pasiune și voluptate, într-un nor de parfum ispititor. O astfel de femeie își trăiește viața incandescent și tumultuos, conectată mereu la noțiunea de plăcere atât prin atenția față de texturi și miresme, gusturi și arome, culori și forme, cât și prin creativitatea ei, prin pasiunea pe care o pune în tot ceea ce face, aducând strălucire și veselie în toate proiectele ei.
Relația Seducătoarei cu propriul trup este foarte strânsă, fiind mereu în contact cu nevoile, dorințele, instinctele, pasiunile și simțurile acestuia. De aceea, îl îngrijește în mod aproape religios, având o serie întreagă de ritualuri de frumusețe și răsfăț pentru trupul ei. Dacă ar fi să prefere o anumită formă de mișcare, dansul i s-ar potrivi în mod predilect și tot ceea ce îi permite să își exprime într-un mod mai liber și unduitor senzualitatea specifică.

Regina sau mama
Femeia care oferă grijă, protecție, conținere, condiții de creștere, afecțiune este tipologia feminină cea mai dedicată celorlalți. Ea poate fi femeia manager care își crește echipa și proiectele cu multă implicare, grijă și devotament.
În relația cu propriul corp are fie tendința de a se neglija, lăsându-se pe sine la urmă și dedicându-și întreaga energie în slujba celorlalți până aproape de sacrificiu, fie și-l îngrijește cu același devotament pe care li-l arată celorlalți. Grija ei față de corp se manifestă mai ales prin accentul față de o viață sănătoasă, o alimentație echilibrată și mișcare potrivită nevoilor ei de a-și conso­lida o mobilitate și funcțio­nalitate corporală pe termen lung (gim­nastică medicală de întreținere, înot, pliates, mers pe jos).
Din punct de vedere vestimantar, femeile din această tipologie fie sunt foarte elegante, cu o prezență impozantă și distinsă (dacă se revendică preponderent la aspectul de Regină), fie destul de neglijente față de aspectul exterior, axate mai mult pe confort și eficiență în goana după îndeplinirea tuturor sarcinilor zilnice (când sunt mai mult în energia de Mamă).

Preoteasa sau mediatoare

Femeia intuitivă, ghidată de conexiuni puternice, atrasă spre dimensiunile mai profunde ale existenței este cea mai în contact cu natura ei spirituală. O astfel de femeie este destul de puțin atentă la trupul ei din punct de vedere senzorial, întrucât cea mai mare parte a atenției ei este atrasă către lucruri nevăzute, dintr-o sferă imaterială, subtilă, dar la care ființa ei vibrează și rezonează profund. Mediatoarea este ca un canal de comunicare între lumea nevăzută (a intuiției, a emoțiilor, a inconștientului, a misterelor existenței) și lumea văzută în toată concretețea ei cotidiană.
De aceea și relația ei cu propriul corp tinde să aibă o natură nu doar fizică, cât și spiritualizată. Tendința ei este de armonizare a energiilor prin diferite practici, asftel încât să creeze echilibru între spirit și materie. De aceea, o astfel de femeie va prefera forme de mișcare care să o pună în contact și cu energiile subtile: yoga, qigong, extatic dance, meditație dinamică, tantra etc.
Aspectul vestimentar al Mediatoarei este simplu, fluid, cu materiale cât mai naturale și accesorii cu încărcătură spirituală: amulete, talismane, cristale, bijuterii purtătoare de simbol.
Acestea sunt în linii mari caracteristicile principale ale celor patru arhetipuri fundamentale în relația lor cu propria corporalitate. Tu în care dintre ele te-ai regăsit? 🙂

Monica Daniela Găitănaru este psihoterapeut și lector la Fundația Calea Victoriei unde susține cursul Zeiţele din noi – Arhetipuri ale feminităţii.

Foto: 123rf

Citeste și:

Ce nu trebuie să-i lipsească unei femei din geantă?

Știai că femeile mănâncă 1,8 kg de ruj de-a lungul vieții?

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate