Bolile cardiovasculare la copii, situație dramatică în România

copil-bolnav

An de an, sute de copii care suferă de boli cardiovasculare pier din cauza lipsei centrelor de intervenție și a specialiștilor. Deși aceștia beneficiază de formularul E 112, multe familii se luptă cu lipsa banilor pentru finanțarea intervenţiilor în străinătate.

Despre această situație îngrijorătoare s-a discutat la Conferința de Advocacy Șansa la viață a copiilor cu Afecțiuni Cardiovasculare' care a avut loc pe 28 octombrie 2016, la Facultatea de Medicină a Universității Lucian Blaga, din Sibiu. La acest eveniment au fost prezenți medici de top din țară, Europa și SUA, alături de pacienți cu afecțiuni cardiovasculare grave.

Citeşte şi Bolile cardiovasculare

Renumitul chirurg Prof. Dr. Victor Costache a atras atenția că anual, 1500 de copii cu malformații cardiace ar avea nevoie de operație, din care doar 800 reușesc să aibă parte de o intervenție chirurgicală.

Soluții salvatoare pentru copiii cu boli cardiovasculare grave

  • o soluție reală ar fi în primul rând ca acești copii diagnosticați cu malformații cardiovasculare să fie operați în România. Specialiștii au afirmat că acest lucru s-ar putea întâmpla dacă statul ar fi de acord ca și clinicile private să fie incluse în sistemul de decontare al CNAS.
  • echivalarea diplomelor din străinătate și obținerea dreptului de liberă practică pentru ca medicii români și străini să poată opera în România. Din cauza birocrației, acest lucru poate dura până la un an, deși este vorba despre specialiști cu renume internațional.

Sistemul de decontare în cazul bolilor cardiovasculare 

Pentru o operație pe cord deschis realizată în spitalele de la noi, CNAS decontează între 1.500 și 2.000 de euro, deși costul real al unei operații este între 6.000 și 7.000 de euro. În schimb, în cazul pacienților trimiși în străinătate, statul e nevoit să deconteze între 45.000 și 50.000 de euro doar pentru o singură intervenție.

Formularul 112

Prof. dr. Victor Costache spune că din acești bani ar putea fi operați în România, șapte copii, afirmând că formularul E 112 e folosit abuziv în România, pentru intervenții care ar putea fi făcute în țară.

Despre subiect a vorbit și  Dr . Horațiu Suciu, șeful clinicii de Chirurgie Cardio-Vasculară de la Târgu Mureș, care a confirmat situația dramatică a copiilor cu tulburări cardiovasculare din România. Dr. Suciu a spus că într-un an, în acea clinică, sunt operați în jur de 60 de nou-născuți cu malformații grave, pentru că doar pentru acest număr au bani, specificând că încă pe atât sunt nevoiți să refuze din cauza lipsei fondurilor asigurate. După spusele dânsului, statul ar trebui să se implice pentru a sprijini aceste intervenții chirurgicale.

Citeşte şi Doctorița de inimi

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate