Bolile cardiovasculare

inima, electrocardiograma
Sistemul circulator este o retea de artere, arteriole, capilare, venule si vene prin care circula sangele, transportand oxigenul si substantele nutritive la toate celulele corpului. Daca toate vasele de sange ar fi puse cap la cap, ar avea 100.000 km – suficient pentru a inconjura Pamantul de doua ori. Sangele distribuie oxigen si substante hranitoare la toate organele si tesuturile corpului, inclusiv la inima. El se incarca si cu produsele reziduale din celule, care vor fi eliminate apoi prin rinichi, ficat si plamani. Atunci cand pe acest traseu al sangelui se interpun tot felul de factori perturbatori apar bolile cardiovasculare.

Factorii de risc
Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces in foarte multe tari, printre care si Romania. De aceea specialistii insista asupra importantei recunoasterii simptomelor si tratarea acestor afectiuni cat mai rapid pentru a preveni evolutia acestora si a evita aparitia complicatiilor. Pacientii isi pot imbunatati calitatea vietii daca tin cont de principalii 10 factori de risc:

Se stie ca barbatii sunt mai predispusi decat femeile: daca la barbati riscurile bolilor cardiovasculare apar dupa 45 de ani, la femei apar dupa instalarea menopauzei.
Obezitatea, prezenta din ce in ce mai des inca de la varste fragede este unul dintre cei mai importanti factori.
Sedendarismul, un alt factor care duce la obezitate si implicit la imbolnavirea inimii.
Fumatul, cumulat cu ceilalti factori creste de pana la 4 ori riscul bolilor cardiovasculare.
Colesterolul – atunci cand este in exces acesta se depune pe peretii vaselor, ingreunand curgerea sangelui. Infundarea arterelor este principala cauza care conduce la aparitia bolilor cardiovasculare.
Hipertensiunea arteriala – aceasta afectiune creste efortul efectuat de inima, conducand la cresterea riscului de aparitie a infarctului de miocard, a accidentului vascular cerebral sau a insuficientei cardiace.
Ereditatea – genetic se pot transmite si boli ale inimii de la stramosi. Afla de ce boli au suferit membrii familiei tale ca sa iti cunosti riscurile si sa poti preveni aparitia acelor boli.
Diabetul zaharat – in timp, glicemia crescuta altereaza peretii vaselor de sange, ceea ce va conduce la aparitia bolilor inimii, ale sistemului nervos, ale rinichilor, ale ochilor si ale altor organe.
-Si nu in ultimul rand, varsta. Cu cat inaintam in varsta exista riscul sa suferim de o boala de inima. Totusi, exista mai multe masuri de mentinere a unui stil de viata pentru ca acest risc sa ramana mic.
Stresul – are un impact major asupra sistemului cardiovascular, conducand la instalarea aterosclerozei si la cresterea riscului de aparitie a bolilor de inima.

Acesti factori de risc, luati impreuna, definesc riscul cardiovascular global.
In consecinta, cu cat adunam mai multi factori de risc cardiovascular, riscul cardiovascular global este mai mare. Acesta se calculeaza prin multiplicarea riscurilor aduse de fiecare factor de risc si nu este simpla suma a acestora. De aceea, evaluarea periodica a riscului cardiovascular global este importanta pentru sanatatea cardiovasculara.

Statistici
■ Statisticile privind bolile cardiovasculare sunt ingrijoratoare: in fiecare an, in lume mor 17 milioane de oameni din aceasta cauza. Din cele 10 milioane de persoane care supravietuiesc anual unui accident vascular cerebral, peste 5 milioane raman cu dizabilitati permanente.

■ In categoria bolilor cardiovasculare intra mai multe afectiuni, printre care: cardiopatia ischemica, hipertensiunea arteriala, tulburarile de ritm, miocardita, pericardita si endocardita.

■ Statisticile din Romania sunt cu atat mai alarmante, cu cat la fiecare 10 minute se inregistreaza un deces din cauza acestor afectiuni.

■ Strategiile recomandate in raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, de reducere a prevalentei bolilor cardiovasculare la nivel mondial insista pe reechilibrarea alimentatiei prin adoptarea unui comportament alimentar sanatos ce presupune consumul zilnic de fructe si legume, evitarea alimentelor bogate in grasimi, sare si zahar si pastrarea greutatii normale. In aceeasi masura, pentru prevenirea afectiunilor cardiovasculare, la fel de importanta este si realizarea de activitati fizice regulate si evitarea fumatului activ si pasiv.

Obiectivele globale ale preventiei cardiovasculare sunt reducerea mortalitatii si morbiditatii la persoanele cu risc inalt si asistarea persoanelor cu risc redus in a-si mentine acest status, printr-un mod sanatos de viata.

Lacramioara Tiriblecea; foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate