Tradiții, obiceiuri și superstiții de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Anual, pe data de 15 august, creștinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută în popor și sub denumirea de Sfânta Maria Mare.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății și este precedată de o perioadă de două săptămâni de post. Descoperă, în continuare, cele mai cunoscute tradiții, obiceiuri și superstiții de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului și află care este semnificația acestui mare praznic.

Ce semnificație are sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Conform site-ului www.crestinortodox.ro, Fecioara Maria a mai trăit 11 ani după înălțarea la cer a Domnului Iisus. Sfintei Marii i-a fost anunțată trecerea sa la cele veșnice de către Arhanghelul Gavriil cu 3 zile înainte de eveniment. Cunoscându-și astfel momentul morții, Maica Sfântă și-a strâns în jur toți apropiații și i-a rugat să nu se întristeze pentru că, odată ajunsă alături de Fiul său, se va ruga pentru ei și le va mijloci rugile.

Ea a fost înmormântată la Ghetsimani, lângă Ierusalim, dar la 3 zile de la înmormântare, când Apostolul Toma a cerut deschiderea mormântului pentru a săruta mâna Maicii, nu a mai găsit decât giulgiul acesteia. Sfântul trup se înălțase la ceruri, asemenea sufletului.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mare

Conform aceluiași site, www.crestinortodox.ro, în dimineața zilei de 15 august creștinii merg la biserică pentru a sfinți struguri, prune și faguri de miere, care apoi sunt împărțite celor nevoiași.

De Sfânta Maria, ciobanii își coboară oile de la munte, iar bărbații își lasă pălăriile și își iau căciulile.

În sudul țării, proprietarii de vii angajează pândari pentru a-și feri podgoriile de păsări.

În această zi, se culeg ultimele plante de leac din an. De asemenea, despre florile care se culeg în această zi și care se pun la icoana Maicii Domnului se crede că vor avea proprietăți tămăduitoare.

15 august reprezintă și începutul perioadei pentru semănăturile de toamnă. Acestea se întind între Sfânta Maria Mare și Sfânta Maria Mică (8 septembrie).

Superstiții specifice sărbătorii Adormirii Maicii Domnului

Înflorirea trandafirilor în preajma acestei sărbători este semn că toamna va fi una lungă.

În această zi, se spune că nu este de bun augur să te scalzi în apa râurilor din care beau cerbii întrucât se crede că acestea sunt spurcate și nici să dormi pe prispa casei.

De asemenea, există credința că aprinderea focului în sobă cu două zile înainte de acest praznic atrage necazuri asupra casei.

Totodată, nu este de bun augur nici să-ți tunzi părul în această zi și nici să mergi înapoi, acesta fiind un obicei despre care bătrânii spun că o întristează pe Maica Domnului.

Și pentru că nu avea cum să lipsească superstiția legată de măritiș, de Sfânta Maria fetele nemăritate poartă asupra lor, în funcție de zona țării, fie o plantă numită năvalnic, fie o ferigă. Există credința că aceste plante au puterea de a atrage pețitorii.

Tu ce alte tradiții, obiceiuri și superstiții specifice sărbătorii Maicii Domnului mai cunoști?

 

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Spiritualitate